Reseinspo: Resa med barn – en ultimat packningslista inkl. reseapoteket

Vad man ska packa inför en resa med små barn (till värmen) är något jag återkommit till många gånger och som ofta diskuteras friskt. Jag tänkte sammanställa information från tidigare inlägg och hjälpa till med vad jag tycker att är en i det närmaste ultimat packningslista för barn, framför allt för mindre barn och bebisar om man reser lite längre, inklusive reseapoteket.

1. Transportera barn – vagn, bärsele, bärstol och tillbehör

# Bilstol 

Att hitta bilstolar av samma stil som ens barn åker i hemma i Sverige är i princip bara att glömma. Gör ordentlig research om det är väldigt viktigt för dig. Det kan det gå att hitta lokala företag som specialiserat sig på bilstolsuthyrning, och annars får du gilla läget eller helt enkelt välja andra transportsätt. Under denna länk har jag skrivit mer om bilresor och att resa med barn och om några olika alternativ av bilstolar som är smidiga att ta med på resor.

IMG_0585-0.JPG

# Barnvagn / Resevagn

Givetvis behöver man en vagn och vill du inte heller behöva avsluta kvällen i förtid på hotellrummet så är den med fördel bra att ha för att sova i även för ett barn som är lite äldre. En sulky tar liten plats ihopfälld, väger lätt, och har många fördelar. Jag gillar Chicco Lightway som har fullt liggläge och ger mycket sulky för pengarna. Mest älskar jag dock en smidig trehjuling med lite större hjul, det är överlägset om man åker till ställen med sand eller annat lite stökigare underlag. Mountain Buggy Swift heter min favorit. Här kan du läsa hur jag resonerar kring resevagn till bebis och barn, och hur du kan tänka för att komma fram till ditt behov och vilken som då passar bäst.

# Bärstol/ bärsele

Det är mycket värt att kunna bära ett barn även där vagn inte funkar. Det ger stor frihet. En ergonomisk bärsele som till exempel ergo baby funkar tills barnet väger närmare 20 kg och upplevs sällan som särskilt tung att bära för föräldern. En bärstol är otympligare men har fördelar i att det blir mindre varmt för barnet då det sitter luftigare, och att man kan få med en del packning i den. När man reser kan bärstolen spännas fast över en vanlig ryggsäck för att spara plats. Den är dock mer värd om man verkligen ska vandra eller så – för att ha för att lätt kunna bära barn i alla situationer inklusive under resan och flygresan är bärsele helt överlägset och ett absolut måste.

20111116-175026.jpg

# Myggnät

Ett rejält myggnät som täcker vagn hela vägen ner till backen (alltså inte bara vanliga vagn-nätet som inte är tillräckligt) behövs på många ställen. Det kan gärna användas även till spjälsängen om man ska bo på något annat än hotell, då bungalows oavsett lyxgrad är utsatta för mygg och kryp. Impregnera själv med myggspray innan användning om det inte redan är behandlat.

Här kan du läsa mer om myggmedel för barn och bebisar.

# Solskydd till sulky och solskyddsfilt

Sufletterna till sulkys är mindre än till andra vagnar, och jag har verkligen uppskattat extra solskyddsskärm till vagnen. En sådan håller det luftigt åt barnet men ger extra solskydd.
För mindre barn är en solskyddsfilt en otroligt smart och bra grej. Med SPF 50+ kan den spännas upp som solskydd, täcka barnet med när man t.ex ammar eller spännas för vagnen för både mörker och solskydd utan att göra det varmt då den är så tunn.

# Resa – Flyg

Att sitta längst fram mot vägg är mycket värt när man reser med ett barn som ej har eget säte (dvs är under 2 år), både för det extra utrymmet och för att slippa ha någon framför. Det behöver bokas på så tidigt som möjligt och kostar inte mycket extra. Nezeril (avsvällande näsdroppar) är bra att ge en timme innan start och landning, för att förhindra öronvärk. Att dricka/amma vid upp- och nedstigning är också bra mot öronvärk, eller tuggummi för de äldre barnen. Glöm inte ordentligt med mat till flyget, man får inget till de små och ofta går mer åt än man tror. Tänk även igenom underhållningen, och ta höjd för ombyten åt alla i handbagaget.

2. Sol & bad

# Solskyddskläder

Hellre solskyddskläder än en massa solkräm, är min åsikt. Smidigare, mindre utrymme för misstag (badat bort krämen?) och hälsosammare för barnens hud. Flera uppsättningar är ett måste. En riktigt ordentlig och badvänlig solskärm med hög SPF till huvudet är också ett måste, och då det kan vara svårt att hitta på plats så är det bäst att ta med hemifrån. Badskor är smidigt för att inte bränna fötterna varken på sand eller av sol, och skydda mot vassa koraller eller föremål i sanden. Men givetvis kan det också behövas solkräm, och det finns en uppsjö – där inte alla är lika bra. Här kan du läsa mer tips om solskydd för barn.

