Vår tomt och helgens trädgårdsfix

Jag vet inte hur mycket jag berättat om vår tomt tidigare, men med tanke på hur nöjd jag känner mig över allt vi fått gjort i helgen så tänkte jag plita ner vad vi gjort i de olika delarna. Flitens lampa har lyst starkt, kan jag säga.

Tomten är stor, 1500 kvm, och består av många olika delar. I norr ligger den stora uteplatsen, dvs ett stort trädäck med nedgång till poolen som ligger i nordväst. Det är så stort så att dess norrläge är ointressant – solen når terassens olika delar under olika tider av hela dagen. Vi hade ambition att tvätta däcket men det hanns inte med så det får bli senare. Däremot brassade vi lunch i uteköket (vi har förstås gasolgrill också men kolgrillen ger så mycket godare smak), fikade en hel del och hängde där rent allmänt.

Papporna gjorde ett jättejobb med att sätta nytt plåttak på friggeboden som ligger i anslutning till altanen, och runt den tog vi ner flera buskar (taggbuskar göre sig icke besvär!), röjde lite allmänt och bar bort ett gammalt plasttak och lite annat som legat och skräpat.

Den östra sidan av tomten är egentligen tråkigast. Den har en del där odlingarna ligger, dvs några pallkragar, och så en hallonbuske. Barnen gillar den delen dock, och när de för några veckor sedan fick uppdraget att gå ut och sätta påskfjädrar i någon buske så det skulle bli lite mysigt ute också så valde de att pynta en kvist där istället för de stora buskar som finns på sidan närmare ingången. Haha!


Bild tagen påskhelgen – betydligt gråare än i helgen.

Även bilden nedan är från påskhelgen för en stor skillnad är att den tråkiga busken bredvid gången (som leder ner till en liten uteplats och den nedre delen av trädgården) liksom flera andra buskar längre ned nu är betydligt bättre ansade. Med det har kantstenen där kommit fram och det ser mycket trevligare ut. Återstår att rensa mer i stengången!

Stella och kusin Nils som hängde med morföräldrarna hit från Borlänge jobbade entusiastiskt med en egen pallkrage och satte en massa blommor…

…och jag fyllde en med diverse örter och annat. Ärtor, ruccola, rosmarin, basilika, koriander och gräslök – vi får nog hoppas på nybörjartur!

Den södra delen av tomten är den som är en riktig gräsplätt. Där finns också några äppelträd och en ”piratbåt” som barnen tycker om att leka i. Jag hackade ur jorden (kanske heter det luckrade upp? vem vet…), lade på toppdress och sådde nya frön på några ställen (mest bredvid båten och under gungan som syns på den andra bilden nedan). Resten av gräsmattan behöver gödslas på något (ekologiskt!) sätt så att vi får lite tätare gräs och mindre mossa, men det har jag kvar att pyssla med om någon vecka. Alltså just gräsmattan är något jag går igång på, jag tar med glädje ansvar över den.

Bild tagen inifrån vardagsrummet. I år behöver vi verkligen komplettera med ett fotbollsmål!

Den sydvästra delen av trädgården är en större parkering, och där tog vi ner ett gammalt plommonträd. Det känns lite sorgligt att ta ner fina gamla fruktträd, men det behövdes verkligen…
Bara det trädet fyllde nästan en hel släpkärra, och den har annars gått varm till tippen i helgen.

Ogräs rensades i rabatter och andra utrymmen, gamla löv togs bort under buskar och på några ställen satte vi ner penseer vilket jag nu lärt mig är blommor / buskar som kommer tillbaka varje år. ”Vit flocknäve” hoppas jag ska vara en hit på framsidan i cementrkragarna som skiljer av nedre parkeringen och övre trädgården med uppgången till huset.

Den västra delen, från parkeringen via gräsplätten där vi har studsmattan (som barnen spenderat många timmar i under helgen) är den där man kommer in till huset. Man ser härifrån den mest nordvästra delen av altanen och på bilden nedanför är det poolen man ser till vänster med vertikala plankor. Här har det av någon märklig anledning inte funnits en trappa upp till altanen som ligger på mellanplanets höjd, så det var helgens absolut största grej. Det återstår lite fix men den blev verkligen hetl fantastiskt bra!

Innan har det varit en liten öppning med en klipphäll och stenar, som förstås inte varit en trevlig ingång till altanen utan man har fått gå runt huset via trädgård och den östra sidan med stengången (eller genom huset förstås). Våra händiga pappor började med att ta ner en del av den befintliga pool-altanen då denna var byggd i vinkel, och räta upp kanten av den. Sen har det mätts, handlats, funderats, filats och donats. Och sågats, borrats, skruvats och byggts. Vilket jobb!


Under presenningen gömmer sig loungegruppen som tas fram om några veckor – längt på den!

Det blev otroligt bra verkligen. Trappen passar jättebra in och ser snygg och rejält ut, och vi är så tacksamma att ha så duktiga- och inte minst hjälpsamma – föräldrar. Vi skulle aldrig kunnat flytta till det här huset om vi inte haft dem.


Nu ska såklart pinnarna sättas upp på sidan mot pool-altanen igen, sedan ska en del av cementmuren ovanför sågas och så ska vi fixa till huskanten och området nedanför trappen samt mot poolen med mer distinkt avgränsning med snygga stenar – och det kommer vi absolut hinna före sommaren. Kanske redan nästa helg? Hoppas!       

En enormt effektiv helg har det varit, men det är inte allt. Framför allt har den varit himla rolig också, och förstås trevlig och mysig. Att hålla på i trädgården är verkligen så härligt. Det kan säkert låta störande optimistiskt och överdrivet och jag förstår det – för jag överraskas själv av mig själv. Jag älskar att dra på mig träningskläder och gå ut och jobba med kroppen, och se så mycket skillnad under tiden. Det är någon form av terapi. Sedan bygger det såklart på att det inte känns som måsten utan något man vill göra – men det gör det ju automatiskt när man får så otroligt fina resultat. Det är en fröjd både för ögat och själen.

Jag slås av bilderna att det ser väldigt grått ut – men knopparna är massiva nu och om bara någon vecka kommer allt vara grönt. Det känns helt otroligt, och jag ser så mycket fram emot det!

_____________________________________________________________________
Blogg100 – 44/100