Hej igen Port de Soller (aka världen)

Jag har funderat så mycket på hur jag ska börja på det här inlägget. Vad är det jag vill berätta? Om att vi valde att åka till Mallorca, var där förra veckan jag och min man, och att det var helt freakin underbart? Varför vi gjorde det, hur vi resonerade? Hur det funkar att resa till Spanien den här perioden, mellan det som var stängt men nu (faktiskt!) är öppet och mobiliserar? Eller om en massa tankar däremellan. Jag menar – det har gått mer än 15 månader med en pandemi som påverkat så hårt, i restriktioner och genom det beteende. Det betyder ju liksom… allt. Levnadsrestriktioner påverkar… och det kan tyckas som att vissa personer, eller personer i vissa länder (läs: Sverige) haft en räkmacka genom det hela och egentligen inte har rätt att klaga men ärligt..? Jag kan inte med ord beskriva hur jobbiga jag upplevt dessa 15 månader. Det finns så många anledningar till det, och jag hoppas till framtiden att de inlägg jag skrivit om det ändå under 2020 och 21 varit så tydliga så att jag kommer kunna se tillbaka på den här tiden och minnas känslorna. Och då känns det på något sätt som att det är där det här inlägget borde ta avstamp. I hur det kändes att åter igen komma bortom Hemma, resa utanför Sveriges gränser.

Vi har varit på Mallorca och det har varit helt jäkla underbart! Det var världen som vi nästan känner den, det var frihet igen – frihet att röra sig!, och det var efterlängtad tid på tu man hand efter mer än ett år konstant på hemmaplan med väldigt begränsad tid bara som vi. Vi är föräldrar till tre, men värdesätter vårt Oss som vuxna högt.

Mallorca var som vi känner den, Port de Soller vackraste av vackra. Som jag älskar den byn! Det fanns en anledning att det var just dit vi ville återvända när världen skulle vara redo, och valet kunde inte vara mer rätt. Här kan ni läsa lite mer om hur det kom sig att vi bokade resa just dit, för ungefär ett halvår sedan i hopp om att det skulle ha vänt vid det här laget. Vaccin skulle ju komma vid nyår, och alla vuxna i Sverige vara vaccinerade före juni?

Och vet ni vad? För två veckor sedan kändes det inte som att det hade vänt. Vi vågade inte boka hotell, inte tro på avfärd, förrän kvällen innan avresa en tidig morgon. Så nära var det. Sen tog vi beslutet utifrån ett helt gäng argument för och emot, och vi åkte. Hit.

Så, har det vänt då? Well. På sätt och vis. Jag tycker det känns som att vi touchat botten och går uppåt igen. Det är långt kvar till där vi var pre pandemi, och det är fortsatt restriktioner och medvetenhet, respekt och försiktighet. Men vi är på väg nu, och så sakteliga går vi nu mot en ny nutid. Normalt, med lite nya mått bara.

Att resa till Spanien juni 2021

Spanien och inresekraven (PCR och hälsodeklaration / QR)

För att resa in till Spanien krävs färskt PCR-test och vi som reste med SAS gjorde det för knappa tusingen hos Vaccina som SAS har avtal med. Vidare behövs en hälsodeklaration fyllas i, vilken genererar en QR-kod som du ska vara beredd att visa upp i Spanien. Den syftar främst till smittospårning (och vi fick bara visa den på flygplatsen men den krävs). Däremot läste jag att det redan idag kommer nya bud, och att det nu räcker med vaccinationsintyg eller det lite enklare antigen-testet som både är billigare och ger snabbare svar. UD ger färska svar.

Spanien och munskydden

På plats gäller munskydd i större utsträckning än hemma. Vi vande oss, och innan vi bestämde oss att åka var detta ett argument emot resa. Hur skulle det kännas att ha munskydd på, skulle det ändå finnas en härlig semesterkänsla? I Spanien har man munskydd alltid förutom när man solar, badar, tränar, sitter vid bord på restaurang eller äter/dricker allmänt. Men med facit i hand… det vill säga ungefär det man gör där? Vi vande oss att ha munskydd i allmänna utrymmen på hotellet och när vi transportade oss genom byn vilket var en mindre del av det vi spenderade tid på under resan. Men, nog känns det bra onödigt utomhus med långa avstånd till andra och de flesta drog ner det lite för att kunna andas fritt genom näsan. What difference does it make? liksom. Så nej – det var ingen biggie. Men jag hoppas att denna rekommendation snart inte behövs längre. Och för framtiden lägger jag bilden av semesterflanerande människor med munskydd på näthinnan – den är surrealistisk.

