En första New York-dag

Vår första hela dag i New York blev en regnig historia. Det betydde att ändra planer lite från de långa promenaderna över hela Manhattan och istället sikta på några monument och en del inomhushäng.

Jag besökte monumentet vid World trade center för första gången. Så ofattbart det är – men så verkligt allt ändå blir vid monumentet. Det är vackert, sorgligt och mäktigt. Till 9/11 museet ringlade kön sig lite för lång för oss, och nya One world tower, Freedom tower, låg dold med toppen i dimma så något åk till obeservatoriedäcket blev det inte heller. Men ändå – så värt ett besök.

Vi spetsade besöket med att fascineras av tunnelbanestationen och gallerian Oculus. Oerhört annorlunda och coolt!

Vi tog oss till midtown och Macy’s, där ingen orkade gå in i slutänden – vi är riktigt usla semestershoppare (förstår helt enkelt inte varför man ska lägga tid på det) – och knallade vidare norröver genom de allra mest turisttäta områdena i midtown. Times square i dessa dagar … alltså, jag vet inte. Det är sannerligen inte vad det en gång varit, och jag har klart kluvna känslor. Det är inget ställe jag vill vara på, det känns olustigt och trots alla poliser inte tryggt. Det är förstås inte värre än något annat, nu när dåd sker ungefär var som helst och alldeles för regelbundet, men ändå.
Vi lämnade snabbt och knatade vidare, med utspridda stopp.

Lunchen tog vi på omtalade burgarstället Burger Joint. Av många anses det vara New Yorks bästa hamburgare, och den hemliga inramningen med att man går in bakom ett tungt draperi i hörnet av Le Park Meridiens hotellobby har förstås bidragit till hypen. Särskilt hemligt är det inte längre, för stället står omnämnt i säkerligen de flesta guiderna till NY, men det var klart värt en liten väntan. Vi fick bord på mindre än 10 minuter – men hade kön ringlat utanför stället och inte just till dörröppningen som det gjorde för oss hade det nog tagit betydligt längre tid. Oklart om jag i sådant fall tyckt det varit helt värt det.

Och ungefär så gick dagen, inklusive besök på härliga takbaren 230 5th, och när vi avslutade efter att ha knallat söderut igen landade vi hemma på 23 000 steg (inklusive morgonens 7000). Det blev tydligen en del knallande trots regnet…

På kvällen åkte vi till Lower East och restaurangen Beaty & Essex. Galet bra middag följt av ett gäng härliga barer i området. Vilken härlig helkväll!