Bland Unesco-städer och natur i Harz, Sachsen Anhalt – en resa till en dold pärla i Tyskland

Resan till Tyskland är i ett betalt samarbete med Tyska turistbyrån

Jag sökte en del på nätet innan jag åkte på min senaste resa i Tyskland; till delstaten Sachsen-Anhalt och regionen Harz. Trots på många sätt namnkunniga ställen som Quedlinburg och Werdingerode – jag ska komma tillbaka till varför de är kända – så hittade jag i princip obefintligt med information om regionen. Ovärt, kan jag konstatera – för i området fick jag uppleva så många ljuvliga destinationer, långt från internationell turism. En region att besöka om man söker de gulligaste tyska byarna, unika unesco-världsarv, rikt kulturliv kryddat med härlig naturupplevelser, med andra ord. Se detta som din guide med tips till resa till Harz-regionen; en dold pärla i Tyskland. 

Fakta: Resa till Harz 

För att resa till Harz är enklast att flyga till Berlin (ca 2 timmar). Till Harz tar du dig därifrån lätt med bil på cirka två timmar, eller med tåg på ungefär lika lång tid. Deutche Bahn opererar - ladda ner smidiga appen DB Navigator för att söka resa och hantera biljetter.
Ett annat alternativ är att resa med tåg hela vägen från Sverige. Numera finns bra tåg till flera tyska städer, och tågdestinationer som Hamburg liksom Berlin ligger ungefär lika långt ifrån Harz. 

Quedlinburg – en korsvirkesstad klassad som Unesco världsarv 

Jag tyckte om Quedlinburg från första sekund. Jag klev av mitt tåg i staden och var några minuter senare inne i den del av staden som gör den mest känd; stadskärnan med sina många korsvirkeshus. Det är dessa som gjort Quedlinburg känd och 1994 fick Unesco att ta upp staden på sin världsarvslista. Gata upp och gata ner står de, sida vid sida de många korsvirkeshusen – över 2000 till antalet. Det går inte att se sig mätt på dem, som gulliga små pastelliga bakverk sida vid sida i oändlighet.

Quedlinburg, in the Land of Sachsen-Anhalt, was a capital of the East Franconian German Empire at the time of the Saxonian-Ottonian ruling dynasty. It has been a prosperous trading town since the Middle Ages. The number and high quality of the timber-framed buildings make Quedlinburg an exceptional example of a medieval European town. The Collegiate Church of St Servatius is one of the masterpieces of Romanesque architecture.

whc.unesco.org

Att göra i Quedlinburg – Mat, dryck, konst och kultur

Så vad rekommenderas att göra i Quedlinburg? Det finns mycket, såklart, trots den stadens ringa storlek. Det bor runt 25000 personer i staden men den drar mycket turister givet sin unika karaktär, vid mitt besök bara tyskar förutom mig och Sofia/Fantasiresor som utgjorde mitt eminenta resesällskap. Att turisterna i oktober 2021 bestod av vad vi upplevde enbart tyskar lär till viss del vara med anledning av nyligen härjande pandemi, men ännu har Harz inte nått ut till de större internationella massorna. Det svarar också på min fråga om vad jag framför allt tipsar om att göra i Quedlinburg; gå omkring längs de vackra gatorna, fascineras av arkitekturen, insup atmosfären och slå dig ner för en bit att äta eller något att dricka. Det finns så många härliga ställen, det ena skönare än det andra. Och det är Tyskland – 100% Tyskland, att omfamna.

Tips: Äta och dricka i Quedlinburg

Högst upp på min lista i Quedlinburg hamnar bryggeriet Lüdde Braueri. I mysig lokal med öltunnor på rad serveras kvarterskrogsmat av bra kvalitet och många egna ölssorter. Är du vågad testar du en öldrink med prosecco och jordgubbssirap! (Hint: den var överraskande god). Ruin Romantica är det närmaste al fresco takbar du kan komma och blir ett bra stopp när du passerar och på torget har du bästa utsikten för att spana på folk och njuta av liv och rörelse. Andra av mig ej testade tips inkluderar Schillers Quedlinburg och pannkaksstället Pfannkuchen Café Keiser.

