Äppelvita på dunk och godaste gröten

I de forum/bloggar med tränings/hälsofokus där jag hänger en del är det inga konstigheter att prata om äggvita på dunk som något helt naturligt. Eller nej, naturligt är det ju inte för självklart tillkommer någon tillsats för att få äggvitan att hålla längre, och det är givetvis ett starkt argument för äkta vara.

Men konceptet i sig – varför? Jag skrattade nämligen lite för mig själv efter en facebook-uppdatering häromdagen när någon frågade sig vad sjutton äggvita på dunk var bra för. Det var ett tiotal ”helt sjukt” och ”vad ska det vara bra för”-kommentarer innan den med ”Jo men det måste vara för om man ska göra maräng!” kom. 🙂 Ja visst är det en bra produkt om man ska göra maräng, men det är ungefär så långt ifrån de tips jag brukar läsa som man kan komma. Socker är ju liksom nästan en svordom där, så förmodligen maräng likaså.

Poängen är, i hälsokretsarna då alltså, att äggvita är protein i något av sin renaste form. Och protein vill man åt, massor! För att det mättar och är så otroligt viktigt för muskelbyggnad – och således väldigt viktigt att få i sig mycket av om man tränar mycket och vill kunna bygga muskler. Bland annat.

Själv tycker jag att äggvita på dunk underlättar massor. Jag har det i smoothies, proteinpannkakor, omeletter, hemmagjord musli och inte minst frukostgröt.

Denna gröt är SÅ god och jag måste verkligen rekommendera er att testa, även om jag fattar att det ser både skruvat och kanske lite äckligt ut. Det är enkelt och går snabbt, och gröten blir helt len och rund i smaken. Extra protein och (bra) fett gör såklart att den mättar väldigt bra. Testa!

1 dl havregryn, 2 dl vatten, lite salt, nästan 1 dl äggvita (1 dl motsvarar 3 äggvitor, och självklart kan man kläcka i ett helt ägg istället om man vill), 1 matsked mandelsmör. In i micron i en minut, rör, kör en minut till. Supermums!

20130217-105514.jpg
Själv äter jag osötad lingonsylt till (nej inte så naturlig men jag är sån som väljer sötningsmedel före socker). Eller osötad äppelmos. Gott.