Att läsa böcker för sina barn är något av det bästa man kan göra, och när de (äntligen) är så stora så det är kapitelböcker som gäller så är det dessutom riktigt roligt för en som förälder. Ännu roligare tycker jag själv att det är med barnböcker med restema, och det verkar även mina barn tycka. Vi har just läst två sådana böcker, och båda älskades verkligen av barnen.

Anna Tizianna – På viktigt uppdrag i New York – utspelar sig i ett vintrigt New York, och handlar om 8-åriga Anna som ska till New York med sin familj strax före jul. Just innan familjen ska resa iväg så blir Anna genom ett kraschat fönster mot alla odds kompis med sin granne ”läskige gubben Jacobsson” som hon innan dess varit rädd för. Gubben Jacobsson har en historia att berätta för Anna, och snart har Anna ett viktigt uppdrag att genomföra i New York – att lämna över ett gammalt kärleksbrev från Jacobsson till en kvinna som var hans ungdoms kärlek med hjälp endast av en gammal adress.

Äventyret i New York var verkligen superspännande tyckte både Stella (7 år) och Max (snart 5 år), och det var med stor entusiasm som boken plockades fram varje kväll i några veckor. Det är ganska långa kapitel och mycket text så för att läsa själv så ska barnet nog ha läst i något år.

Jag kan verkligen rekommendera Anna Tizianna på uppdrag i New York för barn i lågstadieåldern, inte minst de som har intresse för platser och historia. Perfekt som en kvalitativ klapp under granen, kanske?

Vi fick även hem ”Abbe och hans vuxna åker till Grekland”, som har en något yngre målgrupp och passade perfekt för snart 5-åriga lillebror här hemma. Innehållet är rent av ljuvligt. Författaren vänder upp och ner på rollerna i familjen, så det är de vuxna som beter sig som barn och barnen som uppfostrar de vuxna. Första gången jag läste boken för Max så skrattade jag för mig själv flera gånger men Max behövde jag förklara lite för – han hade inledningsvis lite svårt att greppa konceptet med de omkastade rollerna. När han förstått det tyckte han dock att den var enormt rolig och ville läsa igen och igen och igen. Han har också pratat och berättat för både storasyster och pappa om de tokiga vuxna och allt roligt som händer i boken så den fastnade verkligen. Själv fick jag mersmak och vill läsa fler av böckerna om Abbe. Jag älskar lite normbrytande böcker som sår många frön av klokheter för barnen att ta med sig, i kombination med underhållande handling.
Barnböcker med restema

Båda böckerna är utgivna av Idus förlag, som skickade hem dem till oss för recension, så det tackar vi lite extra för!