Julkänsla i Gamla stan och Stortorgets julmarknad

Efter söndagsidrotterna var vi sugna på att få till någon enkel utflykt och funderade på att åka in till NKs julskyltning som alltid är så ljuvlig. Men… jag vet att jag sagt (och säger) att rädslan aldrig får vinna över livslustan, men jag vet inte. Jag är rätt känslig nu och kan inte låta bli att oroas och nej – Hamngatan lockar inte. Inte för att det lär vara någon skillnad på ett ställe och ett annat i Stockholms innerstad direkt, men oro är inte rationell och så är det med det. Katarina skrev för övrigt ett så fint inlägg som kröp lite under mitt skinn, läs gärna här.

Hur som.

Vi bestämde oss för att ta bussen till Slussen och promenera in till Gamla stan.

Anhalt ett var att kolla in Stockholms största (?) gran. “Fett hög!” sa våra stockholmare till barn.

Vi hjälpte ett gäng turister med instruktioner till diverse sevärdigheter, och kände oss samtidigt lite som turister själva. Väldigt hemmavana stockholmare men ändå så medvetet insupande av miljön, liksom. Jag älskar Stockholm. Världens bästa och vackraste stad.

Vi tog en tur förbi slottet och Max bytte förstås (eller förstökte iallafall) några ord med vakten som väl lär ha frysit i dagens minusgrader.


  Och jo… nog stod en polisbil lämpligt placerad, och även vid tunnelbaneuppgången i Slussen stod poliser (som Max förstås frågade vad de hette, och lite andra valda frågor).   

Vi gick in till Stortorget, där den årliga julmarknaden “Stortorgets julmarknad” spred lite extra julstämning. Öppet varje dag fram till 23 december 11-18 heter tipset för den som gillar små gulliga bodar med hemmagjorda verk och mysig inramning.

Stortorgets julmarknad, Gamla stan
Stortorgets julmarknad, Gamla stan  Stortorgets julmarknad, Gamla stan
Det som lockade våra barn mest…

Fika är ett givet inslag på helgutflykter, och populära Kaffekoppen var förstås fullt men vi hittade ett annat gammalt källarvarv som funkade finfint.

kaffekoppen gamla stan

Några timmar i krispig luft och skön inramning var just vad vi behövde idag. Lite lagom utflykt för den inte så snabba mamman, helt enkelt.

Följ mig!