Skidåkning i Bad gastein och Gasteindalen

Vi hade klockan på ringning tidigt vår första morgon på Salzburger hof, då vi då hade vår enda heldag på plats framför oss. Vi ville inte gå miste om en dags skidåkning i Bad Gastein som minst sagt ovanligt tidig start på skidsäsongen. I år har man haft tur och det har dumpat mycket snö, så det fanns rejält med resurser både på naturlig och konstgjord väg. Det kändes oerhört lyxigt att ha möjlighet till skidåkning redan i början av december – och även om det inte är huvudsyftet under en  julbordsresa till Bad Gastein med STS alpresor vilken snarare har fokus på mat, sköna dagar på spa och mysig julmarknadsutflykt till närbelägna Salzburg – så var det förstås en bonus för mig som älskar att åka skidor.

Skidåkning i Bad Gastein

Bad Gastein är bara ett samhälle av flera som ligger i den 40 kilometer långa Gasteindalen, som omges av höga alptoppar. Det betyder att det finns flera sammanbundna toppar och områden, och med det åkning för de flesta olika smaker. Vi stod i backen redan vid öppningen vid 8.30, vilket var dryga timmen innan de flesta andra gästerna på hotellet satte sig på en buss till Salzburgs mysiga julmarknad. Toppen att man kan välja olika!

Sport Gastein

Sport Gastein har den högsta toppen av områdena i det som har samlingsnamnet ”Ski amadé”; Kreizkogel 2686 möh. Kabinbanan lyfter åkarna från Sportgastein 1590 möh upp på toppen, och där finns flera röda och svarta pister såväl som några erkänt bra offpistrepor. När jag och min man berättade att vi siktade på skidåkning i Bad Gastein var uppmaningen från våra skidåkarentusiaster till vänner att åka just här. ”Det är grymt!”. Nu var det dock för tidigt på säsongen, så området hade stängt. En anledning i sig att komma tillbaka!

Bad Gastein

Direkt från byn i Bad Gastein, ett stenkast ifrån kärnan med tågstationen såväl som Salzburger hof, går kabinbanan som i två etapper lyfter upp skidåkarna från byn på 1002 möh till toppen Stubnerkogel 2251 möh. Vi höll oss i den av de många backarna ner till byn som var öppen, och det var tillräckligt bra åkning för att sysselsätta oss mer än halva dagen med sina 1000 fallhöjdsmeter per åk. Jag hade inte haft något emot mindre snö och betydligt bättre sikt – det var tuffa förutsättningar för en säsongspremiär på hyrda skidor (kan tipsa om stället Schober vid kabinbanans fot, bra service och toppenutbud) – men njöt av säsongens första svängar. Blå pister slingrar sig ner, och flera mysiga restauranger (som vi inte kunde testa då de ännu ej öppnat) kantar backarna.

Från baksidan av Stubnerkogel går några backar ner mot foten av Schlossalm, och de ska bjuda på magisk åkning. Tips! Halvvägs ner finns också restaurangen Jungerstube, som ska vara ett överlägset mysigt lunchstopp.

Bad Hofgastein

Schlossalm, som man alltså kan åka skidvägen till från Bad Gastein när hela systemet är öppet, är toppen ovanför Bad Hofgastein. Vi hörde ryktas om riktigt härliga backar ner från Schlossalm till Bad Hofgastein och tog oss till dit med en gratis skidbuss från Bad Gastein – en tur på knappa kvarten – för att få lite variation i åkningen. Där var dock sikten för dagen ännu värre än i Bad Gastein, så vi nöjde oss rätt snart – men åken vi fick vittnade om att det finns väldigt mycket njutning för carvaren att hämta i Bad Hofgastein / Schlossalm.

Det var ganska lite folk… Och med lite menar jag helt tomt.
Skidåkarfika i Bad gastein betyder Apfelstrudel!

Det är verkligen en styrka för alpställen att vara sammanbundna mellan flera olika bergstoppar, då det kan bjuda på så varierad åkning och kunna erbjuda något för alla. Jag fick utan tvekan mersmak för skidåkning i Bad Gastein – och för hela säsongen.

After ski och Spa på Felsetherme

Vi avrundade vår skiddag med after ski på Silver bullet bar, såklart, och sedan tog vi oss iväg till det som Bad Gastein egentligen från början är allra mest känt för, som är en bit från dess skidbackar; spa. Ordet ”Bad” i namnet Bad Gastein kommer nämligen från sin betydelse spa/bad, och orten har badtraditioner som sträcker sig så tidigt som till 1200-talet. Från bergen flyter thermalbadvatten ned till byn och försörjer flera spaanläggningars pooler med vatten som sägs ha en läkande kraft på reumatism och andra sjukdomar. Vi gick till det största stället, Felsentherme, som har ett stort antal pooler både inomhus och utomhus – med temperaturer från ”isvak” på 12 grader till varma på 36 grader, och vi gjorde såklart dopp i båda (heja oss!). Fast mest tid spenderade vi i olika bastus – det finns ett tiotal olika typer. Varning utfärdat för den pryde – liksom i hela alpregionen är det simklädesförbud i dem… (men handduk går bra).

5-rättersmiddag på Salzburger hof

Och sedan hann vi inte mer än tillbaka och byta om lite snabbt innan det var dags för en annan av resans höjdpunkter; 5-rättersmiddag på Salzburger hof. Allt var grymt gott, och en värdig avslutning på en så fantastisk dag i Bad Gastein. Skidåkning, after ski, spa och god mat – kan det bli en bättre kombination?


Resan till Bad gastein var ett samarbete mellan Att resa-podden och STS Alpresor. Åsikter, upplevelser, bilder och känslor är mina egna.