Turkiskt spa på Sturebadet, Stockholm

Igår åkte jag in till stan i nästan löjlig stress. Jag och Henke möttes inte ens i dörren utan joggandes på gatan utanför huset, så det var med hög puls jag klev in på Sturebadet för ett par timmar i deras exklusiva privata badvåning ”Turkiska badet”.  Väl inne tog det ungefär tre minuter innan jag kände mig som en betydligt mer avslappnad person, och två timmar senare klev jag ut därifrån som vad som kändes som en helt ny version av mig själv. Ljuvligt!

Hela stället var så himla fint, med fina loungemöbler, skira gardiner, bubbliga lampor och dov belysning. Vi, och med vi menar jag förutom mig själv de tre andra härliga resebloggarna och vännerna Towe, Ämma och Helena, slog oss ned i sofforna och fick en sittande meditation av guidning av värden Ida, innan hon fortsatte med att gå igenom den ritual vi skulle få göra. För turkiskt bad handlar ju just om en ritual där man genom att blanda värme och kyla får igång blodcirkulationen och blir avslappnad på samma gång.

turkiskt spa

Vi duschade och skrubbade kroppen med kamomillskrubb, tvättade håret och hade i balsam som fick sitta i under en balsamhatt (haha, hette det så?) och så började vi i torrbastun. Efter några minuter gick vi ut och simmade en längd i det 10-gradiga vattnet för att kyla ned oss, och sedan upprepade vi proceduren med värme och kyla en gång till.


Därefter hade vi på en lermask på varandra och masserade in en eucalyptuskräm på axlarna. Med det på satt vi sedan i ångbastun en lång stund innan det åkte av.

Det var här jag redan blivit en ny skepnad av mig själv, och stressen från kvällen – och kanske någon månad tillbaka eller så – hade försvunnit.

Avslutningen på våra timmar i turkiska badet hette prosecco och snack i sofforna – värdigt!

Man kan vara upp till 22 personer i det här privata rummet, som har anor ända tillbaka till 1920-talet då Stockholms societetsdamer hit för välgörande kallbad. Tydligen så var Greta Garbo en återkommande besökare. Härligt att ställa sig till den skaran!

Vi fick besöka Sturebadet genom ett samarbete med Venuu som har en uppsjö av konferens- mötes- och bastulokaler i sitt utbud.

________________________________________________________________________
I samarbete med Venuu.