åreskutan med barn

Åreskutan med barn – en härlig topptur spetsad med renar

Att gå upp på Åreskutan är ett stående inslag för oss varje sommar i Åre, och i år var inget undantag. Det blev dessutom den allra bästa turen hittills av flera anledningar. Allra bäst var att vi såg massor av renar. Barnen sprang från toppen iväg en bit för att klättra upp på en liten topp lite längre bort, och därifrån fick de syn på en stor flock en bit ned på berget. De ropade dit mig och så sprang vi gemensamt nedåt, och blev sittande länge och njöt av naturen och de mäktiga renarna. Det var ett moment att spara i minnet för alltid!

Bilderna känns kanske långt ifrån, men vi kände oss närmast av alla och såg ingen annan människa på berget. De var så många, och känslan var snarare som att vi var precis mitt i allt.

Övriga anledningar till att årets tur var en sådan hit inkluderade vädret och humöret. De kan ha med varandra att göra, kanske? Åre bjuder på tropisk värme i år och från över 30 grader i byn sjönk det till runt 25 och lätt fläkt uppe på Åreskutan. Ljuvligt!

Sedan humöret. I år valde barnen glatt att från kabinbanan och upp på toppen ta den ”svåra leden”, som innebär mer klättring än vandring. Fint väder, mycket folk och allmän rutin numera gjorde det också möjligt att välja lite ”random vägar” som barnen själva uttrycker det. De är 8 och 11 nu och nästa år kanske vi skulle klara att gå hela vägen upp? Det börjar bli dags!

Däremot gick vi hela vägen ner, liksom flera tidigare gånger. Jag har visserligen lärt mig att varken de eller jag tycker att biten från VM6-an ungefär halvvägs upp på berget och ned till byn är särskilt kul utan mest känns som en lång transport som går hårt åt tår och knän i nedförslutet, men däremot tycks vi inte ha lärt oss att ha koll på tiden. Liftar stänger… Så well – vi fick gå ner hela vägen även i år.

Men ändå – Åreskutan toppbestigning anno 2019 går till historien som en riktig höjdare!

Tidigare inlägg om våra turer upp på Åreskutan med barnen

2016 gick vi upp trots risigt väder och dimma. Himla onödigt men vi ville så gärna.
2017 gick vi hela vägen ner och Meja var 1,5 och vägrade bärsele. Kämpigt men vackert!
2018 hade vi en riktig propagandadag på fjället, fantastiska bilder i inlägget här.

Åreskutan med barn – lite information och tips

Jag har skrivit om våra tidigare toppturer, men aldrig riktigt sammanfattat några tips kring att bestiga Åreskutan med barn. Så, här kommer det.

Att ta sig upp på Åreskutan

Till Åreskutan med kabinbanan / lift

Sommartid går kabinbanan från byn upp till Åreskutans toppstation på 1276 möh. Den kommer att monteras ned i maj 2020 sägs det, så till sommaren 2020 lär det bli ett nytt alternativ eller VM8-an + gondol som gäller. Den går var 20:e minut under sin öppettid (oftast 10-16, kolla Skistars hemsida). Det är gratis för barn under 6 år, kostar 120 kronor för ungdom 7-17 år och 150 kronor för vuxen. Du köper biljett vid kabinbanans station.

Från kabinbanan ”base camp” till Åreskutan – vandringsled till Åreskutans topp

Från base camp, dvs där kabinbanan landar på berget, på 1274 möh är det drygt 1 kilometer och 146 höjdmeter till Åreskutans topp på 1420 möh. Det finns två leder; en ”lättare led” och en ”brantare led”. Den lättare är något längre än den branta. De är väl skyltade, och fina dagar är det ett koppel av människor som går upp och lätt att ta rygg om man är osäker. För en hyfsat snabb vuxen tar det runt 20 minuter att gå upp. Med yngre barn bör man räkna med en dryg halvtimme, och några minuter mindre ned.

Tips: Ser du inte toppen från kabinbanan, base camp, så ser du heller inget därifrån. Det är oftast inte värt att gå vidare de dagarna, åk upp på skutan en dag då det är hyfsat klart. Vill du ha det mer motiverat hänvisar jag till länken ovan med vår vandring 2016. 🙂

Den branta leden innebär mer klättring. Lagom spännande för barnen som börjar lämna förskole- och lågstadieåldern bakom sig.

Självklart alltid kul att kasta lite snöboll på sitt syskon, så där mitt i sommaren.

