Tjejmilen för Plan Sverige – Because I am a girl

Självklart springer jag Tjejmilen i år, som så många år tidigare.

I år springer jag som bloggare i samarbete med Plan Sveriges kampanj ”Because I am a girl”, en kampanj som går går ut på att stärka flickors rättigheter. För att flickor diskrimineras dagligen. För att flickor i utvecklingsländer tillhör de mest utsatta grupperna i världen. Just för att de är flickor prioriteras inte deras skolgång. I stället gifts de bort i tidig ålder, blir gravida medan de själva är barn, utsätts för våld eller tvingas ta hand om hushållet. Detta är både ett brott mot flickors mänskliga rättigheter och ett enormt slöseri med resurser.

Kampanjens mål är att höja frågan om flickors rätt till utbildning. Detta för att flickors utbildning är ett steg som kan bidra till att lyfta samhället ur fattigdom. Läs mer här.

Målsättning för Because I am a Girl:
Att göra flickors utbildning till en prioriterad fråga globalt.
Att alla flickor ska gå minst nio år i skolan.
Att stoppa barnäktenskap och våld mot flickor i och utanför skolan.
Att öka finansieringen för flickors utbildning. Plans eget mål är att samla in 500 miljoner euro till och med år 2016.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=N4ok_5D27BY]

Jag och mina bloggvänner som också springer för Plan – Clara, Annika och Linda – har just startat en insamling där vi kommer göra en utmaning baserat på varje hundring vi samlar in. Där varje krona är en väg mot en drägligare framtid för flickor, för en bättre värld för alla. Mer reklam om detta kommer komma – men kika in redan nu och supporta oss och övriga bloggare i vårt mål mot 100 000 på 100 dagar!