dalarna

9 (+1) diverse tips till sommaren

Tänk att det efter en så kall vår äntligen kom försommar och sommar direkt. I Stockholm hoppades en årstid totalt över känns det som – och jag sörjer det inte. Min pepp för denna säsong är så stor! Ah, SOMMAR igen! Vad tror ni om en lista med diverse tips till sommaren? Favoriter, längtan och konstateranden kring att stora upplevelser inte behöver vara så svåra att få. Såhär tycker jag att sommaren bäst njuts, på enklaste sätt. Note to self och diverse tips till er i ett, kan man säga.

Det kommer bli massor med tips i smått som blir stort – och jag borde egentligen översätta detta för den utländska turisten här i Sverige. Turismen ökar konstant i Sverige, och toppbesökarna England, Tyskland och Frankrike börjar jagas av spanjorer och italienare. 

Sök uteserveringar bortom de mest centrala stadsdelarna

Vem älskar inte att sitta på en uteservering i solen och njuta mat, dryck och sällskap? Bäst, är det! I min hemstad Stockholm har antalet uteserveringar ökat rejält de senaste åren, och framför allt är det takbarer som exploderat i antal. Perfekt givet att det är lätt att fånga solen på dessa, och de värmande strålarna behövs hyfsat ofta i vårt land. Men, mitt tips är ändå att söka sig utanför de mest centrala delarna. Det är betydligt lättare att hitta sin plats i solen, i en lugn men ändå folkspanarvänlig miljö, en bit utanför city. Det räcker att komma till Skeppsbrokajen för att det ska gå att bara slå sig ner vid första bästa bord. Liljeholmskajen och Hornsbergs strand är andra tips – men det finns många och i varje stadsdel. Lugnare, enklare, skönare och framför allt givet platsen i solen; varmare. Nära mig bjuder Nacka strand på allra skönaste känsla och läge i solen ända ner till solnedgång. Ta SL-båten från stan för en fulltalig sommarupplevelse!

kajen nacka strand

Bär bekväma skor och ha en ihopvikbar ryggsäck i väskan

Mitt bästa är att gå, gå och gå sommartid. Det är en så skön frihetskänsla att kunna ta sig från en plats till en annan var jag än är, och staden är så vacker denna period. Under sommaren har jag verkligen ingen lust att befinna mig på en varm buss eller under jord. För mig är det ett måste att alltid ha sköna skor för att kunna gå utan att vara begränsad av vad jag har på fötterna – i år har jag vita Nike Air Max med inslag av pastell och grönt. I min jobbväska har jag en ihopvikbar ryggsäck för att kunna lägga de tyngsta prylarna i den och bära på ryggen, vilket också är ett måste för att att kunna knata på bekvämt. Osprey Ultralight Stuffpack är favoriten.

Ha en bra solkräm

Mina solkrämsfavoriter heter Evy för barn och i ansiktet slarvar jag inte med spf 50. Clarins UV plus är ohotad etta på min lista, och denna årstid kompletterar jag gärna med en färgad underlagscreme med extra skydd – CLE Cosmetics CCC Cream är ljuvlig.

Sov utomhus en natt

Att sova utomhus en natt behöver inte vara så svårt. Blir i år året då jag hänger upp en camping-hängmatta i ett träd och spenderar en natt? Jag tänker mig det!
Glamping är lockande härligt, men lite väl dyrt ärligt talat? Inte omöjligt att fixa en egen variant hemma, tänker jag. Låna ett partytält eller paviljong och fyll med kuddar och mys.

Ät gott – jag säger; sallader

Maten jag helst njuter av hemma under sommaren är goda sallader med något grillat till. Enkelt, och så otroligt gott. Favoriter här är sallad med burrata, grillade nektariner och ruccola, fruktiga sallader med säsongens godaste blandat med vattenmelon och asiatisk sallad i olika varianter.

sallad nektariner burrata

Hotellfrukost hemma

När det finns extra tid och utrymme för både sovmorgon och långfrukost är läget rätt för att duka upp en rejäl frukost extra allt hemma – som en hotellfrukost på hemmaplan. Hemmagjorda scones eller pannkakor, goda frukter – gärna i smoothie bowl – och bake up croissanter adderar lyxkänsla.

Käka (enkel) picnick ute

Att äta maten ute på ett härligt ställe med utsikt eller känsla är aldrig fel. Och vet ni? Det behöver inte vara vackert, välplanerat och genomtänkt utan en köppizza är också picnick.

Träna utomhus

Givetvis får träningen flytta ut på sommaren. Mina kettlebells åker fram på altanen, springer gör jag förstås och gärna på nya ställen – att ta bilen någonstans och utgå från annan plats är en uppskattad omväxling mot de vardagliga hemmarundorna, och givetvis spelar jag gärna padel ute trots att jag är betydligt sämre på det än vad jag är inomhus.

Inramningen nedan vid Saltsjöbaden är ljuvlig, och en annan favorit här i Stockholm är padelbanorna utomhus vid Nacka strand.

Vandra nära och bestig en topp

Jag trycker absolut helst in minst ett sommarfjäll sommartid – älskar vidderna! Men även på närmare håll finns möjlighet till både vandringar och att komma upp på toppar. Ta tiden till att åka till en nära nationalpark och gör en dagstur. Jag har faktiskt inte gått en enda etapp av Sörmlandsleden ännu… men i år gör jag kanske slag i saken? Några turer upp på Hammarbybacken räknar jag dock med, i vanlig ordning.

Konsert, utomhusbio och parkteater

Stockholm är häftigt med sin Parkteatern som bjuder på konserter, dans, teater, cirkus och annat i naturen och på scener runt om i staden. Att det är gratis är verkligen unikt, och absolut något att rikta blicken mot.
Minst en konsert i sommarnatten är ett måste. Förra året njöt jag av bröderna Norén i en charmig fokpark i Dalarna, och som varje år går jag in och kollar om programmet i Dalhalla passar ihop med våra planer på att vara i stugan bara några mil därifrån. Kanske blir det annars Hov1 eller Vi som älskar 90-talet jag kommer iväg på? Åren med Peace & Love glömmer jag aldrig, och kanske åker vi till festivalen Alive i Borlänge och njuter musik i en natt som aldrig fullt ut mörknar. Ni hör ju – spridningen är enorm, och upplevelsen eftersträvansvärd oavsett vilken typ den är av.

Och +1… Skapa en bucket list för en regnig dag

Mina sommardrömmar och tips bygger mycket på utomhushäng – men vi bor i ett land med osäkert väder, och det blir ju dessvärre ofta önsketänkande. För att kunna omfamna också de mindre väderhärliga dagarna så propagerar jag för att ha skapat en bucket list med aktiviteter man vill göra inomhus. Jag skulle vilja till Junibacken en sista gång innan Meja är för stor, tar gärna med mig hela gänget till paradox museum – eller bara trycker en Netflix serie. Punkten om Bucket list för regnig dag får ni gärna hjälpa mig med! Den behöver vara rätt mastig för att täcka alla dagar som inte lämpar sig fullt lika bra för det där utomhusvädret (men skaffa en regncape är mitt tips, fantastiskt plagg!) – och för att när de dagarna kommer vara redo för att njuta andra typer av aktiviteter. Win-win!