guide-till-Nya zeeland-husbil-sevärdheter

Rotorua tisdag – maorikultur i Whakarewarewa

Åh! Vi är så glada att vi får avsluta Nya Zeeland på ett riktigt positivt sätt. För det är just vad vi gör här i Rotorua. Extra allt-Nya Zealand.

Sen har det blivit lite vardag det här med att resa, så vi tillåter oss också att ta det lugnt. Det gör bra för välmåendet, det.

Idag inledde vi med sovmorgon. Eller alltså att båda barnen vaknar 8 är inte jätte-ovanligt, men när vi sovit sedan 23 känns det som en lång natt. Som vanligt visserligen. Vi tog det sedan superlugnt ”hemma” hela morgonen (dvs den stora skillnaden) och när Max somnade vid 10.30 tog vi fram våra böcker och en film åt Stella och hade 1,5 enormt skön timme till. Semester!

Vi tog sedan en tur till turistbyrån (i-Site heter ett ställe som finns överallt här och som är väldigt bra) för att dubbelkolla våra planer (ibland har de bra input gällande hur det går ihop med barnen osv). Jodå, instämmande på dagens eftermiddagsaktivitet á la maori och en mer adrenalinmässig bokad tills imorrn. Perfa.

Efter en god Thailunch (ja, vi uppskattar stad) drog vi sedan för en dos Maori. Det vill säga urinvånarna här. De lever givetvis oftast som ”alla andra” numera men de har ändå en stark kultur och det visar de upp på vissa sätt här. I flera byar har de dansuppvisningar och guidade turer, som ett sätt att låta turisterna uppleva maorikultur. På förhand tyckte jag att det kändes extremt tillgjort hela turistgrejen kring detta. Men vi valde ändå att åka till en av byarna; Whakarewarewa (som egentligen har ett namn på 37 bokstäver); en levande maoriby med thermal grund.

Det var betydligt bättre än jag trott. Det var riktigt kul att se deras danser och höra sånger. Det kändes inte tillgjort just för att de inte låtsades vara super-Maori utan mer bara var kiwis som visade sin maorikultur. Som vilken midsommar i Dalarna som helst typ. Varken mer (eller jo förresten) eller mindre.
Charmigt!
Jag och Stella fick också gå upp på scenen i byhuset vi var för uppvisningen och testa på dansen inför de ~70 i publiken. Lite kul.

Vi fick sedan en guidad visning i byn. Köket var lite kul, typ ”i denna hot thermal pool med 98 grader kokar vi våra grönsaker” och gemensamma badet likaså ”här badar vi varje dag och om det är för varmt efter dagens utbrott har vi i kallvatten från källan för borta”. Och det gör man verkligen, för folk bor ju i byn och utnyttjar det som finns naturligt.

Så det var en finfin utflykt det och nu har vi fått lite mer maorikultur.

nya-zeeland-med-barn-87-av-87 maorikultur

Tillbaka på campingen – en Top Ten vi verkligen gillar inramningen på – njöt vi det härliga vädret och badade i vanliga poolen, lapade sol på poolkanten och badade hett i mineralpoolen. Härligt med sommar, och nya zeeländsk sådan påminner verkligen om svensk. Skön men alltid lite för kylig ändå 😉

Sen gick vi ner på stan för schysst utemiddag. Det finns en liten del av en väg som är lite bar- och restauranggata. Riktigt mysigt. Så där fick det bli en riktigt bra middag med pilgrimsmusslor till förrätt, kött med portobellosvamp, vitlök, rösvinssås, grönsaker mm till varmrätt och crème brulée med vit choklad och passionsfrukt till efterrätt. Mac’s Steaks visste vad de gjorde!

20111207-130135.jpg

20111207-130156.jpg

20111207-130214.jpg

20111207-130221.jpg

20111207-130230.jpg

20111207-130236.jpg

20111207-130243.jpg

20111207-130248.jpg