En liten liten vagnfundering

Jag minns inte ens när man började tänka vagn förra gången. Den här gången får jag frågan lite då och då, men har inte börjat tänka. Fast det kanske börjar bli dags att låta tanken smyga sig på, lite iallafall, nu när jag gått halvvägs (redan?!).

Stella kommer vara 2½ år när bebisen kommer. Förmodligen fortfarande lite vagnbunden. Och framför allt så vill ju inte jag (vi) vara sådan som förälder som känner mig låst och inte kan ta mig ut själv med två barn. Det talar för en vagn som båda kan åka i, och inte bara ståbräda åt Stella. Jag tror säkert Stella skulle klara sig med ståbräda de gånger jag är med båda barnen, men jag är också övertygad om många tillfällen då jag inte skulle känna att det är tillräckligt, och tillfällen då jag skulle tveka att ge mig iväg pga detta. Och ”no can do” går liksom emot mina principer!
Men inte sjutton kan man köpa en syskonvagn bara för de få gångerna… oftast är vi ju två vuxna på två barn så de kan ha en vagn var.
Skulle det bli en syskonvagn skulle jag lätt vilja ha en Babyjogger City Select eller liknande (iCandy Pear har samma funktion). Oändliga kombinationsmöjligheter, och smidig och bra även som enkelvagn.

Närmast till hands är väl dock att Stella får tappa lite komfort och enbart ha sulky då det behövs. Även om jag ryser bara vid tanken på att köra omkring ofta med en ranglig sulky, hua. Och på Stellas underbara Mountain Buggy Swift kan man ju sätta på en liggdel, och voilá – ha en grym enkelvagn. Men sittdelen är bara vänd framåt, och det blir inget av med det för en halvårsbebis i den här familjen. Icke.

Men hela resonemanget ger ju antingen
–  köpa ny singelvagn och ha ståbräda till
– göra Stellas UJ till liggvagn och låta henne enbart klara sig med sulky (men då vara helt lost efter ett halvår då jag ändå vägrar sätta bebisen i sittdelen framåtvänd)
– köpa en syskonvagn, och då kanske en kombivagn som kan fungera som enkelvagn men även husera båda barnen vid behov

Men äh. Det är ju skitsvårt ju. Inget av dem känns klockrent. Och i övrigt finns ju inga perfekta singelvagnar om vi nu istället ska köpa en helt ny sån, så what to do?!

Update november: Eftersom jag såg att detta inlägg kom högt upp i googling på ”swift + liggdel” kommer en liten update om hur vi gjorde. Vi köpte en Bugaboo Bee som Stella kommer få – en sulky men ändå mer ombonad. Bebisen får liggdel till Swift, men kan också ligga i Bee’n med mjuklift (som vi lånar) – då blir det enkelt att variera mellan vagnarna åt dem båda. Samt om liggdelen blir för liten efter några månader. Likaså kan bebisen ta Bee’n när det är dags att sitta – eftersom det är sommartid då så får de små hjulen funka, och jag kan då ha bebisen emot mig. Swiften älskar vi hela familjen (jag + H att köra, Stella att åka i – trots att hon är en lång 2½ åring så får hon plats), så den kommer bli kvar länge och garanterat användas som sittvagn åt den lilla i många år framöver.
http://stellabystardust.wordpress.com/2010/08/24/mer-vagnfunderingar/
Bebisen har inte kommit än, så hur planerna blir i praktiken återstår att se.

  1. Alltså det där är ju en hel djungel.. jag är väl inte en sån som måste ge mig ut på långa turer med båda barnen så Elis får nöja sig med ståbräda.

    Jag har iofs köpt en Buggy Pod (http://www.buggypod.com/) som Elis i alla fall kan sitta i. Vi har inte testat den än så den kan ju vara helt värdelös men tanken är god i alla fall!

    Sen vet jag att jag har hört prat om att det finns ståbrädor som har en liten stol på sig också. Ingen aning om vad de heter eller var de går att få tag på men det kanske går att hitta via lite Googlande om man vill.

    Lycka till!

    1. Buggypod har jag aldrig sett eller hört talas om, vilken fiffig grej! När ni fått användning för den måste du recensera!

    2. Hej!

      Jag undrar vart du köpte Buggypoden? Har ni testat den ännu?
      Har försökt hitta återförsäljare men utan framgång. Har inte heller sett några liknande på marknaden eller nätet när jag letat.

      Väntar en liten till i sommar och dottern kommer inte åka vagn så länge till och då hade det vart perfekt kunna fälla ner den.

      Hur mycket kostade den?

      Många många tack på förhand!