Men ja – man anpassar sig i ett annat land, liksom vi gjort i vårat sedan mars 2020. Vi är vana nu. Och på det stora hela kändes det exakt lika som hemma. Avstånd mellan bord, avstånd mellan människor, vetskap och respekt och omtanke om varandra. Vårt nya normala för länge framöver.

Det stora var att inte bli sjuk borta och behöva isolera sig i ett rum någonstans. Det måste man ju vara beredd på. Men vi är hemma igen, och jag kände mig aldrig orolig att sannolikheten skulle vara större att smittas i Spanien än hemma – snarare tvärtom faktiskt. Men risken fanns och jag ville inte jinxa – därav valet att inte uppdatera några kanaler förrän åter på hemmaplan. Det, och att denna resa var för oss och ingen annan.

Väl på hemmaplan rekommenderas i nuläget att isolera sig i en vecka, och helst göra PCR-test dag 1 och 5 hemma. Det känns som en ambitiös rekommendation.

Att resa igen

Men känslorna var det. Och förutom att Port de Soller är så jäkla njutsamt och vackert så är det de som flödat under denna resa. Jag har känt lycka, tillfredsställelse, frihet, tacksamhet, kärlek och alla superlativ som finns. Min kropp har njutit och min själ sträckt ut sig igen. Min energi är en annan hemma igen idag än den varit på länge. Pandemilänge. Liv, leva. 100%, när vanliga livet tar vid.

Dagarna i Port de Soller

Bikini Island & Mountain Hotel

Vi bokade så sent, så fira frihetsdag post corona på Bikini Islands & Mountain hotels som jag drömt om blev det inte så mycket av. Det är ju dessutom fortfarande i öppna igen och mobilisera-läge snarare än full frihets-läge, men en natt på Bikini Island lyckades vi boka. Nästa gång (ja det blir fler tillbaka till ljuvliga Port de Soller, favorit av medelhavsfavoriter) ska vi inte tveka in i det sista utan säkra boendet här – hotellet är exakt det jag sett framför mig. 100% fantastiskt!

Esplendido Hotel

De andra nätterna tog vi in på Hotel Esplendido, som enligt min research skulle passa oss näst bäst efter Bikini. Mitt på strandpromenaden med lite lyxig känsla och en lugn pool med fantastisk utsikt – och samma fantastiska vykort direkt från vårt rum och terrass. Vyerna i denna vik vill man ha så mycket som möjligt av.

Vandring – Deia, Fornalutx

Vi har vandrat, såklart. En dag gick vi den rätt tuffa men härliga vandringen till Deia och när vi framme fått i oss lunch och en svalkande öl konstaterade vi bara att det var lika bra att gå tillbaka också så det blev väl en 26 steniga bergskilometer och 35000 steg in på kontot den dagen, och närmare 25000 dagen då vi gick till Fornalutx, de andra små byarna runt om, till Soller och tillbaka ner till havet.

Vi har chillat vid pool, ätit en massa gott (och lite inte lika gott, Spanien är inte matmässigt bäst alltid jämfört med sina utmanare Italien och Grekland), druckit läskande, strosat omkring, sprungit och tränat och chillat lite till. Ni vet. Levt Medelhavet.

Mersmaken

Det kändes rätt symboliskt när vi låg vid poolen på Bikini och fick djungeltrumma från omtänksamma vänner hemma om att vaccinbokningen för vår åldersgrupp 40-44 öppnat, och från platsen just där bokade våra tider för första spruta. Det vänder snart, det har vänt, det vänder nu.

En del av mig har nog för alltid grundats lite mer av månaderna som gått, gjort lugnt tempo och hemmaharmonin mer åtråvärd för så härlig den ändå är… men inte alla delar av mig. De andra delarna har högt berättat om hur mycket energi som kommer av miljöombyte, och hur mycket njutning det finns att fånga i livet och livet är kort så varför inte fånga så som det går?

Jag hoppas åka snart igen. Inte ’i sommar’-snart, för barnen kommer vara ovaccinerade länge och efter denna vacay-injektion är vi nöjda att gå mot en svensk hemmasommar, men ’vid nästa tillfälle’-snart. Mersmaken är massiv. Och med barnen, inte minst. Jag vill ge dem världen, odla tankarna om att allt går och värna tiden ihop där det vanliga skalats bort. Jag hoppas det kan få bli snart.

Var Mallis värt? Ja, det var värt. Till 100% och mer.