vandra Caminito del Rey Malaga

Vandra Caminito Del Rey – en mäktig naturupplevelse utanför Malaga

År 2016 skrev jag i min blogg om att jag skulle till Marbella, och ville gå den då sedan ett år nyöppnade vandringsleden Caminito del Rey. Men – när väl resan närmade sig var inträdelsebiljetterna slutsålda och jag missade upplevelsen. Sedan dess har jag drömt och tänkt att; någon gång. Och tänk – Malaga 2023 så lyckades jag äntligen. Jag bestämde mig för att stanna några dagar efter avslutad resa till Estepona strax söder om Malaga, för att kunna nyttja en ledig dag mitt i de spanska jobbdagarna för att göra vandringen – denna otroligt häftiga och speciella vandring med fokus på höjder och störtande klippväggar. Äntligen!

Tips – Boka biljett i tid!
Så det är ju givetvis ett första tips – bokat biljett i tid! Det släpps begränsat antal biljetter, runt 50 per halvtimmesslot, för den som vill gå själv och ytterligare ett gäng för att gå med guide. Själv köpte jag en guideresa där buss ToR Malaga ingick – smidigt då jag reste själv. Leden ligger ungefär en timme från Malaga.
– Inträde egen entre och vandring: 10 Euro
– Inträde vandring med guide: 18 Euro
– Getyourguide tur ToR Malaga + vandring med guide: 61 Euro

(2023 års priser)

Caminito Del Rey hemsida finns mer information och här köps biljetter.

Vad är Caminito Del Rey?

Men varför så eftersträvansvärd, vad är Caminito del Rey och vad är historiken kring leden? Det ska jag försöka besvara. Leden Caminito del Rey (kungens led) sträcker sig längs med klippvägarna i ravinen Gaitanes och för min del är dess största dragkraft den mäktiga naturen med störtande, upp till 300 meter höga klippor och att gå en led högt upp i luften. Leden går på många ställen så högt som 100 meter upp i luften.

Men historien borde vi förstås börja med.
Caminito del Rey var ursprungligen en led som arbetare vid ett kraftverk i början av 1900-talet använde för att ta sig till sin arbetsplats, där kraften från det i ravinen forsande vattnet tillvaratogs för att generera elektricitet. Med åren förföll dock leden och blev direkt livsfarlig att använda och den var givetvis inte öppen officiellt för allmänheten. Det hindrade dock inte de mest adrenalinlystna, och lika givet som att den direkt livsfarliga leden ändå lockade är att det inte alltid gick bra att gå och klättra delar av leden på egen hand. Att Caminito del Rey gått under benämningen ”världens farligaste led” är med andra ord ingen större överdrift.

På sina ställen syns tydligt den gamla leden bredvid – eller under – den nya.

Men inte längre. 2014 påbörjades ombyggnad av leden, och 2015 öppnades den för allmänheten – och sedan dess har turister strömmat till den i mängder.

Caminito del Rey – en naturupplevelse

Det var så många delar med Caminito del Rey som lockade mig, och kombinationen mellan hisnande höjder och en mäktig ravin är inget annat än otroligt unik. Dramatisk, scenisk, vacker! Jag var så tagen av upplevelsen. Dels var jag överväldigad av känslorna av att ha drömt om just denna vandring i så många år, och att ha sett till att skapa tillfället för det – ta chansen, och dels av allt. Allt! Vandringen var så otroligt häftig och jag njöt varenda meter!

7700 är de, metrarna som utgör Caminito del Rey. Då räknas dock en del från vägen till ledens start in, så av ledens längd på 7,7 kilometer är det knappt 5 som går längs ravinens väggar och i några kortare partier på grusväg. Det är förstås delarna på klippväggarnas broar som är grejen – de hisnande och åh så coola… men i mitt tycke ändå inte så speciellt magkittlande. Det har nog att göra med hur känslig man är för höjder. Efter de värsta partierna på Rypetoppen, som jag tog mig an i somras. är det svårt att framkalla det hos mig – inte ens detta kan mäta sig – men för många skulle jag tro att utmaningen känns rätt rejäl. Bryggorna som leden utgörs av känns otroligt stabila. Stundtals under min vandring glömmer jag nästan att jag går så långt upp i luften. Men, det räcker förstås att bara titta ner och se den virvlande floden så väldigt långt ner, eller över vajerräcket kant och ta in klipporna som skjuter rakt upp mot himlen. Det är högt!

Vandringen avslutas med en hängbro.

Praktisk info – Caminito del Rey

Det är turister i massor, och jag hade absolut föredragit att gå själv i min egen takt och inte behöva anpassa mig efter en grupp. Men, jag upplevde inte leden som trång – och trots grupp så gick jag själv i långa stunder. Tog min takt och tid. Att vandra Caminito del Rey uppskattas ta runt 2 timmar och vi nyttjade nog mer, där tid fylldes ut med information om historia, natur och fauna. För mig som vanligtvis har en ”ju snabbare desto bättre”-inställning så var det nog positivt att begränsas lite i hastighet och ge leden den tid den förtjänar. Den är enkel, men ska njutas och tas in – ordentligt.

Det finns små bodar med mat och dryck när man når slutet på vandringen, men eftersom det är ett antal timmar man är ute och går och värmen kan vara enormt tryckande så rekommenderas att ta med både vatten och något snack längs leden.

Andra tips och information till Caminito del Rey
– Parkering finns vid entren (vid norra delen av leden). Eftersom det är över en kilometer till entrén behöver man ta höjd för tiden det går innan man har sin bokade tidsslot då man ska infinna sig vid ingången
– Hjälm på! Varning för fallande stenar, osv.
– Vid vandringens slut finns små bodar med mat och dryck, och något längre fram går bussar tillbaka till parkeringarna vid vandringens start
– Leden har (i skrivande stund) åldersgräns på 8 år. Den är enkel, så klarar man distans och tid så klarar man att vandra Caminito del Rey.

Så, om den var värd att drömma om i närmare 7 år? Ja, det var den – tveklöst. Rekommenderar denna led till alla (förutom de som ogillar höjder). 100%!

Liknande inspo?
Läs här om att vandra häftiga Samariaravinen på Kreta
Mindre höjder, men inte desto mindre vacker, är vandringen mellan Deia och Soller på Mallorca
Något mer långväga -läs här om hike upp på Table mountain och här om Lions Head i Kapstaden