Legoland Billund – Guiden och informationen

Vi åkte till Legoland Billund innan den största semesterperioden – i mitten av maj. Det finns många olika tidpunkter att åka till Legoland Billund – för förutom högsäsongen på sommaren har Legoland i Danmark öppet under skollov. Under Halloween till exempel så firas det  med utklädda figurer, extra aktiviteter och shower och annan underhållning.
Om du funderar på att åka så kommer min guide till Legoland Billund, alltså Legoland i Danmark, här;

Resa och boende på Legoland i Danmark

Vi åkte från Stockholm och valde tåg ToR Köpenhamn och hyrbil därifrån. Bil från Köpenhamn till Legoland Billund tar ca 2,5 timmar enkel väg så det är en rätt rejäl bit. Smidigast från Stockholm till Legoland Billund är annars förstås flyg – men det kan vara dyrt, och antalet direktavgångar är få. Jag gillar att åka tåg lagom långa resor, och barnen roade sig hur bra som helst på tåget mellan Stockholm och Köpenhamn, som tog 5 timmar och var utan byten. Det är riktigt smidigt att åka tåg mellan Stockholm och Köpenhamn och man tar ett direkttåg.

Vi bodde på det något enklare hotellet Pirates Inn, som är som en blandning mellan vandrarhem och hotell. Det ligger i campingområdet Holiday Village – jag har recenserat Pirates Inn här. Läs mer om alternativ under taggen Legoland där jag berättat mer om både resa och boendealternativ. Boka i tid – de närmaste hotellen och stugorna bokas snabbt upp!

legoland billund

Hur länge ska man vara på Legoland?

Sanningen är att barn kan roa sig i parken i princip hur länge som helst. Jag skulle säga minst två dagar för parken är verkligen stor, och för oss passade också två dagar perfekt. Vi hann ändå med bad på stora äventyrsbadet Lalandia (läs mer här) på den tiden. Våra barn älskar att bada så det prioriterades båda dagarna.

legoland billundVacker miljö med mycket grönt inne på området.

Inträdet och priserna på Legoland

Det är inte billigt att åka till Legoland, men mest prisvärt är ofta paket ihop med boendet. Oavsett så är det värt att lösa sitt inträde i förväg för att det ska gå så snabbt som möjligt när du väl ska gå in.

legoland billundFör… det kan vara en del folk vid ingången…

När man väl betalat inträde så är det endast mat, spel och körkortsskola (7-12 år) som kostar där inne, allt annat är inkluderat. Aktuella priser finns på hemsidan, så läs på noga och fundera ett varv extra så att du kan hitta billigaste alternativet för den resa du vill göra – det går att kombinera på olika sätt.

Mat och dryck inne på Legoland-området

Det finns gott om matställen, och allt ifrån restauranger till enklare kioser med till exempel thaimat och liknande. Givetvis är det mycket folk de mest intensiva mattiderna, men vi upplevde ändå att det gick rätt snabbt och lätt att handla mat.

DSC01416

DSC01495

Aktiviteterna på Legoland – och att tänka på om dem

Legoland handlar inte bara om legot – även om just detta förstås älskas av både små och stora – utan om alla åkattraktioner. Det finns enormt mycket och det ena häftigare än det andra. Så förvänta dig mer ett stort Liseberg snarare än superspecifikt lego-land. Köerna blir snabbt långa så försök tänka smart med i vilken ordning du angriper dem. Längst bort först? Direkt på favoriterna dag 2? Har du ”bara” två dagar där så kan det vara värt att köpa ett VIP-pass som gör att du kan gå förbi köerna. Klart värt när man ändå har kostat på sig besöket och vill få ut så mycket som möjligt av det. Du köper det i någon av butikerna inne på området och behöver alltså inte bestämma dig för det innan du vet om det behövs eller inte.

DSC01378Alla attraktioner åker runt Lego-miljöer – det är båtar i uppbyggd vattenvärd, berg- och dalbana i slott och riddarborgar osv – så otroligt fint gjort!

DSC01326Spökhuset är otroligt fint. Här serveras Stellas huvud på ett fat till spökmiddag.

DSC01409 DSC01438

Åkattraktionerna har stor spridning och passar alla olika åldrar. Några centimeter saknades för Max för att få köra allt (de värsta karusellerna har 120-centimetersgräns – se full guide här), men Stella åkte förstås glatt de roligaste och värsta berg- och dalbanorna.

