Mallorca; tips till Cala d’or, Portopetro och Mondragon Natural Park

På Mallorcas östkust, en knapp timme med bil från Palma, ligger den populära och fina orten Cala d’or. Strax söderut i samma kommun – Santanyi – ligger den lilla hamnbyn Portopetro och i anslutning till naturparken Mondrago Natural Park.

Att jag och mitt barndomsgäng om denna gång 8 tjejer hamnade i just Cala d’Or / Porto Petro på Mallorca en helg i månadsskiftet augusti/september var lite av en slump efter att vi hittat bra biljetter till Palma, vars stadskänsla och nattliv vi kände oss klara med. Men, Mallorca i sig kände vi oss absolut inte klara med, så biljetterna bokades snabbt. Avgörandet i att spendera en långhelg i Cala d’Or utgjordes av ett lämpligt hus att bo i, en tilltalande kustremsa och mysiga byar. Vi hade förstås mestadels fokus på umgänge, njut och lata dagar, men hann under vår vistelse också uppleva flera olika delar och i kombination med tips jag fått på förväg kommer här lite summerade tips till Cala d’or, Portopetro och Mondragon Natural Park.

TIPS – Att ta sig till och runt;
– Palma flygplats är stor och trafikeras av SAS, Norwegian, Ryan air och många fler. Tidig bokning ger billigare priser till Palma. Från flygplatsen bokade vi egen transfer. Något billigare (men lite omständigare) är transferbussar som kan bjuda på olika stopp på vägen med andra turister.

Vi valde bort hyrbil, och kan om transport för att ta sig runt i Cala d’Or-området säga:
Taxi lämnar en del att önska (och Uber fanns inte tillgänglig). Olika bolag eller delar av bolag är operativa i olika delar av Cala d’Or vilket känns helt orimligt givet de korta avstånden. Ibland gick det hur snabbt som helst med samtal för att boka bil, ibland kom vi inte fram alls och en gång skulle en bil skickas men dröjde i två timmar (!).
Buss mellan de olika områdena fungerade däremot utmärkt, även om de inte går oftare än cirka var 40:e minut. Kolla in https://www.tib.org/en/inici för tidtabeller och mer info. Blippa kort på bussen, 3 Euro, klart!

Cala d’or

Cala d’Or kan översättas till ”den gyllene viken”, men är i själva verket inte en enda vik, utan hela 5 vackra vikar som skär in i den klippiga kustremsan; Cala Serena, Cala Ferrera, Cala Esmeralda, Cala Gran och Cala Llonga. Ursprungligen var vikarna små fiskehamnar, men idag är de snarare småbåtshamnar eller rena stränder med främsta fokus på turism med sol och bad. Stränderna är små till bredden men fina med sin vackra inramning av klippor, vattnet är klart och turkost, och sikten i vattnet fantastisk. Således är hela Cala d’or med sina fina vikar och stränder ett paradis även för snorklare och dykare och drar extra för den upplevelse som ges från vattnet, där utforskandet av grottor är en extra bonus. Det är verkligen en rekommendation att uppleva Cala d’or från vattnet. Här finns allt, från turistbåtar med glasbotten till egna segelbåtar som kan hyras, och det är från vattnet du kan se och nå ännu fler vikar, grottor och stränderna.

Cala d’Ors marina

Cala d’ors marina är stor exklusiv och vacker, med en skön känsla och helt bilfritt. Här finns en uppsjö butiker, restauranger och barer. 

Cala d’Ors centrum

Centrum av Cala d’Or består av gator och torg med restauranger på rad. Bebyggelsen är låg och det är inget direkt ”gamla stan” med den typ av charm som det ger, utan byn växte fram under 30-talet då den planerades med i princip genomgående låga, vita kubiska byggnader av arkitekten Josep Costa Ferrer. Visst liv kvällstid finns att hitta med restaurang- och bargator och några mer högljudda barer och nattklubbar finns (där Lola och Tropical Garden hörs nämnas), men fokus är absolut mer på familjer och par än de som söker fest. Klientel i allmänhet har mer tyngd åt tyskar och britter än svenskar, oavsett tid på året, och till flera delar av denna kust åker spanjorerna gärna själva.

Tips till Cala d’or centrum / restauranger och barer

  • I marinan sägs restaurangen Selani vara bra och Yacht club är en härlig bar för sköna drinkar
  • I centrala byn är La Pappas färska pasta och pizzor omtalade, och La Bodega en tapasfavorit hos många. Utbudet av restauranger är dock stort, och det är lätt att ta ett ställe spontant.

Stränderna i Cala d’or – och stränder och byar lite längre bort

Stränderna i Cala d’Or och längs kusten är otroligt vackra, och att kunna hitta sin favorit är verkligen detta områdes absolut främsta dragplåster. Mer välbesökt och intensiv med faciliteter eller lugn på gränsen till ”egen” – det är bara att välja. Nedan är några tips till stränderna i Cala d’Or.

