södra kungsleden

Södra Kungsleden, Sälen (med barn)

På tips från rutinerade Lovisa med familj (som också inspirerade rejält till denna spontana tripp helt och hållet med sina härliga inlägg) åkte vi till Högfjällshotellet idag för att där hoppa på Södra Kungsleden, som till vissa delar består av väldigt lättillgänglig led som funkar med barnvagn.

Södra Kungsleden med barn – enkel vandring i Sälen

Det finns en led som startar mitt emot Högfjällshotellet och går till en liten tjärn och en stuga – Östfjällsstugan – som första basläger, ett alldeles perfekt ställe för ett längre fikastopp. Det är 4,5 km till tjärnen och ledens första 2,3 kilometer är till och med asfalterad (då den är en sk ”handikappled”) utan att för den sakens skull vara charmig – det är riktigt vackert och ger rejäl fjällkänsla från första steg. Vid den asfalterade bitens slut finns ett litet vindskydd, Köarskärsfjällets vindskydd, där man kan pausa och titta på utsikten – eller ställa ifrån sig två sparkcyklar som där gjort sitt jobb. Efter vindskyddet följer enkel grusväg, som är platt och bred och funkar väldigt bra med barnvagn. Längs vägen finns sedan gott om blåbärsris, stenrösen och annat som kan underhålla och motivera barnen – för de vuxna räcker det med utsikten och fjälluften.

sälen sommar barn

Våra barn är som jag sa inte alls i bra läge för vandring då Stella är för stor för att bäras och ingen av dem orkar gå längre sträckor. Det funkade dock ändå bra idag, de åkte sparkcykel stora delar av den asfalterade vägen (som bara lutade lätt uppför så det var görbart) och utöver det gick och sprang de, satt på axlarna och åkte barnvagn (Max). Att ta en led som funkar med barnvagn var ett måste för oss denna gång, då vi inte hade någon bärstol med oss. Med en sådan blir man förstås mer anpassningsbar.

IMG_3066

En enklare led än Södra Kungsleden är annars att åka upp vid Gustavsbacken och vandra till Stensjön – en tur på 1,5 km enkel väg.

Att kombinera sparkcykel, barnvagn och att sitta på axlar var en lyckad kombination för oss, men vi föräldrar inser att vi har en del att jobba med vad gäller att inte alltid vilja nå mellan punkt A och punkt B på så kort tid som möjligt, om man säger så… (och gärna ha ännu längre mellan punkterna). Att vandra med barn är helt enkelt något helt annat, hur ”kort” det än är. Och, 4,5 km enkel väg är inte så kort egentligen… Vi var visserligen hyfsat duktiga på att njuta på vägen och barnen gillade att bygga på stenrösen, klättra, plocka blåbär osv. Vår fjällvandring till tjärnen/stugan och tillbaka, 9 km totalt, tog inklusive alla stopp och då ett längre för mellis och stenkastning vid tjärnen exakt tre timmar. Riktigt härlig fjälltur!

IMG_3119sälen sommar barn

Det är svårt att med bilder få fram den fantastiska naturen och vidderna men med ett gäng bilder kanske jag kan ge lite insikt i det iallafall.

sälen sommar barn
Blåbären i fjällen bor granne med ljungen.

IMG_3357sälen sommar barnIMG_3411sälen sommar barnsälen sommar barn södra kungsleden med barn

Från Södra Kungsleden till Experium

Motivationen för barnen handlade annars om att få bada senare på dagen. Så efter en sen lunch gjorde vi Experium i över 2,5 timmar. Glada barn och vi hade extra kul i ett badhus med väldigt lite folk vilket gjorde det lättare att hålla uppsikt samtidigt som vi kunde åka alla vattenrutschkanorna oräkneliga gånger utan att stå i kö en enda sekund. Hit!

Behöver jag säga att barnen somnade innan vi rullat ut från Lindvallens parkering när vi satte oss i bilen vid 18..?

Sälen på sommaren – vi kommer tillbaka, för…

Med det summerar jag en grymt lyckad Sälenvistelse, vi kommer tillbaka! På listan då håller vi förutom det vi hann med att prioritera den här gången bland annat fäbod med ponnyridning, våffelstugor, gå upp trollstigen i Hundfjället, cykla (oj vad kul det såg ut!), bowling, fjäll-löpning, Lindvallens utegym och ja – det finns hur mycket kul som helst i Sälen på sommaren och vi fick mersmak. Kanske två nätter nästa år?! Att redan vara så nära (när vi är i stugan) och kunna anpassa dagar och längd efter väder och kalendern i övrigt är ju bara en extra bonus.

Läs mer om Sälen med barn under den här länken.