Salladsrecept – Rissallad med färska räkor

Vi gjorde en så otroligt god sallad igår, och jag bara måste dela med mig av receptet. Vi fick en liknande hos vännerna vi hälsade på i Småland, och det var så grymt gott så igår inför middagen googlade jag upp ett liknande recept. Eller om det var samma? Hur som. Detta blev grymt.

Det är Paolo Roberto som knåpat ihop det, jag gillar många av hans recept faktiskt.

20120802-104219.jpg

Ingredienser för fyra personer:

  • 3 dl långkornigt ris
  • 1 msk olivolja
  • 1 kg räkor med skal färska eller djupfrysta
  • 5 soltorkade tomater inlagda i olja
  • 0,5 färsk gurka
  • 16 körsbärstomater
  • 12 salladsärtor
  • 10 gröna oliver

Dressing

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 10 strimlade basilikablad
  • 0,5 msk finhackad timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

1. Koka riset al dente i saltat vatten och spola hastigt av med kallt vatten ­ i ett durkslag. Låt rinna av och häll över i en salladsskål. Tillsätt olivoljan, rör om och låt svalna.

2. Koka salladsärtorna i en minut ­i lättsaltat vatten.

3. Skala räkorna, skär de soltorkade tomaterna i strimlor, skär gurkan ­ i tärningar och dela körsbärstomaterna­ i kvartar. Lägg alltsammans i skålen med ris, tillsätt salladsärtor och oliver.

4. Rör samman alla ingredienser till dressingen i en skål och häll den sedan över riset. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.

Ett lantbröd är gott till.

Jag blandade även i lite babyspenat och avocado, och köpte rött ris för att få lite mer krisp och nyttighet på samma gång. Och så toppade vi med färska, skalade räkor, och grillade hel lax till (även om det inte är något måste). Valnötsbröd från Gateu till. Ah, så supergott om jag får vara ofin och säga det själv. 🙂
Tipset är också att blanda dressingen i bara riset, det är godast om just det har mest smak – och blanda ihop med grönsakerna när riset dragit i sig dressingen ordentligt, kanske snarare strax före servering.
Jag gjorde en sås till med basilika, riktigt god. En burk creme fraiche, ett knippe basilika, en fint hackad rödlök, 1 msk olivolja, salt och peppar. Riktigt god, blir lite salsa-aktig.