Välkommen in! – Vårt kök (och sideboard-funderingar)

Nog börjar det bli dags att ni får följa med oss in i huset också? I alla rum återstår något, men alla är iallafall “ganska” klara. Så att säga.

Vi börjar i köket! Det är hyfsat nytt (men följer originalritningar med få undantag), vitt och högblankt blandat med ek och rostfritt. Man kommer ut till altanen från utrymmet just bredvid köket.

20140808-174958-64198960.jpg

Bordet är en köksö och vi har köpt nya stolar från MIo.  Vi har ett ordentligare matrum i ett rum bredvid så här är det mest familjen som kommer sitta.

20140808-174954-64194341.jpg

20140808-174955-64195873.jpg

En tegelvägg är öppen och först var jag lite osäker på hur jag kände för den, men jag har kommit fram till att jag tycker att den passar i just detta huset.

20140808-174957-64197162.jpg

En sak återstår här, och det är att vi behöver något under vägghyllorna (som förra ägarna lämnade). Detta “något” behöver vi få in en mikrovågsugn i.

20140809-162058-58858156.jpg

Ett öppet, lite grövre rullbord skulle kunna vara snyggt. Minus förstås för att en tråkig mikro skulle synas, även om den skulle vara hur liten och rostfri som helst. Och så funderar jag om inte det blir lite kaka på kaka med öppen köksö och så öppet rullbord. På plussidan att det är lite coolare än ett trött sideboard, och att det skulle kännas hyfsat nätt och smidigt på samma gång som det är rejält.

STENSTORP Rullbord IKEA Ger extra förvarings-, avställnings- och arbetsyta.

Detta är från IKEA och heter Stenstorp.

Ett alternativt span är på något liknande det nedan (Furniturebox). Jag har dock surfat igenom hundratals och det nedan känns bäst – men det är visst en hallmöbel med skohyllor och utdragbara klädhängare. Synd! Inte heller är det massivt, så det kanske känns lite fjolligt mot resten av köket.

TOP Sideboard 144 Ek/Vit i gruppen Inomhus / Förvaring / Sideboards hos Furniturebox (100-55-70493)

Nu sitter säkert någon på en massa bra sideboard-förslag och/eller åsikter? Shoot!

Update: Vad jag gjort ikväll? Surfat mer sideboards. Kolla detta – nedan. Snyggt! Perfekt!? Dyyyyyyrt (damn!)! (Eller för likt köksön?)

NAXIS Sideboard 177 Vit/Ek i gruppen Inomhus / Förvaring / Sideboards hos Furniturebox (100-56-71617)

 1. Rent spontant Så skulle jag ta bort vägghyllorna och köpa till ett högskåp (eller två) från samma kökstillverkare med integrerad micro. Behöver inte vara 60 djupt utan kan vara väggskåpsdjupt… Vore absolut snyggast och minst plottrigt (tycker jag) och det ser ut som ni saknar högskåp så det kan bli ett snyggt komplement..

  1. Ja vi saknar högskåp (och jag kommer nog bli less på att ha ugnen under hällen, men men…)…
   Å ena sidan skulle det nog bli bäst enligt ditt tips men å andra sidan blir det då för mycket “kök” på den sidan av köket – det känns rätt nice när det övergår mer till rum i rummet och sedan vidare mot vardagsrummet… och så går fönstret bredvid nästan ändå in till väggen så det skulle bli lite knepigt.
   Var inte förtjust i hyllorna när vi var på visning, men väl inne i huset tycker jag att det är charmigt med de öppna hyllplanen. Så himla svårt!
   Tack för din kommentar och som alltid grymma hjälp och inspiration!

 2. Verkligen snyggt kök! Själv skulle jag välja bort mikro helt… använder aldrig det. Men det är förstås ingen bra lösning om man vill ha en! Alla borden funkar, men är det inte mer praktiskt om det är öppet? Eller om man kan bygga in mikron i nåt annat överskåp i köket?

  1. Tack!!
   Ja det vore skönt att slippa den… men vår minsta vill ha havregrynsgröt varje morgon och allmänt med små barn så är det mkt värma upp osv så det är nog tyvärr ett måste.
   Det finns bara några få överskåp så den får inte plats någon annanstans, tyvärr!

 3. Känner ni att ni verkligen måste ha hyllorna kvar då? Risken är ju lite att man inte känner att det blir enhetligt och då kanske man vill ställa in ett högskåp som tipsas om ovan.
  Mikro – hur lever man utan mikro? Jag är själv inte så förtjust i trä på möbler, så jag skulle köra på något helvitt (men fixa detaljer så det står ut. Hoppas ni hittar något grymt – men det brukar du göra!

  1. Egenltigen inte alls från början, men nu väl inne känns det som att de passar så bra, att det är trevligt och ger känsla med de öppna hyllorna. Så jag tror det…
   Hehe, eller hur! Vi använder det iofs inte supermycket men en Max som varje morgon “VILL HA GRÖT!” på nolltid så är det ett måste!
   Håller förresten med om trädetaljer på möbler… men så sitter vi helt plötsligt i det här gamla huset med en hel massa originaldetaljer i ek och då måste man liksom följa husets själ för att det ska passa in känns det som. Hm. Tror nästan fortfarande att det öppna rullbordet skulle vara en bra kompromiss (förutom det där med mikron då) (som inte får plats någon annanstans)

 4. Fint kök!! Jag letar också efter ett skåp/sideboard att ha under trappen här hemma. Men jag söker nog något högre än vad du är ute efter…men tipsar om jag hittar något

 5. Vi har det där Stenstorp-rullbordet från Ikea (öppen yta mellan två fönster som behövde utnyttjas) och det är alldeles jättebra. Prydligt, stabilt och hyllorna sväljer en hel del “plotter”. Vi hade inte haft utrymme för skåpluckor där och det är en betong-yttervägg så vi ville inte borra upp hyllor men behövde nånstans att ställa mikron och kaffemaskinen.

 6. Hejsan. Jättefin köksö. Är den från Ikea? Kommer du ihåg vad den heter? Hittar den inte på deras sida men kanske kan finna den på blocket.
  Hälsningar / Mia

  1. Hej Mia,
   jag vet tyvärr inte – den fanns i huset när vi flyttade in. Skåpen under är dock IKEA. Vi försökte just ta bort dem men då blev köksön för instabil – vilket får mig att tro att det är ett hemmabygge av bänkskivor snarare. Enkel konstruktion med vinkeljärn för att hålla ihop sidor och bordsskivan, och så står skåpen löst på ben på golvet och är bara fäst med sidan mot kortsidan. Så man kan nog rätt lätt göra en likadan själv. /Lisa

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
kök köksrenovering ballingslöv grå industri funkis
Vårt kök – före och efter köksrenovering