Nyttigare scones med dinkelmjöl, havregryn och kvarg

Att försöka göra scones av det nyttigare slaget är ju lätt en utmaning. Likväl älskar barnen när de får ”baka bröd” på morgonen och väcka pappan med. (som varit uppe ett första pass, som alltid – såklart – han ligger inte och sover tills frukosten är på bordet). Det är ju hur mysigt som helst och passar så bra en helgmorgon. De där goda pannkakorna med ägg, mandelmjöl och fiberhusk mm är det mest bara jag som gillar.

Iallafall. Varianten jag gjorde i lördags blev faktiskt riktig god och slukades av alla med god aptit.

20130120-205716.jpg

Ingredienser:
2 dl dinkelmjöl
2 dl havregryn
0,5 dl vetekli (jag tog linfrö)
knappt ½ tsk salt
2 tsk bakpulver
300-350 g yoghurt-kvarg (dvs, i receptet som jag inte längre hittar stod det 1-2 dl kesella och 1-2 dl lättfil. Jag tog den där jag köper från Lidl istället och av den gick det totalt en hel och så kanske ytterligare en fjärdedels)

Easypeasy – blanda först de torra ingredienserna. Sedan i med yoghurt-kvarg och blanda till smet. Tre större kakor räckte det till. Skär snitt och gör hål med gaffel. I ugnen, 250 grader, ca 10-15 minuter.
________________________________________________________________

Hyfsat gott samvete kan man väl äta dessa med, en lördag sådär?

Jag ska nog produktutveckla dessa, göra dem nyttigare och nyttigare ända tills familjen protesterar. Då vet jag att jag kan ta ett steg tillbaks och landar i en bra balans av nyttigt och gott. Själv kan jag liksom lura mig själv mer än så. Bra plan. Så får det bli. 🙂