Men staden har mer, såklart, inte minst för den historie- och kulturintresserade och i så mycket som ett hundratal butiker finns att botanisera kring. Jag slår dock före shopping hellre ett extra slag för gallerier och konstateljéer. 

Tips: Kulturella tips I Quedlinburg
På Markstrasse 15 hittar du en papperskonststudio; Kunst-Altelier Papier im 7. Himmel och Hanwerker-Hof Quartier 7 är en innergård med konst och hantverk utomhus och i butiker inomhus som är värd ett besök. 

Strosa Quedlinburg

Men visst sa jag framföra allt gå gator upp och ner, njuta atmosfär, fascineras av alla gulliga hus och historiska vingslag och bara ha det bra? Jag sa nog det. Och skulle jag välja ett ytterligare besök själv så skulle jag inte ha något emot att göra det under julmarknad. Den ska vara något alldeles extra. 

Werningerode – ännu en gullig stad i Sachsen Anhalt

Jag var på väg att skriva att närliggande staden Wernigerode är ett riktigt bra komplement till Quedlinburg, men kanske är det orättvist. För, många turister väljer boende i Wernigerode före sitt Unesco-storayskon och åker till Quedlinburg bara över dagen. Fair enough. Jag förstår. Känslan i Wernigerode är mysig, liten och naggande god. I Werningerode hittar du också korsvirkeshus i massor och ett mäkta vackert torg spetsat med ett orange-rosa – kalla det intensivt aprikost? – rådhus. 

Vi hade några timmar i staden, kollade in det kända ”kleineste haus” som är ett minimalt hus med 10 kvadrats golvyta, slottet och det (utvändigt) kanske vackraste café jag sett; café Wien. Det tar en halvtimme med bil mellan städerna och jag lovar att både och när det kommer till dessa städer är bättre än antingen eller vid en resa till Harz / Sachsen Anhalt. 

Naturupplevelser i Harz

Nationalparken Harz

Tyskarna kan att uppskatta sin natur, och för mig är det ett givet inslag att utforska just den – även om den mesta dragningskraften i Harz nog ligger i just städerna. Harz nationalpark är ett stort skogs- och bergsområde som inkluderar bergskedjan Harz samt det 1142 meter höga berget Brocken som med sin höjd är norra Tysklands högsta. Naturen stoltserar med granitklippor, granskog klättrandes på bergssidorna, bäckdalar och dimtäckta hedar.

Nationalparken är strösslad med vandringsleder men allra mest populär hos turisterna är ångtåget Brockenbahn. Ångloket drar upp sin vagnar från stationer längre ned i nationalparken och upp till toppen av Brocken på 1142 meter, med konstant panoramavy utanför fönstren.

Om vädret är klart, vill säga. Vi hade span på både vandring och vyer men fick istället en dos av intensiv vind fylld av årets första snö och såg knappt handen framför oss på höjderna. Måste ju älska den ändå, premiären av snöflingor? Och så given kanske, på den höjden och den årstid som vi var i Harz och åkte upp på Brocken – i mitten av oktober. Tåget åker upp på berget hela året, så senare på säsongen går det att ännu mer njuta snö.

Fakta: Harz nationalpark och skogen
Granskogen i Harz nationalpark är lite speciell. Under 1800-talet sattes en mängd ny skog då många träd avverkats för gruvdrift. Den snabbväxande gransort som planterades är nu hårt angripen av skadedjuret barkborre (bark beetles) och en hel förändring är pågående; träd skadas och ny växtlighet är på väg upp. Att inte påverka naturens gång i detta är ett sätt forska och lära från naturens sätt att hantera ett sådant angrepp – även om det för besökare just nu, som för oss, ser tråkigt ut med den trasiga skogen.