      Paulina

  2. City Select är grym! Har iofs kvar
    buggan med ståbräda än, men har lika ofta med mig babyjoggern som enkelvagn, den är otroligt smidig och minimal i bilen, kanske inte bäst att åka buss med men det är enda minuset. iCandy är inte lika lång men tyvärr mindre sitsar och rangligare. Men som du säger, det finns verkligen tillfällen då man inte vill ge sig iväg själv med två utan sittplats till 2-åringen. Ibland har jag buggan och bärsele också, då kan Sigge sitta när det behövs, annars stå på brädan…funkar bra det också, om än lite krångligare och tyngre.

    1. Tack för expertutlåtande. 🙂
      Också förstått att den är lång (av kommentarerna på recensionen du gjorde förut bl.a) och vi åker ganska mycket buss… Hm.
      Men men, en vagn som är hundraprocentig finns ju bara inte, och att du använder den även som singelvagn är ju ett mkt bra betyg eftersom du också rattat bugga innan.

      1. Idag har jag kört den i galleria med Sigge framåt och Elis bakåt i babyskydd. En otroligt bra kombo och gör att den känns lite smidigare. Men som sagt, jag har verkligen aldrig upplevt vagnen som lång förutom just när jag åkte buss, och det gick ju det med.

        Det är alltid typ tre stycken som kommenterar vilken smart vagn det är vart jag än går, börjar vänja mig vid att få recensera vagnen här och där, börjar bli lite jobbigt med den här uppmärksamheten 😉

      2. Jo, det jag skulle skriva också är att bärsele/bugga funkar ju bara när man har sittdelen eftersom det som du ju vet inte är så kul att byta mellan sitt- och liggdel på den…men mina killar har bara åkt liggdel 3 mån och i vintras var det så mycket snö att vinterhjul på buggan och Sigge i pulka var det enda som funkade. Så enkelvagn + bob kanske är ett alternativ för er i vinter…om det nu är en trend med mycket snö 🙂

  3. Jag är så glad att jag inte har det där problemet. Har nämligen funderat lite smått på vad jag skulle ha för vagn om jag skulle få en till någon gång, kan bara konstatera att jag inte har en aning
    Tycker mig inte hitta en enda vagn som passar mig perfekt, syskonvagnar tycker jag verkar hopplösa!

    Antar att du inte är sugen på en Phil&Ted?
    Även om barnet börjar åka framåt kan du ju sätta den yngre i nedre sitsen så att den inte blir framåtvänd med alla intryck.

    1. Inte ett problem du har men kanske får någon gång, haha? 🙂

      Njae, vet inte om jag vågar tro på att en bebis skulle vara nöjd där på undervåningen… Stella skulle garanterat inte ha varit det, men alla barn är ju inte lika (småsyskon kanske blir lite ”tåligare”). Men näe, allvarligt talat så tycker jag att en typ city select i sånt fall är bättre, som man kan välja att ha som enkel eller syskonvagn.

      1. Förresten kollade jag lite extra på iCandyn idag och den ÄR liten. Jag har svårt att tro att Stella skulle få plats i den med tanke på att hon är lång, för den har ju specialställ till fötterna som gör att utrymmet blir ännu mer begränsat och med ytterkläder… Ja, du fattar!

        Tur att du har lite tid på dig att klämma och känna! 🙂

  4. Vi köpte en enkel emmaljunga med syskonsits på(bara transport för äldre syskonet). Nu har vi ståbräda + extra vagn. Jag hade velat ha en urban jungle syskonvagn men det gick inte in i vår hiss. Men som sagt då blir det framåtläge på bebis väldigt tidigt. Vi blev tipsade om en britax vagn som inte kommit än när vi fick VIggo men såg den i affären nyligen såg ganska bra ut den är lite lik i candy(som jag förövrig tyckte hade väldigt små sitsar)

    1. Får kolla in britaxen då, tack för tipset!
      Om det är för liten sits (på iCandy eller vilken som) så går det ju nästan bort ändå, Stella är lång och blir så pass gammal då…
      Hm. Tur att jag börjar fundera hyfsat tidigt ändå, det här lär ta tid. 😉

  5. Vi hade kvar liggdelen jättelänge för både Filippa och Gustaf i vår UJ. Pallade upp till sittande och hade lös sele. Men visst, de är ju små för att sitta framåt vid nio månader också. Hade jätteångest men det har faktiskt funkat bra. Med en den lösa selen kan små aktiva barn klättra runt lite och typ stå i vagnen och på så sätt att vi kunna gå lite längre promenader än bara runt hörnet vilket var det som var populärt i sittande tillstånd;-)

    Men det är verkligen svårt!

    1. Just ja, minns att Gustaf låg på mage och spanade över kanten, hur sött som helst – och funkar ju som du säger.
      Och Filippa har väl trivts på ståbrädan också.

  6. iCandy ser ju jättesmart och bra ut. Den fanns inte när jag behövde syskonvagn.Jag körde med Phil&Teds när Molly föddes och Hugo fortfarande behövde åka vagn.
    Var toppennöjd med denna vagn.

  7. Pingback: Bugaboo syskonvagn «

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *