Restauranger i New York

Restauranger i New York – en diger lista över bäst just nu

Vi inledde vår helg med en helkväll med våra kompisar som vi ska åka till New York med om drygt en månad. Det är ganska precis nio år sedan vi var där ihop senast, och efter det har jag och min kompis varit där ihop en gång och så har vi varit där i lite olika konstellationer – men vi har pratat om en ny New York-resa ihop sedan den där gången 2008. Vad som kommit emellan? Barn på löpande band, kan man säga. Sammanlagt fem små sköningar utspritt på åtta år… vilket innebär att det inte är så lätt att få ihop en barnfri resa så långt bort. För till New York åker jag allra helst utan barnen, om jag ska vara ärlig.

En anledning till det är för restaurangbesöken (och de många promenaderna) – för de är en central del i vår semester. Det var också anledningen att vi i fredags ägnade stora delar av kvällen åt att botanisera bland de restauranger som numera är mest omtalade. Vi har fått tips på restauranger i New York från många olika håll, och igår läste vi vidare om dem allihop, funderade igenom våra egna önskemål och lade upp en plan baserat på vilken stadsdel vi vill hänga i vilken kväll – det är en bra utgångspunkt tycker jag, så man täcker av många härliga områden. Av alla tips så landade vi i dessa restauranger där vi ska försöka boka – ofta behöver man boka sin New York-restaurang 30 dagar innan;

Spotted pig, Meatpacking

Spotted pig har dykt upp i diskussioner om New yorks bästa restauranger många gånger och under säkert tio år – men vad som gör det knepigt (och är anledningen att vi ännu inte varit där) är att man inte kan förboka bord. Nu när vi bara är fyra kommer vi ge det ett försök, och har en backup-bokning på ett ställe nära ifall det inte går hem.

Catch, Meatpacking

Många nämner Catch i Meatpacking. Det är mitt favoritområde kvällstid, och stället verkar ha både maten och känslan. Hit ska vi!

Update: Vi åt på Catch och var supernöjda. Stimmigt på ett härligt sätt och riktigt god mat.

Beauty and Essex, Lower East

Detta ställe är en omtalad restaurang och bar inne i en gitarraffär i bartäta och härliga Lower East. Man går in genom en liten dörr bakom disken, och där öppnar sig ett grymt ställe i flera våningar. Bra drinkar, fantastisk mat och skön känsla – ja tack!

Update: Vi var supernöjda med vårt besök på Beauty and Essex, som nog dock är lite turistmagnet – men samtidigt inte hade varit det om inte nivån varit hög. Det är ju också svårt att inte älska att bli serverad rosa sparkling på toaletten…

Cosme, Flatiron district

Denna fine dining av mexikansk typ är hypad, och vi är klart sugna på ett besök. Dock verkar de släppa bord ännu tidigare än 30 dagar – så vi står på väntelista. Håll tummarna för oss!

Charlie bird, Soho

Charlie Bird verkar vara ett riktigt bra val om man vill ha mat av typen – och här citerar jag dem själva –  ”italienskt inspirerad men amerikanskt exekverat – totalt New York”. Man måste ju älska den kombinationen, och enligt google är det så populärt som det låter och att tipset kommer som ett av de allra första från en bekant till oss som bor i NY och är en av de mesta matnördarna jag vet – utan att vara enbart inne på fine dining – gör att jag har hög tro på detta ställe, och vi siktar mot att avsluta  NY-middagarna här vår sista kväll.

Update: Vi åt på Charlie Bird men var inte särskilt imponerade. Restaurangen finns kvar nu, 2019, och har högt betyg online – så kanske hade vi otur?

Burger joint på Le park Meridien, Midtown

Ingen NY-resa utan en riktigt bra burgare – och här sägs en av stadens bästa finnas. In på hotellet, leta sig in bakom ett par gardiner – och där. Ruffigt, stimmigt och enkelt i kombination med grymma burgare. En lunch här får vi se till att pricka in!

