Jag ger er en av mina absoluta favoritvandringar i Åre, tack vare sin stora variation och otroligt vackra vyer i oändlighet och där man trots sitt centrala läge med direkt åtkomst från centrala Åre kan känna sig väldigt själv på fjället; led 217 från Åreskutan mot Huså och halva Åreskutan runt i samband med denna.
Hur och varför denna led, som ger otroliga utsikter mot baksidan? Jo men såhär;
Åreskutan mot Huså (217) och Åreskutan runt (211) – vandringens sträckning
Det bästa sättet att påbörja denna led, för att hålla längd och timmar på fjället på rimlig nivå men ändå få allt det bra av det bra, är att ta sig upp på Åreskutan med lift. Kabinbanan upp, och därifrån en kort kvarts vandring upp till Åreskutans topp. Den leden kan ni? (Annars: tips till att gå upp till Åreskutan här).
Just innan man kommer upp till toppen ansluter leden 217 ”Husåturen” till Huså och 214 ”Västra leden till Åreskutans topp” och det är den du ska ta sikte på från toppen. Början är således en tur där höjdmeter blir lägre för varje steg och dessa höjdskillnader avklaras genom ren klättring. Det är tekniskt och bjuds på branter och hala stenar – och en helt fantastisk utsikt mot Åreskutans baksida mot Huså. De första kilometrarna är otroligt utmanande, och kräver sin fysik och balans. Denna är också svartmarkerad, dvs bedömd att ha högsta svårighetsgrad.
Leden ner mot Huså, för att senare ansluta till Åreskutan runt (211) vilket är det jag rekommenderar, är i total längd – klättring och knixig vandring – runt 5 kilometer och du ska absolut räkna med att denna del tar runt två timmar i onekligen tuff men fullkomligt fantastisk terräng. Baksidan av Åreskutan och vyer mot Huså och vackra Kallsjön och vidare breder ut sig på allra vackraste sätt. För varje steg på kalfjället tar man sig närmare mot trädgränsen och vindskyddet vid Bjelkes gruvor där led 211 ansluter.
Led 211 ”Åreskutan runt” är som namnet berättar en led som går hela vägen runt Åreskutan. Den kan alltså påbörjas i Åre och (motsols) gå runt Totthummeln mot Björnen till, runt Lillskutan och vidare runt hela Åreskutan. I sin fulla längd är denna närmare 25 kilometer. Att ansluta till leden från Husåleden 217 betyder alltså att göra halva 211 – i vårt fall motsols (mot Stendalen i riktning); 12 kilometer led längs Åreskutans sluttning. Något som är positivt med den är att höjdskillnaderna här är i det närmaste obefintliga. Istället går man på en trivsam och relativt enkelt stig med minimal höjdskillnad (vilket ni också kan se på kartbilderna ovan), på en led som bara känns flowig. Samtidigt är belöningen konstant. Det är lätt att lyfta blicken och spana ut över de mäktiga vidderna. Utsikten är otrolig och jag kan inte nog rekommendera denna tur!
Under vår vandring en helg i slutet av september tog vi det lugnt, klättrade tryggt, fotade mycket och lagade risotto i solen. Så njuts den allra bäst! Och inte minst en varm höstdag, med fjället i sin allra vackraste och färggladaste skrud.
Den sista biten ner går via fina Stendalen och Ullådalen, vidare genom skidsystemet och fram till Åre torg. Här kan du läsa om hela Stendalsrundan – betydligt kortare men för sin fina inramning en av mina absoluta favoritleder i Åre.
Från tidpunkten kabinbanan lämnade Åre by tills vi återvände på torget passerade 19 kilometer och 7 timmar. Det var de bästa 7 timmarna på enormt länge! Vädret vi belönades med gjorde förstås det hela ännu mer njutningsfullt. Jag hade inte gärna klättrat på leden mellan Åreskutans topp och Bjelkes gruvor om det varit väldigt blött och dimmigt, eller för den delen börjat komma is på stenarna. Sommar och tidig höst är absolut mest perfekt tid för denna led. Följ rekommendationer och läs på Åre trail kring ledens dagsskick.
Varför välja denna vandring?
Att leden påbörjas tekniskt roligt nedåt och sedan är stig i totalt flowig känsla, där man konstant går med den mest fantastiska utsikten och i ett lugn så att man känner sig långt borta från civilisationen trots sitt centrala läge är det som utmärker den. Har du tiden och orken – och vädret är säkert och bra – så är den otroligt värd det och ett av mina absolut bästa vandringstips i Åre.
Här hittar du många fler inlägg om Åre.