Hej från Alperna – att resa till Bad Gastein

Det är helt ofattbart att man inom loppet av några timmar kan gå från ett gråregnigt Stockholm på gränsen mellan höst till vinter, till ett riktigt drömmigt vinterlandskap med en snöklädd värld omringad av höga, spetsiga toppar. Det känns som min kanske snabbaste alpresa någonsin sett till transporten. Att resa till Bad Gastein var verkligen enkelt och smidigt, och vi landade i Salzburg med SAS-flyget (som tog oss direkt) knappt två timmar efter att vi lyfte från Arlanda på förmiddagen. Avfärd 10.30 och på plats i Österrike 12.25 – overkligt! Från Salzburg tog det sedan 1,20 med buss på fina vägar hela vägen till Bad Gastein.

Med andra ord så kom vi till Bad Gastein medan det fortfarande var klart dagsljus trots denna årets mörkaste årstid, och vi passade på att ta en promenad i byn så att jag skulle hinna känna in – och fota lite – innan mörkret lade sig. Imorgon väntas snöfall, så då lär det bli lite mer begränsad sikt.

Vi rekade omgivningen och konstaterade att Bad Gastein är en gullig by på liten yta, där man har nära till liftarna som tar en upp på berget och som sedan är byggt längs väggarna av en dalgång. Mysigt!

Vi bor på det klassiska hotellet Salzburger hof mitt i byn. Jag kan knappt förstå att jag efter så många år av att ha sett hotellet på bild faktiskt befinner mig just här. Tacksamheten är enorm!

Jag och Henke – för ja, det blev Henke som följde med till Bad Gastein när Annika behöver ta hand om livet, och motsatsen till det…-

…gick runt och bekantade oss så gott det gick på den lilla tiden. Preppade inför morgondagen med skidhyra och liftkortsinköp, kände den sköna och kyliga alpluften (ner mot -10) och lite så medan det började skymma.

Ett ställe som är en riktig klassiker och som jag hört om massor av gånger – och jag vill minnas att Sofia ställer frågan till mig i poddavsnittet om att åka till alperna ”om jag varit på legendariska Silver bullet bar”? – behövde vi förstås besöka. Det lär vara betydligt lugnare där än under högsäsong i Bad Gastein men från och med nu vet jag. Ett stenkast från Salzburger hof, med total inspiration från silver bullets och beyond.

VI avrundade med en sväng i hotellets spa, innan det var dags för en av resans höjdpunkter; julbordet.

Det är många – jag skulle säga allra mest – svenskar som åker till Salzburger hof på julbordsresa med STS Alpresor, och det visade sig också på detsamma. Julbordet hade allt man vill ha på sin julbuffé, och det gjorde sig alldeles perfekt i den mysigt klassiska miljön. I bakgrunden ljöd pianomusiken med julsånger, och vi gick de om det nu blev fem eller sex omgångarna man bör. Lika gott varje gång, men jag tror ändå att de två första omgångarna – med den ”kalla fisken” – var allra bäst, just enligt vad den prisade kocken Fredrik Erikssons rykte säger. Eller så har det med mättnaden att göra? Givetvis maxade vi alla omgångar, men hade ändå rum för dessert.

Jag och Henke avslutade kvällen med en sväng till Silver bullet bar igen, och sedan återvände vi till vårt rum och sa godnatt till den här vyn. Sa jag tacksam?


Resan till Bad gastein är ett samarbete mellan Att resa-podden och STS Alpresor. Åsikter, upplevelser, bilder och känslor är mina egna.