# Armpuffar och simglasögon

Jag säger bara – KÖP ett par ordentliga armpuffar och ta med dessa. Små, uppblåsbara, trekantiga varianter är helt värdelösa jämfört med ett par runda armpuffar för barn (läs tips och varför här) åt de yngre barnen. Urblåsta tar de ingen plats, och barnen simmar så mycket bättre med hundraprocentig rörelsefrihet med ett par bra armpuffar. Bästa cyklopet för barn heter Aqua Reef Aquasphere – mjukare med grym passform.

bästa cyklop barn  runda armpuffar barn

3. Äta

# Mat på resmålet – att ta med

Vi har släpat välling över hela världen, för det är mycket värt att ha för vällingbarn om de t.ex blir sjuka, och oavsett är det bra med att få näring och vätska i ett framför allt i varmare länder där aptiten ofta är lägre. Ett tips är att ha med även lite majsvälling (och inte bara fullkorns-) som är snällare mot magen under/efter magsjukor. En flaskborste är bra att ta med för att kunna rengöra flaskan ordentligt.

Barnen har annars ätit det som finns, och för att undvika magsjukor undviker vi kalla salladader, skalar all frukt och undviker att borsta tänderna i vanligt vatten.

Bra backup i matväg är klämmisar, både fruktvarianter och för mat. Det känns lite som att man aldrig kan ha med för många… och framför allt är de bra att ha att ta till när barnets hunger kommer vid andra tillfällen än övriga familjens.

Och well. Det är inte helt värt att snåla. Såhär resonerar jag kring att ta med mat, välling och blöjor på resan.

packningslista barn välling mat med på resan

4. Säkerhet, omvårdnad och reseapoteket

# Reseapotek

  • En riktig örontermometer är värd varenda krona. Blir barnet sjukt vill man ha än mer koll på febern än hemma, och med örontermometer kan man snabbt och lätt ha konstant koll.
  • Myggmedel hemifrån som man vet vad de innehåller om om de funkar för barn eller inte är skönt att ha – och för att skydda huden kan man ha på kläderna istället.
  • Handsprit kan gärna användas ofta, inte minst före matintag.
  • Alvedon (suppar) och nässpray ligger med i mitt reseapotek åt barnen liksom…
  • vätskeersättning (gärna med goda bakterier i)
  • Hydrokortison är bra mot bett och klåda, eksem mm, och ska man till länder med insekter kan ”efter-bett”-kräm vara bra.
  • Inotyol eller annan mjukgörande och lugnande kräm tas med åt blöjbarnet
  • Pincett, sårtvättsservetter och plåster finns i barnens necessär för småsår och stickor.
  • Sempers magdroppar är också bra i packningen – strular barnets mage är det perfekt att säkra upp med lite goda bakterier. Visst finns alltid apotek i det lokala landet, men jag tycker själv att det ger mig trygghet att ha lite koll på vad jag ger, och dessutom blir barnen sällan sjuka just dagtid…
  • Solkräm köps med fördel hemma, det är ofta dyrare på plats och då har man också mindre koll på innehållet.

# Blöjor

Blöjor finns såklart att köpa överallt, men de är ofta överraskande dyra och sedan finns ju roligare saker att lägga tid på under semestern än att leta nödvändigheter. Ta med så ni klarar er ett tag, är mitt tips – de får plats under vagnen när man reser.

# Vaccin

Se till att ha alla vaccin som behövs innan resan, och ta de obligatoriska ”ålders”-vaccinen som MRP mm i god tid innan avresa. Läs gärna mer om säkerheten här.

# Hörselkåpor

Thailand på nyår, eller åka longtailbåt? I sånt fall är det inte fel med hörselkåpor.

# Flytväst

Ska man ö-hoppa så är det bra att ha med flytväst. Det kan finnas, förstås, men ofta i fel storlek och av enbart segelvästtyp utan krage. Reser du med ryggsäck kan den spännas fast vid den och vid flygningar gömmas under ryggsäcksöverdraget.

5. Övrigt i packningen åt det mindre barnet

# Babywatcher

De är skönt för alla kunna ha barnet sovandes inne i aircon på dagen men ändå själv inta poolläge.

# Leksaker

Ta med några favoriter, det uppskattas alltid. Pixiböcker är mitt bästa tips utöver surfplattan.

# Barnstol

En sack’n’seat eller liknande – som förvandlar alla stolar till barnstolar – är bra för barn under året.

# Sarong/ filt

Tunna filtar, som t.ex saronger, är alltid användbara för att göra det ombonat på flyg eller i sängar, för att hänga över vagnen, att sitta på etc.

Utöver dessa tips finns förstås mycket annat som är bra att ha med, beroende på destination, reslängd och förstås det specifika barnet och dess vanor och intressen. Har jag missat något som du tycker att är viktigt så kommentera gärna!