De är väldigt stränga kring längdgränserna på Legoland, så mät gärna ditt barn innan så att du själv kan hantera besvikelser i förhand snarare än efter många minuters köande. Max var till exempel 0,5 (!) cm för kort för en attraktion han gärna ville åka och vi tänkte att det borde vara lugnt men han blev nekad framme vid påstigningen. Det kostade oss ett besök i en leksaksaffär, så att säga.

DSC01344Den lockande vattenbanan som Max missade med en halv centimeter.

Legoland, affärerna och världens största legoaffär

Det finns gott om shoppar att handla i, både lego och andra legoinspirerade prylar. Populärt värre, förstås… Och att låtsasfäktas med alla riddare och pirater som går omkring på området är förstås något alla barn uppskattar (vad än föräldrarna tycker om svärd som leksaker… hm…)!

DSC01338Här en konstgjord lekkompi dock, men överallt var riddare/pirater redo att leka och busa med barnen.

Apropå affär så ligger en riktig Lego flagship-store vid områdets ingång. Den var mäkta populär och bara att gå där var en upplevelse nästan lika stor som att inspektera alla fina byggen på området.

legoland billund

Speciella miljöer – Miniland

Minilandet, som väl är det mest klassiska på Legoland och det som ligger till grund för hela parken, är verkligen helt fantastiskt. Jag älskade att gå runt bland de många fina miljöerna och tänka på att de där ställena verkligen ser ut så i verkligheten. Jag mindes minilandet från mina besök från Legoland som barn och hoppas att de även etsade sig fast i mina barns minne – de var också mäkta fascinerade och roades länge bland de fantastiska miljöerna.

DSC01515Känns Nyhavn igen från mina Köpenhamnsbilder i helgen?

DSC01311

legoland billund

Speciella miljöer – Star Wars

Star Wars var stort på Legoland, med all rätt. Det är inte många barn som inte är begeistrade av ”coola” Star Wars. Dels fanns scener ur flera Star Wars-filmer på Miniland, och dessutom levande figurer och inte minst världens största legobygge som är en av filmernas farkoster; X-wing Starfighter. Det var bara SÅ häftigt, och verkligen ett måste att se! I vår familj var det nog dock jag som var mest fascinerad… Men vem har sagt att Legoland bara är för barnen?

DSC01364


Nästa år är den stora nyheten ett Ninjago-land med åkattraktion, klätterväg, en labyrint och annat – det lär bli mäkta populärt.

DSC01486

Akvariet och 3D-bion (och annat)

Det finns mer att se på Legoland, och våra barn älskade besöket i undervattenlandet Atlantis – som ett stort akvarium. Sådant fascinerar alltid och utgör riktigt rolig omväxling till åkattraktioner och legobyggen. Vi gick också på 4D-film, dvs när 3D-film utökats med äkta känsloeffekter med t.ex sprutande vatten när någon på filmen nyser, skumpande säten mm. Missa inte!


DSC01483

När vi var där var det tyvärr för kallt för att leka i badlandet och även teatrar prioriterades bort av våra karuselltokiga barn. Däremot lekte de gärna en stund i lekparken, och det var en skön paus även för oss föräldrar.

DSC01330Badlandet – hur roligt vid något bättre väder..?!

DSC01500Inget körkort för våra barn – det gick ju förstås inte med en storasyster med åldern inne och en enormt körsugen lillebror som inte hade det… 

Summerat då?

Jo, vi hade fantastiska dagar på Legoland och barnen pratar fortfarande om att åka tillbaka. Som det känns nu är det dock en engångsgrej – det är långt bort och i slutänden är det karusellerna i alla fall våra barn är mest ute efter och det finns ju fler ställen att upptäcka. Men visst är Legoland verkligen något extra, inte minst för de legotokiga barnen (själv har jag ju bara två och båda är det, så jag undrar nästan om det finns barn som inte älskar lego?). Miljön är ljuvlig, alla legokreationer fantastiska och åkattraktionerna helt klart utöver de vanliga. Det är verkligen en upplevelse för hela familjen!
Så en engångsgrej, men samtidigt ett absolut måste någon gång om man har möjlighet. Barndomsromantiken och minnena… Ovärderliga.

DSC01315Max mitt i ett av mina barndomsminnen – bilarna runt de stora lego-djuren.