Veckomatsedel och godaste korvgrytan

Jag inspireras stort av de runt om som skriver veckomatsedlar och handlar planerat. Imponerande! För oss funkar matkasse ibland, men det finns alltid ett par rätter vi gillar mindre i varje leverans så efter en period med uppskattade mattkassar hamnar vi alltid i att vi bara måste pausa för att vi blir så less. I år ska vi ge planerad mat ett försök, och inspiration till mat (av typen hälsosam, hyfsat lättlagad och gärna passande alla i familjen) att lägga på listan efterlyses. Jag vill också gärna äta mer vegetariskt (och fisk) här hemma, så sådan mat som barn gillar behöver jag verkligen inspiration till.
En utmaning är dock att vi har de där kvällarna då man är själv hemma med barnen och det blir mindre roligt med ordentligt matlagande. För grejen är att de ju om de får välja allra helst äter barn-mat med fokus på Barn=tråkigt. Alltså blodpudding, pannkaka, köttbullar osv. Det är rätt otacksamt att själv ta hela racet med ”riktig” mat och allt som kommer med det – matlagning, trugning och tjat (alltså våra matstunder… jeez), städning och ihopplockning.

Så den här veckan är ganska typisk oss… Vi behöver inte planera några 5 rätter på en vecka direkt.

Matsedel vecka 3:

Måndag: Matvetesallad med haloumi och pumpakärnor (det här skulle jag kunna äta 7 dagar i veckan…)

Tisdag: Linas mustiga korvgryta, matvete. (en absolut favorit-vardagsrätt, se recept nedan – älskar denna gryta)

Onsdag: Max barnmat, Stella hos kompis, Henke rester, Lisa ute.

TorsdagUgnsbakad lax, ris (Lisa & Max – Stella hos kompis, Henke ute).

Fredag: Hela familjen ute.

Lördag: Middag med vänner hemma (lutar åt Moules och någon nyttig efterätt – förrätt tar gästerna med sig)

Söndag: ?

20140116-120456.jpg

Mustig korgryta med matvete – ursprung Linas Matkasse
(förtjänar en trevligare bild men i skrivande stund är jag hemma för lunch och äter sista-dags-rester 🙂 ) 

Ingredienser:   
1 gul lök
1 röd paprika
2 äpplen
1 kålrabbi (eller en bit vitkål)
Matvete
Grönsaksbuljong
500 g kryddig korv med hög fetthalt (t.ex 250 g bratwurst, 250 g chorizo)
1 burk konserverade körsbärstomater
Paprikapulver, cayennepeppar, salt
Ev. färsk persilja (kan uteslutas)

Gör såhär:

1. Hacka 1 gul lök grovt.

2. Skär 1 röd paprika och 2 äpplen i bitar. Skala 1 kålrabbi och skär i småbitar. Är det svårt att skala med grönsaksskalare, skär först kålrabbin i klyftor och skala med kniv.

3. Koka 4 portioner matvete med 1/2 tärning grönsaksbuljong istället för salt.

4. Hetta upp olja i en större gryta. Fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt paprika och kål, fräs i några minuter.

5. Skär 500 g korv i skivor. Ner i grytan, fräs en liten stund.

6. Häll på 1 burk körsbärstomater (i burk) och 2 dl vatten. Låt allt koka upp. Krydda med 1 tsk paprikapulver, 1 krm cayennepeppar och 1/2 tsk salt. Lägg ner äppelbitarna och låt allt koka under lock i ca 10 minuter.

7 Grovhacka 1/2 kruka persilja och strö över grytan. Servera med matvetet eller ät som gryta förresten, det funkar det med.

 20140116-120709.jpg
Godare än såhär blir det annars inte, måndagens mat. Bäst med våra barn är att servera som en buffé så de själv får välja. Av det på bilden nere till vänster plockar de glatt matvete, paprika och halloumi, och med det blir alla nöjda, till och med jag.