Tre resor jag är avundsjuk på just nu

Det sägs att avundsjuka är mindre smickrande, och det må så vara – men faktum är att jag känt den känslan flera gånger den senaste veckan. Visserligen mixat med känslor av att jag bara vill vara här och nu, för Sverige i juni alltså…. Bättre blir det inte. Det spelar knappt ens någon roll att vädret är opålitligt, för den ljusa och samtidigt totalt intensiva grönskan och inte minst kvällarnas – jag menar nätternas – ljus är så speciellt så jag inte kan sluta fascineras trots att jag upplevt det varje år i så många år nu. Älskade, vackraste, bästa Sverige! Juni är nationaldagens och vår inofficiella nationaldag midsommarens månad och aldrig är vårt land stoltare. Att vara hemma just nu, och även hela sommaren, är ett hundra procent aktivt val. Så, visst är det märkligt att jag ändå känner ett sting av avund?

De här är resorna som får mig att känna de där känslorna, som får mig att tänka att jag borde, vill och bara måste åka…

#1 Annika i Kroatien (och resten av Balkan)

Min poddkollega och kompis Annika med vackra och välskrivna bloggen Resfredag packade ihop hela familjen – dvs make och tre barn mellan 2 och 9 – för dryga veckan sedan och begav sig till Kroatien för 17 dagar där. Inledningsvis bodde de i hus med vänner vilket fick mig att tänka att man inte kan bo på något annat sätt någonsin på en sommarsemester (något jag på riktigt tycker när det kommer till sommaren och Medelhavet) och sedan har de åkt runt. De befinner sig på resande fot just nu och Annikas instagramflöde fylls av det ena vackrare stället efter det andra. De verkar uppleva så mycket, och ha  gjort en grym research så att de hittar de allra mesta guldkornen. Jag dreglar över små gränder, dramatiska kustremsor, magnifik utsikt och besöket i nationalparken Plitvice Lake fick mig att erkänna; JAG ÄR AVUNDSJUK! Jag vill också ha hela min liga med mig och uppleva just det där. Åh!

Foto: Annika Myhre / Resfredag. Detta är från Rovinj.

Ett annat ljuvligt Kroatienalternativ är att hyra segelbåt, vilket några kompisar till oss just gjort. Bilderna från de fyra familjernas dagarna på två stora segelbåtar i Kroatiens turkosa vatten har sett galet ljuvligt ut. Någon gång när våra barn är äldre, kanske!

#LadiesOnTheRiviera i Italien

En av Sveriges absolut finaste resebloggar är Fantasiresor som skrivs av Sofia, och hon har just kommit hem från en resa med tre andra härliga bloggare – min favorit i träningsbloggvärlden Träningsglädje/Sara (som jag ofta skriver om även gällande inspirerande resor), härliga resebloggaren Äntligen Vilse/Katarina som tar de kanske finaste bilderna av alla i branschen och sköna donnan La Linda som beskriver saker på ett äkta och övertygande sätt vare sig det handlar om Stockholmsliv, kärlek eller mode. Ni kan kanske förstå vad som händer om man blandar fyra så inspirerande bloggare och placerar ut dem i en av de kanske charmigaste italienska byarna någonsin (förutom att cirka alla charmiga ställen i Italien ser ut just så), låter dem ohämmat njuta av prosecco, pasta och pizza, vandra runt och fota gränder och slött italienskt vardagsliv, kolla ut över det kanske vackraste landskapet av alla (som jag älskar de italienska kullarna!) och bada i pooler och jaccuzis med stråhatt på? Min inre kärlek till Italien gör sig påmind, jag inspireras och undrar varför jag inte är där jag också, och JAG BLIR SÅ AVUNDSJUK!

Foto: Sofia Zetterqvist/Fantasiresor

Nu har tjejerna, som alltså använt hashtagen ladiesontheriviera att samlas kring, bytts ut mot Towe med familj. Italienska byar och privata hus passar utmärkt även för barnfamiljer, kan jag intyga!

#3 De frihetsnjutande på europeisk roadtrip

Jag minns inte riktigt var jag såg de mest härliga bilderna nyligen, men jag gled just in på Magdalena Graafs blogg och fick en igenkännande känsla, när hon under en pågående roadtrip visade snapshots från obekanta ställen – det ena finare än det andra. Med obekanta menar jag att hon själv inte verkar ha vetat innan var de skulle åka, hon och hennes man Filip, utan bestämt lite på känsla om de skulle ta höger eller vänster i nästa vägskäl. Den friheten! Jag vill åka med bil genom olika alpbyar, och givetvis stanna och bestiga en och annan topp. Mellanlanda i en alpstad eller vid ett avlägset slott, och lägga mil efter mil bakom mig. Egentligen är jag inte jättesugen på att åka igenom hela mellan-Europa, utan jag skulle kunna tänka mig ett flyg till exempelvis Frankfurt eller ännu längre söderut, och sedan åka vidare därifrån. Eller göra de mer nordliga delarna i Europa med tåg och spontana stopp. Sedan vill jag genom de där alperna och ner till Italien. Landa vid Gardasjön eller Como eller så. Långa roadtrips genom vackra ställen, med en stor känsla av frihet – AVUNDSJUKAN, alltså!

Foto: Katarina Wolfahrt/Äntligen Vilse

Har du läst om någon resa nyligen som gripit tag i dig lite extra?


Omslagsfoto: Annika Myhre/Resfredag, bild från Piran.