Tre resor jag är avundsjuk på just nu

Det sägs att avundsjuka är mindre smickrande, och det må så vara – men faktum är att jag känt den känslan flera gånger den senaste veckan. Visserligen mixat med känslor av att jag bara vill vara här och nu, för Sverige i juni alltså…. Bättre blir det inte. Det spelar knappt ens någon roll att vädret är opålitligt, för den ljusa och samtidigt totalt intensiva grönskan och inte minst kvällarnas – jag menar nätternas – ljus är så speciellt så jag inte kan sluta fascineras trots att jag upplevt det varje år i så många år nu. Älskade, vackraste, bästa Sverige! Juni är nationaldagens och vår inofficiella nationaldag midsommarens månad och aldrig är vårt land stoltare. Att vara hemma just nu, och även hela sommaren, är ett hundra procent aktivt val. Så, visst är det märkligt att jag ändå känner ett sting av avund?

De här är resorna som får mig att känna de där känslorna, som får mig att tänka att jag borde, vill och bara måste åka…

#1 Annika i Kroatien (och resten av Balkan)

Min poddkollega och kompis Annika med vackra och välskrivna bloggen Resfredag packade ihop hela familjen – dvs make och tre barn mellan 2 och 9 – för dryga veckan sedan och begav sig till Kroatien för 17 dagar där. Inledningsvis bodde de i hus med vänner vilket fick mig att tänka att man inte kan bo på något annat sätt någonsin på en sommarsemester (något jag på riktigt tycker när det kommer till sommaren och Medelhavet) och sedan har de åkt runt. De befinner sig på resande fot just nu och Annikas instagramflöde fylls av det ena vackrare stället efter det andra. De verkar uppleva så mycket, och ha  gjort en grym research så att de hittar de allra mesta guldkornen. Jag dreglar över små gränder, dramatiska kustremsor, magnifik utsikt och besöket i nationalparken Plitvice Lake fick mig att erkänna; JAG ÄR AVUNDSJUK! Jag vill också ha hela min liga med mig och uppleva just det där. Åh!

Foto: Annika Myhre / Resfredag. Detta är från Rovinj.

Ett annat ljuvligt Kroatienalternativ är att hyra segelbåt, vilket några kompisar till oss just gjort. Bilderna från de fyra familjernas dagarna på två stora segelbåtar i Kroatiens turkosa vatten har sett galet ljuvligt ut. Någon gång när våra barn är äldre, kanske!

#LadiesOnTheRiviera i Italien

En av Sveriges absolut finaste resebloggar är Fantasiresor som skrivs av Sofia, och hon har just kommit hem från en resa med tre andra härliga bloggare – min favorit i träningsbloggvärlden Träningsglädje/Sara (som jag ofta skriver om även gällande inspirerande resor), härliga resebloggaren Äntligen Vilse/Katarina som tar de kanske finaste bilderna av alla i branschen och sköna donnan La Linda som beskriver saker på ett äkta och övertygande sätt vare sig det handlar om Stockholmsliv, kärlek eller mode. Ni kan kanske förstå vad som händer om man blandar fyra så inspirerande bloggare och placerar ut dem i en av de kanske charmigaste italienska byarna någonsin (förutom att cirka alla charmiga ställen i Italien ser ut just så), låter dem ohämmat njuta av prosecco, pasta och pizza, vandra runt och fota gränder och slött italienskt vardagsliv, kolla ut över det kanske vackraste landskapet av alla (som jag älskar de italienska kullarna!) och bada i pooler och jaccuzis med stråhatt på? Min inre kärlek till Italien gör sig påmind, jag inspireras och undrar varför jag inte är där jag också, och JAG BLIR SÅ AVUNDSJUK!

Foto: Sofia Zetterqvist/Fantasiresor

Nu har tjejerna, som alltså använt hashtagen ladiesontheriviera att samlas kring, bytts ut mot Towe med familj. Italienska byar och privata hus passar utmärkt även för barnfamiljer, kan jag intyga!