Thale, Rosstrappe, Hexentanzplatz – vandring med granitklippor och häxsägner

Vädermässigt var jag mer lyckosam när jag dagen innan gav mig iväg på en vandring väldigt nära Quedlinburg; till närbelägna samhället Thale för att den välkända leden Blick auf Thale – upp på ett betydligt mindre berg än Brocken men med panoramautsikt över omgivningarna, granitklipporna och den mäktiga kanjonen Bode gorge.

Som ni ser så går det att åka lift upp på vissa av topparna i området – men det är ju givetvis inte lika givande som att inte bara ta sig runt utan även upp för egen maskin. Upp på den ena kammen – Hexentanzplats – går en gondol som ni kanske kan skymta på en av de första bilderna där ni också kan få en förståelse för granitbergens mäktiga storlek, och till den topp jag gav mig upp på – Rosstrappe – går en tvåstolsflift.

Fakta: Harzkortet
Vill man uppleva Harz, Sachsen Anhalt, kan jag tipsa om Harzkortet. Här gällde det som betalning för stolsliften och kortet täckte även en väg med Brocken bahn, för att nämna några av de aktiviteter som kortet täcker.

Mynten på bilden ovan och nedan, för övrigt? Sägner om häxor är del av något som satt väldigt mycket prägel på Sachsen Anhalt och det finns konstant hänvisningar till häxor och historier i namn på allt från caféer till platser. Här, längs vandringsleden, gavs utsikt över granitklippor med namnet Häxornas dansgolv (Hexentanzplatz), och mynten ligger i det legenden talar om som ett hovavtryck. Jätten Bodo förföljde en gång i tiden kungens vackra dotter Brunhilde, som han ville gifta sig med mot hennes vilja. Hon flydde på en vit hingst men överraskades av ett brant stup som hästen hoppade över genom ett hårt avtryck på klippkanten; det omtalade hovavtrycket hoofmark am Rosstrappe. Bodo föll ner i ravinen, kanjonen, och gav upphov till den ringlande flodens namn; Bode.

Mer adrenalin? Harzdrenalin!

Vill man ha en aktivitet som handlar om rörelse och intryck men mer adrenalin än vandring i naturen så kan Harzdrenalin vara ett alternativ. Mitt i Harz hittar du en av världens längsta hängbroar; Titan RT i Elbingerode som går parallellt med den mäktiga dammen Rappbodetalsperre. Hängbron är 483 meter lång varav 458 meter frihängande, är 120 centimeter bred och hänger 100 meter över vattenytan. Det är inte utan lite ilningar i magen den korsas – men troligen är den känslan inget jämfört med att stanna vid lilla huset mitt på bron och kasta sig ut i en bungyjump eller att låta sig spännas fast hängandes i flygposition och köra den lika populära som skräckinjagande ”megazipline”. ”Synd” att vi ”inte hade tid”, konstaterade jag och Sofia, och tittade ner på de passerande flygande människorna – i storlek av små myror från vår ändå relativt trygga hängbro.

Harz och Sachsen Anhalt – en summering

Vi hade så fina dagar i Harz, jag och Sofia. Gulliga städer med maxad tysk känsla i kombination med härlig natur var en vinnande kombination. Vi fascinerades av den i området låga nivån av engelska och fick rota fram vår gamla skoltyska – så charmigt ändå? – och lyckades beställa både vår goda cappuccino, skummande pilsner och fråga om vägar och parkeringar. Lät oss omslutas av den tyska känslan och det ljuvliga i att vara på resande fot igen. En kort resa och så befann vi oss där – i något annat. Så geografiskt nära och samtidigt en helt annan känsla.

Saxony-Anhalt is known as the heartland of German history. It is just waiting for culture enthusiasts to discover its world-class tourist attractions. Active holidaymakers will be spoilt for choice here. And if they follow the motto ”Enjoy nature – breathe freely in Saxony Anhalt”, they will be sure to discover remarkable natural landscapes.

Germany Travel