Det april var och det maj kanske blir

Det är 1 maj idag, och jag tänkte skriva en lista över allt som jag ser fram emot i maj. Det är en ljuvlig månad, när det gröna och blommande spricker fram och alla riktigt varma dagar samtidigt ligger framför en. Men, i ärlighetens namn är maj också en av mina mest utmanande. Jag vill ha så mycket av det där härliga, men majvädret i Sverige är opålitligt och vid vädermässigt fail är jag påverkad på ett sätt som ingen annan månad påverkar mig tror jag? För att jag vill och hoppas så mycket. Men – låt oss börja med några fragment av april, månaden som gått.

Linköping (och Skövde)

Tacksamheten är stor att våra barns idrotter tar oss till diverse svenska städer. Eller så är vi mest bara glada att de hittat hobbys som innebär att röra på sig och ha samhörighet i ett lag, och hänger med så gott vi kan och det av barnen uppskattas oavsett var tillfälle ges. Vi inledde april i Linköping, som en fin uppföljning till Skövde där mars stängdes. Jag ber lite om ursäkt för mina känslor för Skövde, men det är inte en stad som övertygat mig. Generellt tycker jag att svenska småstäder ökat i charm de senaste åren, men i Skövde hittar jag så att säga inte hem. Tur att USM-handbollsspelet i hallarna värmde! Innebandycupens värdstad Linköping däremot, som i egenskap av Sveriges femte största knappast kan ses som en småstad, sjuder desto mer av liv och utbudet känns stort. Extra boost var absolut att solen värmde rejält och att vi fick säsongsinviga uteserveringarna på torget. Elite Stora Hotellet uppskattade vi mest för läget – jag hade större förväntningar på både rum och frukost. I restaurangväg tipsades om bland annat Dahlboms. Hade jag haft högre ambitioner skulle restaurang Jord stå på önskelistan.

Påsk i Åre

Påskhelgen i Åre var en härlig historia. Under de lediga dagarna långfredag, påskafton, påskdagen och annandag påsk värmde solen på bästa sätt och högzons backar var underbara. Denna period föredrar jag Tväråvalvets mysiga backar ner mot den årliga påskhälsningen bakom lifthuset ut mot fjällvidderna, och gärna även åkning ner till Stendalen och mysigaste utecafét Jon-Levis. Missa inte renkorvsklämman! Långsvängen från toppen ner mot Gondolen ger bästa vyerna.


Påskhelgen var skidåkningsnjut, kompishäng i backar och på after ski och fokus på familjen. Lagom till annandagen och påbörjan av påsklov som i år låg efter påskhelgen kom vänner till barnen och… riktigt jäkla skitväder. Det blev mer jobb än tänkt, i det närmaste fulltid, och inte alls samma känsla och njut som påskhelgen. Bättre lycka nästa år! Vi fortsätter känna att påsken aldrig ska missas i norr – men däremot slår julen högre i min bok än påsken, oavsett hur vädret levererar.

Med det stängdes skidåret 22/23 – som blev färre dagar än vanligt eftersom det kom några resor emellan, men det blev nog runt 35 övernattningar i ett Åre som haft bättre säsonger rent väder- och snömässigt.

Hotell Frantz & La Perla

Ett hotell jag haft span på länge är hotell Frantz. I april dök chansen upp, och jag checkade gladeligen in. Det är ett klart gulligt hotell mitt på Slussen, Södermalm, med anor till sent 1700-tal. Rummet upplevdes snyggt och ombonat, med härligaste badrummet med badkar att njuta av och en fönstersmyg med bästa sittläge med utsikt över myllrande Slussen. Och frukosten? Underbar!

Efter min jobbdag anslöt Stella, och vi gick till La Perla – en av Ingorossos krogar som är extra haussad av tonåringar. För övriga har nyhetens behag lagt sig och det har gått från just hausse till bara förväntad leverans. Det är bra, men inte amazing, skulle jag säga.

För intensivt jobb, få dagar av kortärmsvarmt och fler av snöväder hemma i söder, 16 tillfällen padel och lite löpning och styrketräning på det. Vardagsutmaningar och njutningar.

Så maj då?

I maj väntar jobbdejt med hotellövernattning med Annika – undrar var vi hamnar? Hemmalivet är värt att längta efter och får mitt fulla fokus – med fotbollssäsong i lika full blom som träden kommer bli och trädgårdsfix och njut. I år har jag köpt och förodlat dahlior som ska få komplettera luktärter och annat, och tomater kommer aktivit bortprioriteras. Padel blir det i massor förstås, och kanske kompletteras löpning med mountainbike i år? Maj, ge mig en månad av härliga dagar hemmavid!