Kompislek och Stockholmssyndrom

Stella har börjat vilja leka med kompisar efter dagis, och det har hänt rätt många gånger. Det är dock dagiskompisarna, och efter att man pratat ihop sig med föräldrarna – gärna lite innan så det inte blir något de kommer på vid hämtning.
Lite problem med olika rutiner (våra barn behöver mat tidigt på vardagarna, och inte glass/godis före maten, framför allt inte på vardagar…) kan det vara men inget som inte löst sig hittills.

På vår innergård hänger ett helt gäng småtjejer. De är 1-2 år äldre än Stella och hur mysiga som helst. De leker jättebra ihop och Stella leker glatt med dem, på allas initiativ och till allas glädje. Men – de andra känner varandra rätt bra, de har hängt på innergården (själva alltså) länge. Någon bor på bottenplan så det springs in och ut, de kan portkoden och öppnar dörrarna till trappuppgångarna (som alla har direkt access till vår innergård) och springer hem till varandra. I intensiv lek gör de det utan att meddela någon (för föräldrarna är ju dessutom inne). De flesta andra bor bara någon våning upp, och då känns det ju direkt som att föräldrarna har lite mer koll, vi bor på våning 6 vilket ger lång distans till gården ändå. Ett öppet fönster ger inte känsla av direktkontakt.
Fast det är inte problemet egentligen. Dessa föräldrar känner sig precis lika avslappnade med att vännerna går mellan varandra som mina vänner gör hemma med sina 5-6-åringar i villakvarteren.

Det har hänt flera gånger att jag varit på innergården med Max också och att Stella helt plötsligt dragit med någon in i en trappuppgång – hon tänker ju inte så långt i de situationerna. Med kompisarna, idolerna. Snabbt kan det gå, även om jag ju hämtat henne sekunden efter typ. Jag vill ha koll på var hon är.
Och ja, hon är ju bara 4, stor skillnad mot de andra som är 5-6… Eller?

Problemet – tjejerna frågar själva om inte Stella får följa med dem hem. Jag vill inte det – om hon ska följa med någon hem ska jag veta betydligt bättre vilka föräldrarna är och ha ett telefonnummer till dem – och de ska ha mitt. Jag ska veta att de vet vilka vi är, att de ringer vid minsta lilla. Det är absolut minimum.
Problemet är också att hon vill vara ute med dem, själv. Hon har fått vara det en gång och hon älskar att åka upp och ner i hissen själv (min noja kring hiss som kan stanna ska vi kanske inte ta i den här diskussionen!?). Men nej, jag tycker inte hon är stor nog och jag kan inte se att jag kommer tycka det nästa år (det lär inte vara något problem i vinter) heller, fastän det egentligen är det. Kanske.

Samtidigt har vi valt att bo såhär, i lägenhet, och spontanlek med kompisar är ju superviktigt. Utelek, kompisar, grannvänner. Jag vill inte att lägenhet ska behöva betyda ett mer isolerat liv och här behöver det inte heller göra det – vännerna finns nära. Innergården roar dem, de cyklar, idrottar och leker och alla har en massa leksaker ute.
Vi går gärna till torg och park, det gör vi i princip dagligen och träffar då alltid massa folk vi känner – men det där spontana som sagt, på barnens villkor. Det sker på innergården, när man bor såhär.

Vad tycker ni? Hur resonerar ni?

Varför tycker man att en småstads/förorts trädgård är säkrare – det är ju precis samma sak, egentligen? Eller?  

  1. Det där är jätteknepigt! Vi bor ju också i lägenhet, om än ½ trappa upp, så vi har ju ”koll” utåt om vi vill det. Det finns en hel del barn i deras ålder som är ute och leker, men det är sällan de är ute utan att någon vuxen är med. Tror faktiskt inte ens att 5-6 åringarna får vara ute själva, men så har vi en öppen innergård med en ganska så trafikerad väg intill, så jag tror att de flesta vuxna är lite nojjiga. Dessutom kör många bilar inne i området, och allt annat än 20 km/h, om jag säger så..

    T har varit själv ute på gården ett par gånger under sommaren när C var borta, men då satt en av oss på balkongen och hade koll. Det har funkat ok, men jag är väl inte så där jättesugen på att sitta där och titta på i november.. 😉
    För uppsikt måste vi ha, så är det bara. T är en ”rymmare”, och han drar vid minsta lilla utan att tänka sig för. Han är inne i sin egen värld och kan börja spatsera iväg utan att ens tänka på var vi håller hus. (F tappade bort honom på CityGross en gång i våras. Norra Europas största mataffär. Paniken!)

    Jag tror inte att jag är mogen att släppa ut T själv förrän han är tidigast 5½-6 år. Det beror lite på hur autismen utvecklar sig. Kan hända att C mognar snabbare och kan se efter sin storebror när han är 4-5, men ärligt talat så känns det ändå lite tidigt.
    Jag har en granne som har fem barn, och hon låter ”mellanbarnen” (ca 2½-5 år) vara ute själva när de två storasyskonen är ute. De ser efter småsyskonen och har koll på dem. De har balkong mot gården och mamman har alltid dörren öppen så att barnen kan ropa till henne om det är något. Det tycker jag är en bra lösning. Men då uppstår ju diskussionen om det här med att lämna ansvaret för småsyskonen på de stora syskonen, om det är rätt eller fel. Ärligt talat har jag inte tagit ställning till den ännu.

    Spontanitet har vi inte så mkt av längre, pga T:s svårigheter, men oftast träffar man andra föräldrar och barn ute på gården efter dagishämtning, så det blir ofta lite lek där, även på helgerna. T har inte visat något som helst intresse för att följa med någon hem och leka (I wonder why? 😉 ), men när/om den dagen kommer får man försöka styra upp det så gott det går. Jag håller med dig om vikten av att det andra barnets föräldrar vet vem jag som mamma är, och att de kontaktar mig vid minsta lilla. Tryggheten måste finnas där, från båda håll.

    Och småstad kontra storstad. Jag är uppvuxen på landet, och jag vet inte hur många gånger mina föräldrar fick leta upp mig ute i skogen, nere vid vattnet eller hemma hos någon granne ett par hus bort. Hade t o m vandrat ut på isen en vinter när jag var 4-5, så näe. Det är nog samma lika, fast kanske andra faror?

    Vet inte om min C-uppsats gjorde dig så mkt klokare, men detta är ett nytt territorium även för mig. 😉

    Följ din magkänsla, tycker jag!

    Kram!

    1. JÄtteintressant att läsa, är nog naturliga funderingar hos alla med barn i våra barns ålder, som börjar vilja bryta sig loss lite ibland iallafall.
      Håller också med om det där med hur det var för en själv – jag har också många minnen av att ha gått hem till någon och glömt tiden och att oroliga föräldrar kom och letade aaaalldeles för sent. Och skog, och bäckar. Det vanliga.
      Sen handlar ju mycket om barnen också, om T är en rymmare är det ju knepigare, S är rätt ordentlig/feg sådär. Fast när de är så små kan de ju inte ens lita på sig själva, det kan bli hur som helst.
      Det får växa fram helt enkelt…

      och apropå mitt inlägg så stod hissen still igår, för första gången!! Det är en stor noja hos mig nu när hon vill åka själv (hon älskar det, är sååå stolt), fatta om hon blir fast själv. Horror!!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *