Stora barnsemesterpriset; Mina val, anledningarna och recensionerna

Har ni hört talas om stora barnsemesterpriset? Det handlar om att besökare betygsatt och kommenterat olika familjeattraktioner, och utifrån dessa bedömningar har ett antal nominerade i olika kategorier tagits fram. Nu är det final, och alla barnfamiljer kan själva rösta på sin favorit i varje kategori.

Jag tänkte här berätta om mina favoriter i några av kategorierna och varför. Håller du med, eller hur tycker du? Kommentera gärna!

Familjenöjen

Bästa djurpark: Furuviksparken

Jag har inte varit på så många av de parker som är nominerade men drar mig ändå inte för att rekommendera Furuviksparken som är charmig och inte känns hysterisk. Läs en recension och se många bilder från Furuviksparken i detta inlägg.

  

Bästa nöjespark/temapark: Legoland och Astrid Lindgrens värld

För mig är Astrid Lindgrens värld helt ohotad i topp som bästa temapark. Det är en fantastiskt fin park som passa många åldrar – till och med de vuxna, och som är enormt härlig, rolig och ambitiös både i utformning och vad gäller de som jobbar där; allt från skådespelare till servicepersonal. Alla barnfamiljer som har möjlighet borde åka till Astrid Lindgrens värld – jag kan lova att det är värt det. Läs mer om ALV här. Legoland är i temaparkskategorin och inte nöjespark, men jag vill hävda att den skulle passa bäst i den sistnämnda. För mig skulle den aldrig slå ALV som temapark, men den slår högt som nöjespark. Jag har skrivit mycket om Legoland, och du hittar alla inlägg under denna länk.

  

Bästa äventyrsbad: Aqua Nova, Borlänge

Jag älskar visserligen Experium i Lindvallen, Sälen men den här familjens absoluta favorit är Maserhallen/Aqua Nova i Borlänge. Där trivs vi fantastiskt bra, och vi åker dit så ofta vi kan (givetvis lite för att mina föräldrar bor i Borlänge – men jag lovar att badhuset är värt en omväg). I år hoppas jag vi kan få testa Gustavsvik i Örebro som jag hört mycket gott om sedan deras ombyggnad. Förresten övergår det mitt förstånd att inte Stockholm har ett riktigt bra äventyrsbad. Det saknar vi verkligen!
I Billund, Danmark är Lalandia Aquadome fantastiskt. Läs mer om det här.

  

Bästa skidort för barnfamiljer: Ski star, Sälen

Detta är ju oerhört svårt att svara på – jag tycker att de flesta skidorter och anläggningar är riktigt duktiga på att bygga upp områden som tilltalar barnfamiljerna. Vi är mycket i Romme alpin som är ett ytterst bra alternativ för den som har långt till de mer nordligt belägna fjällen och för barnfamiljen är skilodgens boende otroligt härligt, men ställen som Idre fjäll och Skistar Sälen är större och har mer. Till exempel gillar vi helheten i Sälen, där vi räknar in att ha flera olika system och inte minst äventyrsbadet Experium, bowling och annat som lockar de små såväl som oss. 

 Med Valle i mysiga Vemdalen.

Resor och charter

Sedan finns i tävlingen en helt egen kategori för resor och charter, men den har jag svårt att säga något om. Vi reser ju aldrig på det sättet, så det finns det andra som kan säga mer om.  Däremot har jag spenderat många timmar den senaste veckan med att läsa på om och leta sådant resmål inför vår förmodade påskresa – men det har blivit platt fall. Ju mer barnvänligt det står att det är, ackompanjerat med en bild föreställandes ett tiotal barn med ansiktsmålning, desto mer osugen blir jag. I min maggrop känner jag att alldeles för få i vår familj skulle bli lyckligare av det konceptet än av lugna dagar där vår familj själva sätter hålltiderna. Jag tror inte ens att barnen skulle uppskatta det mer än en lugnare variant på temat ”familjevänligt” snarare än ”barnvänligt”.