Upplevelsemålen, nuläget och handlingsplanen (aka träning för utförsåkning)

Det finns så mycket jag vill göra, och jag pratar ju ofta om att min träning är viktig för mig för välmåendet – och inte minst för att den gör så att jag orkar allt jag vill göra. Aldrig vill jag känna att min form hindrar mig i det jag vill göra, från att bestiga berg till att leka med mina barn. Och allt där emellan.

Fast just nu har jag vad som känns som just begränsningar för att kunna ha mesta möjliga roligt i det jag vill göra, och jag har insett att jag måste agera på det. För första gången på länge måste jag lägga upp en plan för min träning, för att stärka på det sätt jag just nu behöver. På ett sätt som kan göra att jag får roligare under några specifika situationer.

Träning för utförsåkning

Det är skidsäsong, inte om ett tag utan väldigt snart. Jag inleder årets säsong om 8 dagar (!) när jag åker till Bad Gastein för julbord (och annat) på Salzburger Hof, och några dagar efter det ska jag till Åre för skidtestarhelg med mina tjejkompisar. Jag är mentalt redo, men mina ben är det inte. Vet ni hur mycket roligare det blir att åka skidor om man har tillräckligt starka och uthålliga benmuskler för att orka stå på under långa backar? Oerhört!
Handlingsplanen för att hamna där om inte i början av skidsäsongen så iallafall en bit in i den är att träna för utförsåkning, och med fokus på styrka för benen, maxat så väl som med uthålliga muskler i fokus.

Jag gillar dessa pass:
Knäböj med assisterande övningar (“Om passkonstruktion” hos Lofsan)
Gående backträning på band + knäböj med stopp i nedre läge mm (Långpass på gymmet, Lofsan)

Sen kör jag numera väldigt ofta enligt Lofsans app Mized, som innehåller galet många pass. Där finns pass som fokuserar på olika muskelgrupper såväl som situationer, och även om det inte finns just träning för utförsåkning som fokus så funkar det förstås med valfritt benpass.

Igår körde jag det översta av passen ovan på lunchen. Har enorm träningsvärk idag! (yippie)

Har du något bra pass du kör just för att träna för skidsäsongen? Tipsa gärna i kommentar.

Här skrev jag förresten om att åka till fjälls tidigt på säsongen för något år sedan. Bra insikter och tips!

Innebandylyckan

Jag är så oerhört glad att vara igång med innebandyn igen. Det är den i särklass roligaste idrotten och likaså den allra bästa träningen för flåset med alla korta intervaller som man gör utan att tänka på det. Vanligtvis, vill säga. Jag upplever nu att jag inte alls har just det flås i korta intervallerna som jag behöver för att kunna spela ut ordentligt och med det ha det sådär kul som det bara kan bli. Jag tar slut, helt enkelt. Lite höga krav är det kanske att ha på sig själv att helt plötsligt orka spela center i division två, och gå runt på två kedjor istället för tre för att antalet tillgängliga spelare inte räcker till… men ändå. Handlingsplanen för innebandyn är att köra intervaller. Kanske kan jag avsluta mina gympass med tabataintervaller?

Så. Träningsplanen från nu och framåt betyder 2-3 pass i veckan (för sanningen är att jag inte har utrymme för mer än så i livet för tillfället), där två pass ska innehålla benstyrka och det jag kompletterar med är korta intervaller.
Hur och inför vad tränar du för tillfället?

 1. Låter som en kul och klok träningsplan! 2-3 ggr/vecka tycker jag är bra jobbat med tanke på jobb, familj och hela faderullan… En annan har svårt att hinna med mer än så – och då har jag ändå inga mini-me att ta hand om! Jag har nördat in på yogan igen efter en paus. Behöver vila lite från saker och ting för att hitta glädjen igen – och vips är den tillbaka igen! Jag kör yogobe’s videopass hemma och varvar med spring i skogen och gympa på friskis. Varierat och skönt, det är mina träningsmål!

  1. Så skönt med yoga, jag älskar det! Men det hinner jag inte med… även om jag varje gång jag kör tänker att jag borde prioritera det oftare. Well…

  1. Mized är SÅ bra.
   Kanske inte ger inspirationen sådär rakt av, men det är GULD att alltid veta att man kan leta fram något bra när man går och tränar. SÅ lätt och grymt!

 2. Precis det där – att orka det man vill göra och kunna njuta av det – det är mitt mål också. Vad kul med lite nya tips, följer inte Lofsan så har missat hennes app & pass helt. Ska def kolla in. Tänkte köra mycket längd och utför i vinter eftersom jag bor som jag bor nu. Och inser att jag har en del ben- och flåsträning kvar att göra :). Styrka överhuvudtaget har jag tappat till förmån för vandring, bära ved och springa. Tror det är viktigt att träna lite mer riktat också.

  Bra inspiration – tack!

  1. Du får nog utan tvekan tillräckligt med vardagsmotion, och det varierade.
   Låter dock väldigt härligt att nyttja den fantastiska miljö du nu bor i!

 3. Inspirerande! Viktigt att skala av och fokusera ibland. Men 2-3 utöver innebandyträningar alltså? Plus aktiva helger med skidåkning? Låter isåfall som när jag planerar… 🙂
  Jag försöker komma igång med löpningen igen och styrketränar lite för att bygga upp mig och bli skadefri, har egentligen samma mål som du att orka det jag vill men det är ju en liten utmaning att jag vill ganska många grejer… 😀

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ mig!