stränder Khao lak Thailand bang niang

Att resa 2023; trenderna vi tror på och inte – i Att resa-podden

I takt med att resor känns som att de faktiskt kan få hända, händer, kommer att hända, så vaknar också suget efter att podda. Så här har vi det – årets första avsnitt av Att resa-podden; Att resa 2023.

Jaja, just ordet trendigt kan man ju vända och vrida på lite. Det vi pratar om egentligen är ju hur trenden ser ut – det vill säga hur vi tror att resandet faktiskt kommer att utveckla sig under 2023. Vad ökar, vad minskar, vad snackas det om, vad är nytt och vad försvinner helt?

Men… om man reser enligt trenden så kanske man kan säga att man reser trendigt? Oh well…

Det ni hör är inte vad något resebolag kommit fram till genom sina bokningar eller stora internationella enkäter, utan vad vi hör i vår omgivning – och som vi vänt och vridit på. Analyserat och konkluderat. Jag lovar, rätt härlig lyssning faktiskt!

Vi pratar också lite om resorna 2023 för egen del. Vad tror vi kommer hända och vad drömmer vi om?

Det är ju fortsatt ett knepigt reseår. För första året sedan 2019 är resande något som är fullt möjligt, nästan överallt, men hindren mot resorna är fortsatt många. Dålig ekonomi till följd av inflation, stigande räntor och oroväckande elpriser. Krig i Europa och hot mot säkerheten. Omfamnade av trygghet efter år av det motsatta. Den egna viljan och längtet versus klimatansvaret. Det känns onekligen rätt mörkt.
Men; Vår grundläggande spaning är ändå att Passa på! leder stort över att avvakta. Kanske har vi bara en kort slot då resor är möjliga, tänker svensken tror vi – och detta kommer att genomsyra både att resor bokas 2023, och hur de gör det.

Vi vänder på huruvida resorna nu blir färre och längre eller om passa på kommer att råda även för tidsaspekten på resorna, om Sverige fortsätter att locka som destination i sig eller går tillbaka, om ekonomi och behov av trygghet påverkar val av resmål eller inte och om det gör det; hur. Vi pratar om naturnära resor i allmänhet och glamping som fenomen och om vi verkligen vill ha workation och jobba på distans för att möjliggöra fler eller längre resor – eller om 2023 faktiskt blir året då vi reflekterar mer om ledighet jämfört med att vara tillgänglig hela tiden.
Lyssna och berätta vad du tror om det vi resonerar kring!