Åreskutan med bebis i bärstol eller bärsele – lämna barnvagnen hemma

Det funkar såklart bra att gå upp på Åreskutan även med bebis – men då i bärsele eller i bärstol om de är lite större. För att gå den branta leden krävs dock bra balans och full tillit till sin fysiska kapacitet. (Kanske inte helt rekommenderat.)

Det går att hyra bärstol hos Skistar (t.ex där man köper liftkort vid kabinbanan), på Åre skidsport och Åre barnvagnar för att nämna några. Vi betalde 80 kronor på Skistar (från 12 till dagens slut, Everest maxvikt 18 kg)) och 150 kr på Åre barnvagnar (Vaude, maxvikt 22 kg).

Toppstuga på Åreskutan

På Åreskutans topp finns en toppstuga, där det finns våfflor och lite annat att köpa. Det är förstås härligt och kan vara en motivationsfaktor i sig för barnen, men jag rekommenderar att ta med picknick och fika för pauser med utsikt.

Vandra hela vägen upp på Åreskutan

Vill man gå hela vägen upp på Åreskutan och inte ta hjälp av liftarna så kan man göra det via några olika leder. Kortast och således brantast är att gå ”Vertikal K” som är 5,5 kilometer. Den tog mig och Henke 2,5 timmar utan barn i halt och lerigt underlag när vi gick den en höst för ett par år sedan (magiska bilder här!), och är inte den jag skulle välja med barn. Då skulle jag hellre gå Östra eller Västra leden. Kanske nästa år?

Östra leden är 6,8 kilometer och markerad som svart, Västra leden (214) 7,6 kilometer och röd.

Tips: Ett tips är att ladda ner appen Åre Trails för att få digital koll på lederna.

Gå ner från Åreskutan

Vi har flera år gått hela vägen ner från Åreskutan, och hållit oss till en blandning av flera av lederna. Från toppen går vi alltid led 214 ned, dvs Västra leden. Att gå från base camp och ned mot Åre by är helt magiskt, och här bjuds man helt fantastiska vyer. Har barnen tillräckligt med energi kvar och hyfsat humör rekommenderar jag verkligen att vandra en bit ned och inte åka kabinbanan hela vägen. Denna led är dessutom enklare än lederna mot toppen, och till och med mina barn – som inte direkt är rakt igenom entusiastiska vandrare – kan spontant stanna till och ta till superlativ om hur vackert det är.

Min rekommendation är att gå från Åreskutans topp, förbi base camp och ner till Hummelstugan på Mörvikshummeln. I den biten, som kanske tar en timme med barn, ligger den stora behållningen. Orkar man kan man fortsätta ned på valfritt sätt, från brantaste led till grusade och enkla transportsträckor genom backarna. Men, efter detta ställe skulle jag säga att det roligaste har varit. Längre ned blir det brant utan att vara särskilt kul och tiden drar iväg. För oss har det tagit runt 2-2,5 timmar ned från Åreskutans topp med barnen och då är sista timmen inte så spännande. Ett alternativ är att ta lift ned den sista biten, till exempel med VM6-an vars toppstation är just nedanför Mörvikshummelns brant. Det gjorde jag första gången med Meja som 1,5-åring utan problem. Det fixar de allra flesta mindre barnen, även om du förstås känner ditt barn bäst.

Tips: Glöm inte att liftarna har öppettider och således stänger på given tidpunkt. Det har vi glömt flera gånger – det är lätt att glömma tid och rum på ett vackert fjäll, med kaffe i handen och milsvid utsikt...

Klädsel och annat praktiskt

Det är ett fjäll, och även om en vandring upp på Åreskutan är lätt – framför allt om man nyttjar Kabinbanan – så är det just ett fjäll. Vädret kan svänga om. Energin kan tryta (inte minst för barn och det kan gå på en millisekund), vattnet ta slut. Var förberedd. Ha en ryggsäck med förstärkningsplagg – även om det är varmt. Fjälltoppen är inte samma sak som byn, och vädret kan växla på nolltid. Säkra vatten (även om du kan fylla på vid några fjällbäckar och/eller base camp), det går åt. På fötterna är det skönt med skor med grövre sula, även om sneakers funkar hyfsat. Det är rullande grus nedåt och stenarna kan stundtals vara hala oavsett vilken riktning du går. Håll dig till lederna om du inte känner berget bra, och framför allt om sikten är sämre. Ta med papper om det blir toakris på fjället (toalett finns på base camp, passa på), och såklart tar du med dig allt skräp och även andras om du ser sådant – en skräppåse är bra att ha med.

Mer läsning

Vill du läsa mer om Åre? Missa inte kategorin om Åre här som konstant fylls på året runt, och alla mina andra bästa tips till Åre med barn sommartid.