Mountainbike i Björnen Åre XC Arena

Mountainbike i Björnen Åre – nya XC cykelleder

XC står för cross country och syftar alltså till stigcykling – till skillnad från downhill som Åre är kanske bäst i klassen på. Jag gillar verkligen stigcykling, och för min smak behöver det inte vara särskilt svårt heller – jag är mer ute efter känslan att cykla i skogen eller naturen allmänt, snarare än att det ska vara tekniskt. I Åre är det lite svårt att hitta riktigt bra stigar nära byn men nu går det att cykla mountainbike i Björnen, då några helt nya leder just öppnats.

Mountainbike i Björnen, Åre – XC-leder Åre XC Arena

De cykelleder för mountainbike som nu är klara i Björnen är Mineralen som är 4 km och Kopparn som är 6,5 kilometer lång (och egentligen bara en förlängning på 2,5 kilometer av “huvudspåret” Mineralen), vilka båda är av “blå” gradering – det vill säga enkla. De är maskingjorda och de flesta och största stenarna och rötterna har tagits bort, så underlaget är riktigt platt. Spänger och broar är breda, lederna är dränerade för att klara blötare väder bra och de har bra doserade kurvor som är enkla att cykla även för nybörjare och barn. Med det sagt så kan man om man är duktigare ställa in sig på att det finns bättre ställen för cykling – eller så får man vara beredd att vänta eller sakta in för att passera barn som står längs vägen och hämtar andan. De nya XC-lederna i Åre Björnen som startar vid Åre XC Arena vänder sig till en bred målgrupp, och funkar även för de yngre cyklisterna.

Åre Björnens XC-leder – barnvänliga?

Vi hade med både Max (7) och Stella (10) för att köra mountainbike på lederna i Björnen, men Max hade inte rätt energi för att orka utan gav upp efter ett tag. På Mineralen så klättras det uppåt en del den första halvan, vilket det (för barn) kan vara bra att vara förberedd på. Stella klarade det utan problem men inte med fantastiskt humör hela vägen (så att säga…), och tyckte inte att det var svårt heller när det gick nedåt – vilket inte behöver vara givet. Man behöver absolut en mountainbike med dämpning och vara hyfsat trygg och orädd på cykeln, så även om lederna är enkla så ska man inte helt underskatta dem.

Det finns också en grön led som är 100 meter lång och gjord för barn – “Valles gruvled”, där teknik kan tränas varv efter varv bredvid Valle-landet i Björnen.

Ännu enklare cykelled i Åre Björnen är den 3,5 kilometer långa stigen till Fröå gruva, som passar super att åka med barn – både för ledens skull och för målet med Fröå gruva och caféet Bergstugan. Det bjuder bland annat på vyn nedan:

Kostnad mountainbike i Björnen – trailpass

För att få cykla på de nya lederna i Björnen (ej Fröå gruva-leden) behöver man lösa trailpass. Det finns automater för det vid starten Åre XC Arena, och kostnaden är 50:-/dag för vuxen och 40:-/dag för barn från 7 år och uppåt.

Framtida cykelleder i Åre Björnen (Åre XC Arena) och Åre?

Jag har fått för mig att det ska göras fler leder vid Åre Björnen, men när jag nu söker lite mer kring det så hittar jag ingen tydlig information. Någon som vet? Jag skulle också gärna se en bättre och mer tydligt utmärkt led för att cykla mellan Åre och Björnen – i nuläget finns stigar som är svåra att hitta och av varierad kvalitet/svårighet, bilvägen E14 eller helt enkelt alternativet (som alla verkar välja?) att slänga upp cyklarna på bilen och åka till Björnen.

Jag har också snappat upp att SkiStar projekterar för att bygga en ny xc-led uppe på VM-platån, vid liften VM8:ans toppstation. Det hade verkligen varit intressant med mer alternativ tillgängliga leder nära eller med direkt utgångspunkt från Åre by.

För att få full koll på stigar för cykling och vandring eller löpning runt Åre så rekommenderar jag appen Åre trails eller Trailforks.

Cykelleder i närheten av Åre

Allra mest leder hittar du i närheten av Vålådalen. Här kan du läsa om när jag cyklade leden Bäverkroken, och här om den populära rundan Blanktjärn runt (som jag dock bara vandrat).

Ännu mer Åre-inspo? Denna sida fylls på året runt.

Följ mig!

Mer läsning...
bada i ottsjön - ottsjö strandbad tälta med barn åre
Bada i Ottsjön – och en natt i tält (!) vid Ottsjöns strandbad