Lego och bygg-/pysseltips – julklapp?

Jag tycker att ”bygg”-leksaker är klockrena. Båda våra barn har riktigt bra tålamod och intresse till att sitta och pyssla. Det är duplo, briojärnväg, spika mönster (kolla länken!), pärlplattor med stora och små pärlor, halsband och förstås – lego.

I somras fick Stella ett helt Friends-legostall i 5-årspresent, och som hon älskade det. Hon var superduktig att bygga efter ritning och klarade det mesta själv. Nyligen fick hon ett flygplan från 7 år och även det gick bra med lite hjälp. Jag är imponerad, och Lego är verkligen fantastiskt bra ur så många perspektiv. Stimulerar logik och motorik, och är sedan roligt att leka med. Däremot är jag inte överförtjust i Friends koncept. Nya ”miljöer” som stall / veterinär / osv – toppenbra, men att det så tydligt är riktat mot tjejer och tjejer enbart gör mig så less. Varför? undrar många. Jo, men lite för det här – kolla in på den här artikeln och tänk efter kring hur vettigt och nödvändigt detta är. Jag blir så enormt trött. Jag tycker verkligen inte att de extrema vinklingarna ska behövas. Inga vinklingar alls, faktiskt.

Till julklapp blir det ett lego av variant City, som också känns extra lekvänligt efteråt även för den som inte är så intresserad av superdupercoola fordon (ja, alla motsatser till Friends i legovärlden tröttar ut mig de med). Detta passade jag på att köpa för ett par månader sedan för halva priset – jag är så smart! 🙂

20131205-215002.jpg
Buss, bensinstation, pizzeria och folk som lever och leker – som en vanlig värld. Bara att använda fantasin och leka vidare.

Annat båda barnen gillar massor och som står på önskelistan är Plusplus och Geomag.

Plusplus är en sorts byggbitar som kan byggas ihop på alla möjliga sätt och skapa olika formationer i 2D och 3D. Precis hur roligt som helst, både för 5-åriga Stella och snart 3-åriga Max.

Geomag består av pinnar med magneter på. Låter inte så spännande men är precis hur kreativt som helst.  Det de bygger med i dagsläget är liknande men består av hela magnetkanter på olika former, och detta är de fullt upptagna med på förskolan varje dag vi hämtar. Polydrom Magnetic heter de som finns på förskolan och är helt fantastiska – tipsa er förskola om de inte har dem, det finns massor att vinna med dem inom matematik såväl som konstruktion.

GeoMag Color  - klocki magnetyczne 400 elementowe 6
Geomag. Former eller figurer. Fantasin sätter gränserna.

Sen är det konstant tjat om Beyblades här hemma. Men det passar väl inte in i dessa tips om pedagogiska leksaker, eller? 🙂