Skidåkning i Monterosa – Champoluc, Gressoney och Alagna

En långhelg i februari 2020 åkte jag och min man till Champoluc, Monterosa i de italienska alperna för en långhelg. Det var en ljuvlig alpresa, med mängder av rivande manchester, fluffig nysnö, värmande sol och en väldig massa dolce vita. Det är ju just den Italien är kanske allra bäst på? Vi maxade på våra dagar – jag lovar. Sen kom vi hem, och några veckor senare var läget i världen annorlunda. Vi vet det nu. Men i år – nu i slutet av 2021 går vi mot mot skidsäsongen 2022 och då lever drömmen om alperna igen, den om skidresor i större berg och känsla av något annat än det vi kan hemma. Det är med andra ord hög tid att publicera ett inlägg som legat som utkast sedan flygresan hem från Italien; en guide till skidåkning i Monterosa med Champoluc, Gressoney och Alagna. Vi hade fyra dygn på plats så givetvis blir denna guide inte fullständig – men förhoppningsvis ger dig mycket matnyttig information om Champoluc och Monterosa, och inte minst väcker suget. Italienska alperna, värt? Åh så värt!

Här kan du läsa liverapporten från dagarna i Champoluc – om att utmana sig offpist, fira en som fyllt jämnt och en bröllopsdag och att bara ha det himla himla bra.

Varför Monterosa och Champoluc?

Monterosa är ett bergsmassiv i Aostadalen norra Italien, på gränsen till Schweiz med Zermatt på andra sidan landsgränsen. Utspritt över flera bergskammar och dalar slingrar sig fantastiska skidbackar, och de välpreparerade pisterna är breda och en dröm för carvingälskaren. Utöver det finns offpist lätt tillgängligt (även bara liftburet), och ofta ligger många meter snö på topparna. Det är ett offpistparadis, men med de italienska ytterst välpreparerade glass- och marängpisterna som grund.  

Området ligger i Piemonte, och den som kan sitt vin vet att det odlas magiska viner i området med fokus på Nebbiolo. Och ja – här är det bästa sortens italiensk mat som serveras på varenda restaurang. En anledning i sig till Italien och skidåkning i Champoluc med omnejd, om du frågar mig. 

Skidåkningen i Monterosa 

Pisterna – Monterosa för carvingälskaren

Området är som sagt utspritt, och oftast är det bara en eller ett par pister som leder ner till en lift. Jag saknade verkligen inte ett mer kompakt system, utan tyckte det var hur härligt som helst att konstant få variation i inramning. De allra flesta pisterna är röda med en ”lagom” lutning från topp till dal utan större överraskningar – inga rejälare branter eller transporter. De olika väderstrecken gör att sol kan jagas eller undvikas – då läget starkt påverkar både värme och snö och med det backarnas hållfasthet. 

Notera: Om det blåser hårt kan liftar stängas. Då blir man mer fast i ”sitt” system och kan inte räkna med fri rörelse över bergen. 

Indren – Freeride paradise för alla offpiståkare

Från toppen mellan Gressoney och Alagna går vid bra förutsättningar en specifik kabin upp till ett större offpistområde; Indren med sitt Freeride Paradise. Det i sig är ett stort dragplåster för den som gillar offpist, och majoriteten av de som beger sig förbi de tydliga informationsskyltarna (läs: varningsskyltar) ser erfarna ut, samtidigt som jag upplevde det tydligt att många tar sig upp för att testa offpist för kanske första gången. Det går en markerad led från toppen ned som passar nybörjaren. För större utsvävningar offpist runt Monterosa skulle jag absolut rekommendera guide. 

Observera att lavinutrustning är obligatoriskt för att åka upp med Indren (liksom vid all offpiståkning); tranciever, sond och spade. Du behöver också köpa specifik access till ditt liftkort, för 2 euro / dag. 

