Helgmat – en ljuvlig somrig förrätt och kraschade potatisar

Vi åt riktigt god sommarmat i helgen, och några rätter måste jag tipsa om.

En somrig förrätt jag testade att göra är Kronärtskockscarpaccio som jag hittade hos Matplatsen. Den blev SÅ god och kommer bli ett stående inslag som förrätt här hemma!

Kronärtskockscarpaccio (6 personer)

2 burkar kronärtskockor
2 avokado
Sallad (Ruccola eller Mache – vi körde ruccolasallad från eget land, spröd och fin)
Parmesan
2 citroner, i klyftor
Olivolja
Flingsalt

Skiva kronärtskockorna tunt och lägg upp på ett fat. Strö över lite salladsblad och hyvla över rikligt med parmesan. Snåla inte, parmesanen gör grejen i den här rätten! Skär avokado i tunna skivor och lägg över. Ringla över god olivolja och flingsalt. Garnera med citronen (som alltså är jättegod att pressa över).

Den andra rätten jag vill tipsa om är kraschade potatisar / crushed potatoes. Det är ett grilltillbehör som känns kul och nytt till köttet och salladen, och som fick god smak.

Börja med att koka färskpotatis lätt. De ska inte vara helt färdigkokade för då blir de lite väl mosiga när man mosar dem (det lärde jag mig vill säga – vi kokade lite för länge), men ändå mjuka så att det går att ”krascha” dem.
När de kokats så häller du ut dem på en plåt som du smort med olivolja. Ta en sked eller dylikt och tryck lätt på dem för att göra dem smått mosiga.

Smält smör och blanda med några pressade vitlöksklyftor. Snåla inte med varken smör eller vitlöksklyftor, till 50 gram smör kan du lätt använda 3 vitlöksklyftor och använd minst så mycket smör till 6 personer – gärna mer. Pensla på vitlökssmöret på potatisarna, och krydda med flingsalt och ev lite örter. Jag gillar rosmarin bäst.


Sedan kör du in plåten i ugnen så att potatisarna får lite färg. Eftersom vi kokade lite för länge så kunde vi inte köra dem så länge så som sagt – koka lagom och se till att de blir riktigt gyllenbruna och får en krispig yta.


I lördags serverade vi med grillad kycklingfilé och fläskkarre, en yoghurtsås och en mangosalsa. Nomnom!