resa till Malaga tips information inspiration blogg

Resa till Malaga – reseguide med tips och inspiration

Att resa till Malaga i södra Spanien var inget jag direkt haft sikte på länge. Det är inte en stad jag hört mycket om, inte en som många gett tips om, och inte en som jag omedvetet sett som en jag bara måste besöka någon gång. För mig var snarare Malaga en stad som man flyger till för att direkt ta sig vidare och utforska de andra byarna och ställena längs Costa del Sol. Marbella, Estepona, Nerja, alla småbyar.. och inte minst – ett ställe som är en perfekt utgångspunkt för att göra vandringen Caminito del Rey. Denna vandring hade jag drömt om länge och utgjorde i sig nästan hela anledningen till att när en padelresa bokades in i närliggande Estepona välja att stanna kvar några dagar i Malaga. Det och jobb – och vilken win-win det visade sig vara. Det är kanske jag som varit lite trög i att förstå Malagas storhet – det är jag den första att erkänna, om det är jag som missat information snarare än att det de facto finns en bland svenskar utebliven hausse för Malaga som destination i sig. Men då ser jag det ännu viktigare att skriva detta inlägg om att resa till Malaga, för kanske finns fler som liksom jag missat detta? Ett kort resereportage som inspiration i blogg med tips om staden, och vad som finns att göra i Malaga. 

Malaga – därför blev jag så förtjust i staden 

Malaga är en storstad, med runt 550 000 invånare. Det låter större än det upplevs – i Malaga är det alltid enkelt att ta sig runt till fots. Allt är så nära! Överallt vimlar av mysiga små gränder och torg med restauranger på rad, och jag kunde inte sluta slås av charmen i allt det som kändes så litet, genuint och äkta. Gränd efter gränd, torg på torg med uteserveringar fyllda av spanjorer som samlas över ett glas efter jobbet. I all sin enkelhet. Några pinxos, ett par tapas. Det är Spanien till 100%, i något som känns så småskaligt mitt i det stora. Turister, absolut – men inte i närheten i den utsträckning som många av Spaniens andra städer och turistdestinationer har.
Jag var dock där i början av juni – vilket förstås är före riktig högsäsong.

Det var känslan av det lilla i det stora som så starkt grep tag om mig, och som gjorde mig så otroligt förtjust i staden. Samtidigt finns storstaden där med allt det innebär i positiva delar. Shoppingstråk och boulevarder med alla kedjor representerade sida vid sida med mer specifika boutiquer. Ett enormt utbud, väl inbakat bland genuitet och känsla. Mixen är lyckosam! 

En mix är också det som behöver nämnas kring arkitektur och stadens bakgrund överlag. Malaga är en av Spaniens äldsta städer, med historia som sträcker sig till omkring 1000 år före Kristus vilket är påtagligt överallt och hela tiden. Bland moderna byggnader och välputsade fasader finns lämningar från andra tidsåldrar. En amfiteaterruin från ett tusental år före Kristus, en fästning från 700-talet, en romersk-katolsk katedral från 1500-talet och vidare monument för monument inbakat i allt det där andra.

Staden omges av berg – eller kanske bör de kallas kullar snarare, så höga är de inte – vilket ger en vacker backdrop. På några av kullarna stoltserar fästningen Alcazaba och borgen Castillo de Gibralfaro. Men mer om dessa längre ned i detta inlägg, när jag går in på mina tips om Malaga. 

Stränder? Ja, de finns det många. Hela 14 kilometer härlig sandstrand löper längs kusten i anslutning till Malaga, uppdelat i 16 olika stränder. De är visserligen inte Costa Del Sols bästa – men som stadsstränder måste de ändå anses de top notch. 

Stranden Malagueta är stranden närmast centrum – 1200 meter lång och 45 meter bred.

Några bra hotell i Malaga (med Vincci Posada del Patio i spetsen) – och var ska man bo i Malaga?

Jag siktade rätt snabbt in mig på att bo i gamla stan i Malaga. Jag ville ha nära till citykärnan med restauranger och folkliv, för att hinna med så mycket som möjligt på de pauser som jobbet bjöd. Det var för mig helt rätt beslut. Jag klev i princip rakt utanför dörren på mitt trevliga hotell Vincci Posada del Patio och var mitt i allt som Malaga har att erbjuda. 

Hotell Vincci Posada del Patio

Hotellet jag bodde på – (annonslänk) Vincci Posada del Patio – hade för mig alla rätt. Läget som redan nämnt, men hela känslan på hotellet var utmärkt och allt så snyggt. Rummet och gemensamhetsutrymmen hundra procent härliga och takterassen med sin pool – ah den! Nej men en liten men ack så perfekt pool på ett tak omgivet av charmiga hustak och kyrkspiror. Älskade den så mycket! Med få stolar men samtidigt alltid tillgängliga sådana, en liten champagnebar för dryck och enklare måltider och en småskalig och lyxig känsla så var atmosfären som boutiquehotell total. Kan varmt rekommendera detta hotell!