Guide i Champoluc – offpist, turskidåkning och heliski

Vi hade en dag med guide i Champoluc, och jag kunde inte vara mer nöjd! Bergen hade belönats med 3 dm nysnö efter en natt med intensivt snöande vilket gav fantastiska förutsättningar den första delen av dagen. Vi träffade upp vår guide i Champoluc, och för en hel dag med egen guide betalade vi 350 euro. Vi hade då egen lavinutrustning, men jag hyrde turskidor med hudar för 25 euro.
Det finns flera olika guidefirmor med utgångspunkt i Monterosas olika dalar. 

Med turskidor når man längre, vilket kan behövas om det inte kommit nysnö på ett tag. Vi behövde det då det var för blåsigt för de övre liftarna inledningsvis. Någon timme in på dagen så öppnade hela systemet så vi behövde inte använda hudar och gå särskilt långt, utan nådde mäktiga åk bara via liftar och skrå. Det är dock inga av de åk vi hittade som vi hade lyckats nå utan guide. Inte heller hade vi vågat oss ut – eller borde ha gjort det. Guide ger helt enkelt förutsättningar för allra bästa liksom säkrast åk. 

Jag är nybörjare offpist (men yes, det är jag på bilden ovan), så det kändes som att guiden kände av lite de första åken innan han tog oss vidare på tuffare utmaningar. Magiska åk i fluffig och orörd snö hänger kvar allra längst i minnesbanken, men jag vet nu också att offpist är utmanande inte bara för tekniken i åken. Vi gick, kämpade oss genom skog, ned för hårda branter och runt dem, över från tidigare skred stenhårda snöbollar och när vi pausade för lunch vid 14.30 rann svetten över hela mig. Intensivt är bara förnamnet. Earn your turns – oh ja. Men samtidigt är det verkligen lätt att (med guide) hitta liftburen offpist i Monterosa om det kommit nysnö hyfsat nyligen. 

Vår ursprungliga plan var att ta oss riktigt off i Monterosa med helikopter – här erbjuds fortfarande heliski. Blåsten gjorde det inte möjligt, och med facit i hand var det kanske lika bra. Men för den som söker heliski är Monterosa ett alternativ i Italien. 

Mat i pisten 

Det finns gott om bra restauranger i pisterna, men två extra tips kommer här. För grym mat, eller för en drink i härligaste Aperol-baren så missa inte topprestaurangen Colle Betta. Inte fullt lika bra mat men mäktiga vyer bjuder Punta Jolanda på.

Colle Betta

Aperol- och ostbuffé to die för ute och underbar pizza inne på Colle Betta på 2727 meter över havet.

Punta Jolanda

Inte för maten huvudsakligen, men utsikten. Solhyllan på Punta Jolanda alltså – bara wow!

Men utsikt, aperol eller för den delen bombardino bjuder många ställen runt om i Monterosa på. Och pizza, cappuccino och – ja men ni vet. Det där italienska to die for.

Passar Champoluc och Monterosa barn? 

Jag och Henke diskuterade lite om Champoluc och Monterosa skulle passa med barn. Jag säger ja till mat och miljö, och ja till lite äldre barn som klarar alla backar och njuter av röda. Det finns väldigt begränsat med blått, och området är utspritt. Det vill säga – man kan knappt dela upp sig under en dag vid behov, och njäe. Jag tror att vi med barnen i de åldrar de är nu (låg/mellanstadie) skulle välja något lite mer komprimerat system. 

Resa till Champoluc och Monterosa 

Från Milano är det en bilresa på två timmar till Champlouc och de andra byarna i Monterosa. Vägarna är bra med 1,5 timme motorväg och ungefär en halvtimme mindre väg men inte allt för slingrigt upp mot byn.

Vi flög billigt med Easyjet till Milano Malpensa, som är en flygplats en bit utanför Milano. För biljetterna betalade vi cirka 1000 kronor – Easyjet är ett lågprisbolag. För väskor och varsitt par skidor blev det dock en del extra, och vi landade på 3600 kronor för två personer tur och retur inklusive utrustningen.

