Att uppleva i Karlstad – en aktiv destination

– Inlägg i samarbete med Visit Karlstad – 

Karlstad lockar genom sitt breda utbud många, från den som är intresserad av historia, kultur och arkitektur (läs till exempel massa intressant om vad man kan göra i Karlstad hos Resfredag/Annika här), till den som gillar en stad nära vatten – Karlstad är med sitt läge vid Vänern byggt på öar, till den som vill resa inom Sverige till en aktiv destination. Det finns mycket att se och uppleva i Karlstad, och för mig lockade det sistnämnda så när jag och Annika åkte till Karlstad så var det dess natur och att uppleva den aktivt som fokus låg. Och vi blev inte besvikna!

Uppleva i Karlstad – på ett aktivt sätt

# Löpning och vandring i vacker natur och längs vatten

Det finns runt 20 mil motionsspår runt Karlstad. Ett av de mer kända områdena för att vandra och springa är Skutberget, och karlstadsbon PT-Emma pratar sig ofta varm om den vackra miljön på Hammarö. Jag och Annika tog oss till stadsparken Mariebergsskogen som är en kombination av vacker natur med ett kortare motionsspår, ett gäng kulturbyggnader, en strand med beachvolleyboll och annat, en stadsdjurpark och stora lekplatser. Som ett miniatyr av Skansen och delar av Djurgården, för att göra en stockholmsk jämförelse. Vi tog en löptur i de fina omgivningarna, och mötte en del andra löpare och vandrare – men inte lika många som på Djurgården, direkt.

uppleva i karlstad aktiv destination sverige uppleva i karlstad aktiv destination sverige

# Cykling längs Klarälvsbanan eller på mountainbike i Karlstad

För den som vill cykla mountainbike i Karlstad har jag läst mig till I2-skogen vid Våxnäs, området Sörmon och Skutberget som potentiella områden, och för den som vill åka utför kan Bryngfjordens slalombacke vara ett alternativ – men vi höll oss längs med asfaltvägar denna gång. Till detta syfte finns ännu fler alternativ, och inte minst är Klarälvsbanan med sina långa, bilfria sträckor ett grymt bra sådant. Vi cyklade två mil på leden, från Karlstad till Forshaga, men totalt kan man cykla drygt 210 kilometer på leden varav runt 90 av dem på bilfri led, då cykelbanan går på en gammal nedlagd banvall.

uppleva i karlstad aktiv destination sverige uppleva i karlstad aktiv destination sverige

#3 Paddla kajak på Klarälven och Vänern

En av mina absoluta målbilder för vad jag ville uppleva i Karlstad var att paddla kajak, och inte när som helst utan i solnedgång. Jag hade verkligen visualiserat om att glida fram i kajak på en spegelblank och lugn Klarälven, med stora Vänern just bredvid. Men – jag hade aldrig vågat hoppas på att få alla delar av den drömmen uppfylld, men det blev den. Med råge. 

Vi åkte till Mariebergsskogen och mötte upp Jerry från Backwater, som både hyr ut kanoter och kajer, och gör guidade turer. I vårt program var paddlingen inplanerad till seneftermiddagen men vi ändrade så att vi istället åt middag (på grymma Baròn) innan och sedan mötte upp honom klockan 20 – just som solen började gå ner. Således fick vi 2,5 timmars paddling i solnedgång och på de mest spegelblanka vatten jag någonsin upplevt.

Det var så galet vackert! 

Jag, som är en novis på paddling och bara hyrt ett par gånger i Stockholm tidigare (och för säkert 10 år sedan), var lite nervös på förhand för både situation och armstyrka, men fick fantastisks guidning och kände mig helt trygg. Våra fina kajaker gled snabbt och lätt i vattnet så det var inte särskilt jobbigt heller, utan vi fick mycket ut för varje paddeltag – och kunde fokusera mer på det som var runt omkring istället för att känna att det var jobbigt. Känslan var totalt mäktig, och vi njöt så av varje minut av vår (för oss) ganska långa tur. Vi åkte något som heter ”morbrors ådra” och som är en tur både i vackra Klarälven och genom mer öppna vatten, under broar och en snutt i ett mer tight område där vassen stack upp säkert två meter över vattenytan – och speglade sig lika långt på vattnet. Ett inslag av safari fick vi också, då en bäver hoppade framför oss två gånger med enorma plask – och sedan simmade rakt framför våra kajaker från ena sidan av vattendraget till det andra. Så coolt! Paddlingen var verkligen en upplevelse, och hade i sig gjort resan till Karlstad värd.

uppleva i karlstad aktiv destination sverigeuppleva i karlstad aktiv destination sverige uppleva i karlstad aktiv destination sverigeuppleva i karlstad aktiv destination sverige

# Kanot på närmsta å

Jag hade även sett framför mig en lugn paddling i kanot en tidig sommarmorgon, och det var också en av anledningarna att vi lämnade stan på kvällen för att bo på Alstrums Frukost & Rum lite norr om Karlstad, där det skulle finnas en kanadensare att låna för en spontan tur på ån mellan sjöarna Alstern och Gapern. Men, vi fick nöja oss med upplevelsen av den charmiga herrgården och att titta på ån – för kanoten var väl gömd i strandkant och gick inte att finna. Vi var dock så nöjda från paddlingen kvällen innan, så det gjorde inget – och vi hade inget emot att fokusera på den gulliga ägarinnans nybakta bröd till frukost, och att njuta omgivningarna.

Vill man annars ha en lättare båttur i Karlstad så kan jag verkligen rekommendera att åka båtbuss vilket sommartid är ett komplement till den vanliga lokaltrafiken.

båtbuss karlstad uppleva i karlstad aktiv destination sverige

Aktiva dagar i Karlstad

Vi är så nöjda med våra härliga aktiviteter i fina Karlstad med sin vackra omgivning, och det slog mig än en gång att man inte behöver åka långt för att få finaste möjliga upplevelser, och göra något nytt. Man behöver inte heller göra det extrema för att det ska gripa tag i en och kittla lite extra.

Sverige alltså. Och Värmland. Tack för det!

att resa podden livetfrandenljusasidan resfredag

 


Inlägget är del av ett samarbete mellan Att resa-podden och Visit Karlstad men tankar, åsikter och bilder är mina egna.