Thaisallad med lax (-spett) och veckans övriga mat

Denna vecka inleddes gott, med Thaisallad med laxspett  – ett recept mina ögon fastnade på i en tidning nyligen. Det var lika gott som det lät! Min vanliga asiatiska biffsallad (som jag även gör ihop med lax) är godare men denna var mer vardagsmässig både vad gäller tid den tog att laga och smaken.

Laxspett – 600 gram laxfilé, valfria kryddor (trä på spett om du vill, kör i ugnen)
Sallad – 2 paprikor, broccoli, 15 cm purjolök eller salladslök, 4 portioner kokt råris, 3-4 dl böngroddar (färska är godare än de i burk!), 1-2 msk sesamfrön (blanda allt, häll över dressingen)
Dressing: 2 msk risvinäger, 2 tsk japansk soja, 1 msk sesamolja, 1 tsk honung, 1 tsk sambal oelek

IMG_8756

Enligt receptet ska allt blandas men i vår familj är inte det något alternativ. Det är buffé som gäller om barnen ska få i sig något, så våra middagar ser ut såhär ungefär alltid. På deras tallrikar landar lax, ris och paprika, och möjligen vågar de testa något annat någon gång ibland om man har tur. Trägen vinner, sägs det, men än så räcker det att de smakar på något ”alternativt” (läs: någon grönsak eller sås) för att jag ska bli lite extra glad. Det är ingen självklarhet, så att säga.

IMG_8755

Vi går lite i omgångar denna vecka så någon gedigen matlista finns inte men kvällens storhandling lade iallafall grund för vår sedvanliga chorizogryta en dag och som veckans vegetariska tänker jag mig en indisk linsgryta ”Dhal”.
Och så finns nyköpta ful-köttbullar från Mama Scan också, det får de förlusta sig med när jag är borta en kväll helt enkelt.