Fler hotell i Malaga

Några andra hotell jag var nyfiken på och kan tipsa vidare om att spana in är (annonslänkar till booking.com);

Lägenheter och lägenhetshotell i Malaga

Prisvärt är annars att bo i lägenhet i lägenhetshotell. Jag hade span på dessa, som jag bedömde ha bra läge och prisnivå. 

Garanterat finns också många kap att hitta på Airbnb.

Information om Malaga

Flyg till Malaga tar runt 4,5 timmar, och går ofta att hitta prisvärt då flera olika bolag så som Norwegian, SAS och Ryan air trafikerar med direktflyg. Vädermässigt så är Malaga stabilt året runt med toppar runt 30 på sommaren och milda vintrar. Då understiger temperaturen sällan 15 grader. 
Malaga har runt 550 000 invånare och ligger i Andalusien i södra Spanien.

Att göra i Malaga 

Sevärdheter 

Castillo de Gibralfaro 

Den gamla borgen Castillo de Gibralfaro ligger på en av Malagas närmaste kullar, och är en av stadens mest kända landmärken. Det är omöjligt att inte känna historiens vingslag när man går runt bland borgens olika delar, i olika skick från ruiner till restaurerade delar, och för att få en ordentlig inblick i Malagas historia så finns en smidig audioguide att lyssna på genom sin telefon. 

Den romerska teatern (Teatro Romano de Malaga)

Mitt i centrum, just nedanför Castillo de Gibralfaro, ligger en mindre men ack så häftig romersk teater. Den utgrävdes så sent som på 50-talet och har gett Malaga en stor dos av historiska vingslag sedan dess. 

Alcazaba

Fästningen Alcazaba ligger i utkanten av staden och härrör till den tid då Malaga regerades av araber. Det är väl värt att ta den inte-så-lite svettiga promenaden upp till fästningen och att gå runt på dess mur. Utsikten är fantastisk och vyerna in mot fästningen med sina vackra trädgårdar lika njutfulla. 

Las Atarazanas

Ett besök till saluhallen Las Atarazanas ska absolut inte missas. Arkitekturen i saluhallen är speciell, och bland charmiga matstånd med frukt, grönsaker och andra råvaror är det konstant brus och spansk kommers. 

Katedralen 

Katedralen i Malaga ligger mitt i gamla stan – lite sådär så man bara passerar den när man promenerar runt snarare än att man anstränger sig för att ta sig till den och beundra. Men beundra bör man! Vacker, utsmyckad och så väldigt mäktig. 

Hamnen

Hamnen i Malaga är värd ett besök. Här finns ett flertal museum, butiker och restauranger på rad. Dessutom bjuds riktigt härlig solnedgång härifrån.

Mat och dryck

Jag hittade riktigt grym mat utan ansträngning i Malaga. Restaurangtätheten är stor och varje gränd och torg bjuder uteserveringar, och jag upplevde ställen både kvalitativa och prisvärda.

Vandring och natur 

Och så var det vandringen. Om den otroligt mäktiga vandringen Caminito del rey finns i ett helt eget inlägg här, och via Instagram fick jag tips om en annan riktigt häftig vandring med utgångspunkt Malaga. Jag hittar inte detta mess bara – någon som kan fräscha upp mitt minne och tipsa vidare? Jag behöver veta tills mitt nästa besök!

Kultur 

Den som är intresserad av spansk kultur blir garanterat nöjd i Malaga. Pablo Picasso är född och uppvuxen i Malaga, och Picasso Museum berättar om hans livsverk och historia. Etta annat välkänt konstmuseum är Museo Carmen Thyssen som fokuserar på Spaniens konsthistoria. Kulturhuset La Termica innehåller kultur i bredare benämning – som musik, arkitekt, mode och film. 

Shopping 

Jag lägger sällan tid på shopping när jag reser, men som nämnt inledningsvis så råder ingen brist på detta i Malaga. Jag kom hem och sålde lätt in Malaga som destination för en kommande tjejresa med min tonårsdotter. Från designerbutiker och spanska kedjor till prisvärda boutiquer med spansk design. Dröm! för en femtonåring.

Malaga i podcast och mer

Mina dagar i Malaga var ljuvliga, och jag blev så överraskad över min känsla för staden – att den upplevdes så otroligt härlig. En destination i sig, och inte bara en port till resten av kusten utanför Malaga. Testa nästa gång! 

För inspiration och mer snack i poddformat så pratar jag och Annica i avsnittet nedan av Att resa-podden om Malaga, den spanska solkusten och Caminito del Rey-vandringen.

Direktlänk till avsnittet på Spotify;