Tips för resan – hyrbil Milano och flygplatsen

Jag upplevde resan smidig med varning för att ha läst det finstilta kring hyrbil. Boka hyrbil vid rätt terminal om du flyger till Milano Malpensa, det är långt mellan terminal 1 och 2 och firmorna finns på båda terminalerna. Se till att ha ett kreditkort som hyrbilsfirma accepterar. Jag hade gärna sluppit hyrbil, hur smidig själva bilresan i sig än var – ordnar ditt hotell kanske med transport? 

Flyger du EasyJet så se till att ha bokat och betalat för bagage samt eventuella skidor på förhand. Kom i tid till flyget från Milano Malpensa – flygplatsen är ingen dröm och köerna kan vara enorma. Vi kom vid 05 för avfärd 07, och det behövdes. 

Var ska man bo i Monterosa? Champoluc, Gressoney eller Alagna?

Vi bodde i Champoluc. Det är inte den mysigaste by jag varit i i italienska alperna – där vinner Courmayeur med hästlängder. Genom hela byn går en bilväg och längs den ligger restauranger och lugna barer. Ungefär så. Det är inte stället för den som söker party, direkt. Vi tyckte att vi fick leta för att hitta mysiga restauranger och hade kanske behövt göra bättre research men i byn gillade vi pizza på Pizzeria Churen, mysiga restaurangen Osteria Il Balivo, kunde landa en stund på baren Birreria och hörde tips om att äta La Grange (vilket vi dock inte hann med). 

Gressoney kom vi ner till en dag, och den såg snäppet gulligare ut. Likaså är läget i Gressoney bra mitt emellan alla olika toppar, med snabb access till Indren. Däremot går bara en gammal 2-stolslift direkt från byn. Hur ser köerna ut på morgarna, undrar jag? 

Till Alagna var vi aldrig ner hela vägen, då den låga höjden denna gång enligt folk vi träffade bjöd på isiga och slushiga backar sista biten. 

Jag tänkte under dagarna i Monterosa att jag nog gärna skulle välja Gressoney nästa gång, men nej. Jag tror faktiskt Champoluc även skulle locka en nästa gång. En sådan får det gärna bli! 

Boende Champoluc – Hotel Relais des Glaciers

Vi bodde på prislägesmässigt halvlyxiga Hotell Relais des Glaciers i Champoluc – ett val jag gjorde mycket på grund av hotellets spa. Efter en skiddag älskar jag att mellanlanda i värme. Spadelen på hotellet är inte den nyaste, men poolerna både inom- och utomhus var härliga och det fanns många olika bastus att välja på. Dessutom var det badkläder på som gällde – underbart efter allt för många nudistställen i Österrike och Tyskland.
I övrigt var hotellet mer traditionellt och långt ifrån skandinavisk stil, och det är lite oklart om det var det eller ett längre antal år sedan renovering som var anledning till blommor, trä och snirkliga väggord. Vi betalde vi runt 2 400 / natt för vårt dubbelrum. Lite i överkant kan jag tycka även om vi överlag var nöjda med boendet. På plussidan; frukosten. Sjukt bra! 

Prisläge 

Generellt så kändes prisläget i Italien riktigt bra.
Liftkort: 50 € / dag
Mat och dryck, prisexempel: Pizza / pasta ca 10 €. Charktallrik 12 €. En stor öl 5 €, ett glas lokalt bra vin ca 4 €.
Boende: Finns i alla klasser

Summerat; Monterosa och Champoluc

Så summerat – vi var så enormt nöjda med resan till italienska alperna, att bo i Champoluc och åka i fantastiska bergskedjan Monterosa. För oss, på en parresa på tu man hand var valet av destination perfekt och jag skulle mer än gärna åka tillbaka igen.

Läsa mer om alperna? Kolla in den här länken för mer läsning.