Update: Nog är stället häftigt och burgarna goda. Är det inte för lång kö och burgarsuget sätter in så är det värt ett besök. Men, är kön långt utanför draperierna (det händer!) så finns andra ställen att välja.

Restauranger i New York
Ett favoritställe då, som inte finns kvar nu.

Tidigare restaurangupplevelser i New York

På de närmare tre månader vi spenderade i New York 2008 åt vi hemma kanske två gånger. Dollarn stod i 5,80 (!), vi hade inga barn (förutom en Stella i magen), en lägenhet via expatkontrakt och två heltidsinkomster… så vi hade med andra ord alla möjligheter att testa utbudet av restauranger i New York. Vi testade vad som kändes som allt av det vi hörde om och blev nyfikna på. Många ställen finns kvar än idag – vilket tyder på kvalitet. Levererar du inte enligt förväntningar blir du inte kvar på Manhattan, så är det bara.
Läs min tidigare restaurangguide till New York här.

Här är några dåtida favoriter, av de som finns kvar idag och som fortfarande verkar ha hyfsade recensioner:

Midtown/Uptown

Tao – Den asiatiska restaurangen Tao i Uptown som liksom Buddhakan i Meatpackning har en stor Buddha i ena sidan av lokalen serverar grym asiatisk mat under iallafall senare delen av kvällen riktigt hög musik. Bra eller turistfälla?

Wolfgang’s steakhouse – Vi tog oss aldrig till ikoniska Peter Luger, men Wolfgang’s var ett rikligt bra alternativ – och kanske märktes det att Wolfgang själv varit huvudservitör på just Peter Luger i över 40 år.

Restauranger i New York
Tao, Uptown

West Village / Meatpackning / Soho

Balthazar – En av de mest klassiska restaurangerna i New York, som är en favorit från år till år, är brasseriet Balthazar. Jag förstod å ena sidan aldrig riktigt storheten, men många av de som besökte oss när vi var i NY ville dit så vi återvände gång på gång och blev aldrig besvikna heller. En klassiker som levererar hög och bra kvalitet med andra ord, men som numera kanske snarare drar turister för sitt rykte än för vad det de facto är?

STK – Vill man ha ett modernare steakhouse så är STK ett bra alternativ – ”not your daddy’s steakhouse”, så att säga. Jag minns än idag hur jag åt de ljuvligaste parmesan- och tryffelpommes fritesen här, till grymt kött, hösten 2010. Stället finns kvar – jag skulle gärna återvända!

Spring Street Natural – Detta är stället jag återvänder till om jag vill ta en spontan brunchliknande måltid, där jag är mer ute efter salt och stora måltider än finess, så att säga. Samtidigt så skryter de nu – efter att de flyttat från Spring Street och mer eller mindre strykt Street i sitt namn – om ekologiskt och nyttigt så jag vet inte jag… det var aldrig mitt syfte med att gå dit.

Restauranger i New York
Pastis – en riktig klassiker.

Lower East

The Stanton Social – Här är baren lika känd som restaurangen, och jag minns en fantastisk middag ihop med tjejkompisarna 2011. Då toppade ”kobe beef burger” i smakväg – och det härliga barhänget efteråt.

Schiller’s Liquor Bar – Detta ställe har en äkta New York-känsla såväl som meny, och vi återvände gång på gång för att äta klassiker som ceasarsallad, burgare och friterad bläckfisk – och det var också här jag bestämde mig för att trots att jag egentligen inte är så förtjust i sprit dricka ”dry martini nästa gång i NY” (dvs: och inte är gravid). Schiller’s Liquor bar är stimmigt som en nattklubbsbar och har ofta en rätt ung känsla men jag älskar’t.

Restauranger i New York
Schillers liqour bar

Har du några restauranger i New York att tipsa om? Kommentera gärna nedan.

Missa inte heller vårt poddavsnitt om Att resa till New York – ett av vår mest lyssnade och uppskattade genom tiderna.