Sötpotatis-brownies

På helgerna testar jag ofta nya hälsorecpet, framför allt olika grötar och pannkakor till frukost, och ibland nyttiga fikagrejer. Vi gillade båda brownien gjord på svarta bönor (!) för några veckor sedan, men lite kändes strukturen i den så den var inte helt klockren.

Men denna – som jag gjorde igår. Så. Sjukt. God!

Det är alltså en brownie som har sin bas i sötpotatis. Ungefär lika delar sötpotatismos och mandelmjöl utgör grunden. Choklad, nötter, vanilj, ägg mm ackompanjerar. Helt fantastisk, ni måste verkligen testa!

20130428-082822.jpg
Lite onyttigt i form av mörk choklad med mint i också, men i små mängder – 50 gram till en sats som räcker till ca 10 mindre bitar. Sötpotatisen bakas innan. Jag gjorde traditionell variant i folie i ugnen. Av den stora blev det ca 2 dl mos.

20130428-082828.jpg

Receptet kommer från Ett bättre du – en blogg jag tycker jättemycket om och som bjuder på både träningsinspiration och härliga recept från ett må-bra-perspektiv – kika in där, ni lär bli fast!

Sweet potato brownies

1 dl mandelmjöl
2 msk raw kakaopulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 dl grovhackade valnötter

50 gram grovhackad mörk choklad med smak av mint

En nypa havssalt

2 ägg

2 msk kokosolja
1 dl mosad sötpotatis (ungefär en medelstor sötpotatis)

1 msk sweet freedom/flytande honung (jag använde agavesirap)
Ev. smält choklad och kokos till servering 

1. Börja med att baka en medelstor sötpotatis i ugnen eller micron.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Blanda alla torra ingredienser – mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver,  valnötter, choklad och salt. 

4. När potatisen är färdigbakad pillar du bort skalet och mosar den med en gaffel och samlar ihop 1 dl mos som du blandar med lätt uppvispade ägg, smält kokosolja och sweet freedom (honung eller agave).  

5. Blanda de torra och de våta ingredienserna med varandra.
6. Bred ut smeten i en mindre bakplåtsbeklädd ugnsform, smeten ska vara 1-2 cm tjock.
7. Grädda i ugnen cirka 25 minuter.
8. Om du vill lyxa till browniesbitarna lite ytterligare kan du ringla över lite smält choklad och toppa med kokos. Vi hällde helt enkelt bara över lite kokos – räckte alldeles utmärkt.

Fantastiskt god verkligen, som ”vanlig” men nästan godare då den ändå kändes fräsch. Konsistensen blir fluffig och så blir den lite kladdig i mitten – som man älskar brownies allra mest. Nomnom!
Jag kan tänka mig att den går att frysa – här hemma ska göras stor sats vid tillfälle så räkna med att få detta om ni kommer på fikabesök!