  • Cala Esmeralda är mångas favoritstrand. Extra vacker, men också väldigt populär – här gäller att komma i tid om man vill ha bästa läge mot vattnet (notera dock att det inte finns solbäddar att hyra här).
    • Luncha här på Sa Cala Beach club för bästa utsikt. Deras fina pool är dock tyvärr bara för hotellgäster, fick vi erfara när vi svettiga från en löptur hemifrån kom fram och hade hoppats kunna betala in oss och hänga en dag vid poolen.
  • Cala Serena är en av Cala d’Ors centrala stränder. Den är något mindre och aningen lugnare än många andra stränder men har ändå ett antal solbäddar med parasoll och nära gångavstånd till den något mer intensiva Cala Ferrera som har ett flertal restauranger att nyttja för lunch. Vi njöt verkligen på Cala Serena!
  • Cala Sa Nau är en mysig liten vik som ligger lite längre norrut; mellan Cala d’Or och Portocolom. Restaurangen är bra och rekommenderas redan för en extra härlig frukost.
  • Cala Varqués ligger ännu längre norrut; mellan Porto Colom och Porto Christo och nås genom en halvtimmes promenad genom en pinjeskog. Tipset säger att det är hundra procent värt det!
  • Santanyi är namnet på både en gullig by några kilometer in på ön från Portopetro och en fin strand strax söder om densamma.
    • Ett tips är att testa mysiga restaurangen L’aurora i närliggande S’Alqueria Blanca.
  • Sant Jordi ligger en halvtimme bort med bil, mot Palma till och är en riktig pärla med många mysiga beach bars och stränder.
Cala Esmeralda & Sa Cala Beach Club
Cala Serena

Egos Restaurant & Beach Club, Cala Egos – Cala d’Or

Vårt sug att hänga en dag på beach club på Mallorca var stor, men att åka in till gamla favoriter som Puro Beach eller Beach Club Gran Folies i Palmatrakten kändes som lite väl stor insats – men så förstod vi att det nära Cala Egos och den lilla stranden Caló d’es Pou ligger en lokal beach club; Egos Restaurant & Beach Club. Prisvärd som få med sina (aug -24) 45 Euro per solbädd eller 100 Euro för en balinesisk bädd för två – där 20 Euro per person kan användas till mat och dryck. Under 300 SEK för en dag här med andra ord – bara wow? Vi var otroligt nöjda med det som i slutänden blev två hela dagar på denna beach club. Lugn men härlig vibe, bra mat i restaurangen och goda drinkar. Perfekt!

Vi förbokade inte plats, men att göra så (via e-mail) rekommenderas för att vara på den säkra sidan.

Porto Petro

Vi bodde i lilla Portopetro – en sömnig liten marina med några få restauranger eller som en husägare uttryckte det; en dold pärla! Hit har inte många svenskar hittat, och i sig är den lilla byn möjligtvis inget stort dragplåster men dess läge med några få kilometer till Cala d’Or åt ena hållet och naturparken Mondrago åt andra är utmärkt.

  • Restaurangerna i hamnen är mysiga, och vi var extra nöjda med både mysfaktor, service och mat på Na Petra Restaurant and Gastrobar.

Mondrago Natural Park

Strax söder om Cala d’or och Portopetro igger naturreservatet Mondrago Natural Park. Här kan man vandra och uppleva fantastisk natur med häftiga klippor, vita stränder med klart vatten. Mondrago Natural Park är lika fantastisk för sina vandringar som för sina vackra stränder.

Stränder i Mondrago Natural Park

  • Cala Mondrago är området största strand och nås lätt med bil, taxi eller buss. Den är fin och barnvänlig och har faciliteter som solsängar med parasoller, duschar, ett par restauranger och ramas in av tallskog, små klippor och promenadstigar.
    Genom en kort promenad på vacker stig längs klipporna nås den i mitt tycke ännu härligare stranden S’Aramador.
  • S`Aramador beach är långgrund och har ett fåtal solstolar, är välbesökt men ändå lugn och framför allt; är vackrare än vackrast. En enklare strandbar står för mat- och dryckesutbudet, vilket alltså vid denna strand är begränsat men inte obefintligt.

Vi var väldigt nöjda med vår resa till Mallorca och Cala d’Or. Men, i en jämförelse mellan detta område och Soller / Port de Soller som jag älskar så vinner Soller i alla kategorier (charm, miljö, känsla mm) utom stränderna som är otroliga i Cala d’Or.

Relaterad läsning om Mallorca

Alla inlägg om Mallorca i bloggen
Vandring från Soller till Deia
Bästa restauranger i Port de Soller
Apelsintåget mellan Palma och Soller
En guide till Palma
Hej igen Port de Soller (aka världen)
Dagarna i Port de Soller och Sollerdalen