Om aktivitetsarmband och vardagsrörelsen

För dryga halvåret sedan skaffade jag ett aktivitetsarmand, ett Jawbone Up24. Jag har sedan använt det i det närmaste slaviskt fram tills för en månad sedan då jag lät det falla i glömska i samband med en batteriurladdning.

Det jag kunde konstatera rätt snabbt var att jag inte alls rör mig så dåligt om dagarna. Det är sällan jag kommer under 10000 steg om dagen vilket visserligen inte är jättehögt men med tanke på mitt rätt stillasittande arbete så är det ändå en okej nivå på vardagarna. Aldrig lägre än kanske 8000 och det då väldigt sällan, någonstans runt 11000 som medelvärde, toppar runt 14-16000. Det kan också tilläggas att jag hela tiden jag mätt aktiviteten varit gravid, så jag har inga haft några toppar tack vare löpning eller så, då kan jag tänka mig att man ibland hamnar högre.

När jag nu inte haft på mig armbandet på ett tag så inser jag att jag nog inte bara följde upp på att min nivå var okej, utan att jag faktiskt blev påverkad i positiv riktning. Att verkligen ha stegen – aktivitetsnivån – svart på vitt fick mig att omedvetet anstränga mig lite extra. Inte mycket, utan mest har jag fått kvittot på att jag är rätt aktiv, men till viss del. Men, framför allt fick jag enorm koll på nivån och kunde lätt tänka på kvällen att ”idag har jag rört mig dåligt – säkert bara runt 7000 steg” – för att sedan se att det stämde till 95%. Rätt bra bara en sån sak – jag vet verkligen vad som är en okej nivå en dag och när jag inte kommit upp i det (eller vice versa)!

Ännu intressantare är faktiskt att kolla in sömnnivån. Jag har kunnat hitta sömnmönster som att jag ofta tar rätt lång tid på mig att somna (ingen överraskning), inte har jättemånga/långa stunder av riktig djupsömn (men den behöver inte vara jättestor del av sömnen – men inte under två timmar) men att jag på det stora hela sover bra och oftast över 7 timmar, där jag anser 7,30 vara idealt.

Jag tycker nu att det är intressant att följa lite igen, både för aktiviteten och sömnen såhär i sluttampen av graviditeten. Igår tog jag på armbandet igen och kom upp i över 10000 steg, men nattens sömn lämnade en del att önska när jag gjorde comeback i vanliga sovrummet med barnansvar (pga Henke borta). Jag tror att det aktiva valet att sova i gästrummet nu mina sista graviditetsveckor är riktigt bra och välbehövligt, så att säga…


Men gällande stegen behöver jag nog anstränga mig lite extra för att komma upp i rätt nivå nu när jag tar det lite lugnare automatiskt- men kommer inte göra det till vilket pris som helst. Jag behöver ta det lugnt ibland, förstår jag till och med själv. Men skönt kvitto igår att kunna vara hyfsat aktiv utan att märka av ansträngningen i kroppen – det är positivt!

Har du aktivitetsarmband? Använder du det? Vad har du för spaningar?