Number5challenge – summeringen

Igår avslutades min 7 veckor långa sommarutmaning – Number5Challenge, som jag delat med ett större gäng tjejer från träningsgruppen Lofsans Challenge på Facebook. Nummer 5 syftar, som ni nog vet vid det här laget, till att träna 5 pass i veckan och promenera/cykla 5 gånger på en vecka. Och att äta 5 mål om dagen, fast det har varit svårare att ha koll på och har väl varit sisådär.

Men, det mest mätbara då – jo, jag klarade vecka 6 av 7 vilket jag glömt redovisa här och även förra veckan, den avslutande 7e veckan, kom jag i mål med check på alla pass. Dessa 7 veckor har jag bara missat målet en vecka. Det var under vår Italienvecka jag inte kom upp i 5 promenader. Däremot har jag tränat 5 gånger i veckan varje vecka hela sommaren, dessa 7 veckor.
Fram emot slutet på utmaningen märkte jag också att jag hade en chans att komma ikapp de missade promenaderna under Italienveckan så jag körde på lite extra med dem. Och igår, sista dagen, när dagarna passerade till 100% så gjorde också träningspassen det. Jag kom upp i mina 35 träningstillfällen och 35 promenader, under dessa 49 dagar. Rätt fantastiskt, tycker jag själv, och är nöjd och stolt över min genomförda utmaning.
Fördelningen är 19 pass styrka/crosstraining, 11 pass löpning (varav hälften intervaller) och 6 pass yoga.

20130812-122314.jpg

20130812-122323.jpg
En massa varierad sommarträning. Många magiska tillfällen. Träningsminnen att plocka fram när det blir sedvanligt gym i höstrusk. Vacker utsikt över dalagårdar och toscanskt landskap, snäckor som krasas under löparskorna, avslutningar med bad i insjöar, solhälsningar mot måne över sandstrand. Upplevelseträning, svettlycka. Träningsmagi, sommarmagi.

Så vad tar jag med mig från det här då, vad har varit bra förutom den extra lilla pushen under sommaren?

Först och främst – jag ska inte träna 5 pass i veckan. Fem pass kräver en första tanke varje dag som är ”när kan jag träna idag?” för man måste liksom få in det alla de dagar då det inte är praktiskt omöjligt. Typ. Det är en omöjlighet när vi båda jobbar, och faktiskt inget jag vill heller. Jag vill träna ofta, mycket och hårt, men jag tränar för hälsa och för det räcker 4 bra pass i veckan, 3 när det ”kniper”. Jag vill också prioritera annat – familjen framför allt, såklart. Tiden med barnen OCH mannen. Det där sista pratas det ofta om med ett litet skratt i FB-gruppen – att man försummar inte barnen men kanske mannen ibland. Jag tror inte att det är så smart det heller. Så familjen och tid med dem – det måste jag hinna med. Att få sömnen jag behöver för att må bra, jag kan inte kompromissa mycket med det. Träffa vänner. Och så. Det där med träning ”top of mind” är inte särskilt… ska jag säga charmigt för min omgivning? Känner jag.
Jag tror ni fattar.

Någon frågade mig i helgen hur länge ett träningspass behöver vara för att vara ett träningspass. Såhär har det blivit – ett träningspass är alla pass där jag byter om till träningskläder och utför något som syftar till att förbättra min hälsa på något sätt ur träningssynpunkt. De kortaste passen har varit yoga på 20-30 minuter. Något hemmaträningspass har också varit så kort som 25. De passen kan också vara väldigt bra och givande. Det går alltså att klämma in ett pass även när man tror att tiden inte finns. Man behöver inte göra det så svårt för sig! 20 minuters yoga kan verka enormt återhämtande och skönt för kroppen. 25 minuters hemmapass utan vikter kan ge enorm puls, svett och trötta muskler. Det är fantastiskt, och något jag tar med mig.

Sen måste jag ju bli ännu bättre på att få in yogan. Jag mår så bra utav det. Tyvärr kommer jag inte lägga pengar på fullt abonnemang på Yogobe i ett år – höstens träningspengar kommer gå åt ändå på annat. Det kanske får bli ett månadsköp Yogobe ibland, eller andra gratisappar på telefonen. Jag tycker jag har kommit i bra stämning och fått ut mycket av passen hemma och behöver inte alls gå till SATS på 90-minuterspass för att det ska vara nyttigt för mig och min kropp som kompletterande träning. Oftare yoga, korta hemmapass – det ska jag ge mig själv.

Det om det! Nästa utmaning? Förutom loppen som närmar sig (Midnattsloppet, Bellmanstafetten, Tjejmilen) så lutar det åt att jag kommer göra Tjejklassikern. Men framför allt så ska jag under hösten köra med PT varannan vecka. Och inte vilken PT som helst utan Lofsan. Inspirerande!