#3 De frihetsnjutande på europeisk roadtrip

Jag minns inte riktigt var jag såg de mest härliga bilderna nyligen, men jag gled just in på Magdalena Graafs blogg och fick en igenkännande känsla, när hon under en pågående roadtrip visade snapshots från obekanta ställen – det ena finare än det andra. Med obekanta menar jag att hon själv inte verkar ha vetat innan var de skulle åka, hon och hennes man Filip, utan bestämt lite på känsla om de skulle ta höger eller vänster i nästa vägskäl. Den friheten! Jag vill åka med bil genom olika alpbyar, och givetvis stanna och bestiga en och annan topp. Mellanlanda i en alpstad eller vid ett avlägset slott, och lägga mil efter mil bakom mig. Egentligen är jag inte jättesugen på att åka igenom hela mellan-Europa, utan jag skulle kunna tänka mig ett flyg till exempelvis Frankfurt eller ännu längre söderut, och sedan åka vidare därifrån. Eller göra de mer nordliga delarna i Europa med tåg och spontana stopp. Sedan vill jag genom de där alperna och ner till Italien. Landa vid Gardasjön eller Como eller så. Långa roadtrips genom vackra ställen, med en stor känsla av frihet – AVUNDSJUKAN, alltså!

Foto: Katarina Wolfahrt/Äntligen Vilse

Har du läst om någon resa nyligen som gripit tag i dig lite extra?


Omslagsfoto: Annika Myhre/Resfredag, bild från Piran.

 1. Åh – härligt att höra Lisa. Och jag tänker i min tur “här skulle Lisa ha varit”, “Det här måste jag berätta för Lisa”… Och ja, vi gillar (uppenbarligen) samma du och jag, jag följer parallellt med vår egen resa också italienskorna och Maggan Graaf.

  Nu har vi nyss landat i Omis utanför Split, imorgon drar vi mot Dubrovnik sedan Montenegro. En vecka kvar, tjohej!

 2. Jag känner precis som du just nu! Vi har också en sommar i Sverige framför oss då vi planerar Thailand i vinter och jag kan inte låta bli att känna mig avundsjuk på den ena sydeuropeiska bild efter den andra som dyker upp i mitt flöde just nu! Tänker också att vi också borde varit iväg någonstans. Men samtidigt älskar jag den här tiden i Sverige och njuter av grönskan och ljuset och känslan i luften. Två veckor till, sedan blir det semester i alla fall, om än här hemma då😀. Tack för en fin blogg, du verkar så härlig och smart och det är alltid inspirerande att kika in här!

  1. Haha, såååå samma känslor! Vi får andas djupt och försöka fokusera på att vårt kommer senare i år 🙂
   Sen är det ju ändå så att man unnar sina vänner de där fina dagarna på resa nu. Så jag gillar och inspireras och hoppas de känner samma när vi är iväg. 🙂
   Vilken supersuperfin kommentar – TACK för fina ord, gjorde mig SÅ glad!

   1. Ja men exakt, man inspireras ju samtidigt och tycker bara det är härligt att kompisarna är iväg och har det gott så det är ju en positiv avundsjuka så att säga😀.

    1. Ja men precis så. Var skulle man annars få alla bra rese-idéer ifrån liksom. 🙂 Och de är värda sina härliga dagar, varenda en av dem!

 3. Det är det som är grejen med mig. Jag blir ALLTID avundsjuk när andra reser. Möjligen med undantag om det är charter till något turistgetto.

 4. Jag tycker det är så härligt att få hänga med på andras resor i bloggformat, insta stories eller liknande. Jag blir avundsjuk, men det är också himla härligt att få drömma sig bort en stund 🙂

  1. Men ja – jag håller verkligen med. Bästa inspirationen! Jag älskar ju resebloggare, och blir också glad för glada uppdateringar från när och fjärran i all social media. Folk njuter – det är positivt. 🙂

 5. Ja nog finns en smula avundsjuka. Men samtidigt, -Sverige just nu alltså det är så oslagbart och det är där jag vill vara nu. Och under den här tiden av året minskar min bloggkoll oerhört, nu fylls dagarna av extrema mängder svensk natur och friskluft. Försöker istället hänga med lite mer på Instagram. 🙂

 6. Har sån hatkärlek till resebloggar, haha! Vet att jag alltid blir SÅ avis men ändå så fint att drömma sig bort 😉

 7. Första gången jag kikade in här, har hört er podd ngn gång, och blev riktigt imponerad. fastnade och surfade runt bland dina olika inlägg aaalldeles för länge. Och då har jag ändå inte själv så stor ressug nuförtiden. men har andra stora drömmar mitt i ett småbarnsliv, och imponeras av alla som hittar just sin variant av livet med barnen och kör på sin grej. hit kommer jag definitivt tillbaks!

  1. Men åh, TACK för din fina kommentar – så himla himla glad jag blir!
   Ja, alla gör vi på våra sätt, och alla sätt (eller nästan iallafall) är bra 🙂 – och även om jag älskar resor och gör det så ofta jag kan, så är ju mitt liv väldigt mycket barn och som att vara i en konstant torktumlare på snabbaste programmet. Haha.
   Du är SÅ varmt välkommen tillbaka!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!