bada i ottsjön - ottsjö strandbad tälta med barn åre

Bada i Ottsjön – och en natt i tält (!) vid Ottsjöns strandbad

Ottsjö strandbad i Undersåker ca 30 kilometer från Åre är en hela 250 meter lång sandstrand, med underbar utsikt mot fjällvärden. Under våra orimligt varma dagar i Åre fick vi söka bad varje dag, och en seneftermiddag åkte vi för att bada i Ottsjön.

Bada i Ottsjön – Ottsjö strandbad

För att komma till strandbadet åker man österut på E14, tar av mot Undersåker och åker mot Vålådalen. Badet ligger precis efter att man åkt över Storån – då har man badet ner till höger och parkeringen just på vänster sida om vägen. Det är runt 200 meter att gå från vägen/parkeringen ned till badet.

Stranden kantas av träd och blåbärsris, det finns grillplats och dass – och sanden är mjuk och fin. Det är oerhört långgrunt, och under det klara vattnet ser man konstant den fint räfflade sanden. Jag åkte SUP-bräda långt ut i sjön och det var ungefär lika grunt hela vägen – fantastiskt! En bit från stranden finns en övergång till andra sidan av sjön – det vill säga att man kan gå i vattnet hela vägen över till andra sidan. Stället heter Ridvadet, och Sara/Träningsglädje berättar mer om det här.

Vi höll oss dock på stranden – och konstaterade att det i år är riktgt varmt att bada i Ottsjön!

bada i ottsjön - ottsjö strandbad tälta med barn åre

En natt i tält på Ottsjö strand

Vi hade en alldeles speciell plan för vårt besök på Ottsjö strandbad – att sova i tält vid strandkanten. Vi är inga vana campare, alls, men kände att en natt i tält vore roligt för barnen (och mysigt för alla, förstås). Jag kollade upp möjligheterna – vi har ingen sådan utrustning överhuvudtaget – och insåg att Rent a plagg har precis allt som vi behövde. Jag älskar konceptet med delningsekonomi! För oss finns ingen anledning att ha egna saker som skulle ligga oanvända vecka efter vecka, utan de få gånger det inträffar är det mycket bättre att hyra – och det riktigt bra grejer. Vi hämtade allt – tält, liggunderlag, sovsäckar –  i Såå strax utanför Åre, men Rent a plagg skickar bokad utrustning över hela Sverige (och några grannländer), eller kan leverera till det ställe man bor på i Åre. Så smidigt – tips!
Jag passade på att förhöra mig lite om populära produkter och i år har det varit mycket vandringskängor, men på vintern ser de mer och mer att det blir vanligt att hyra precis allt i klädväg – från inre lager till yttre.

Vi slog upp vårt tält i strandkanten, en bit in där vi var helt ensamma. Fast, det visade sig sedan att de få andra besökare som var på stranden för bad eller kvällsmat sedan drog sig iväg så när kvällen kom var vi helt själva på hela stranden.

bada i ottsjön - ottsjö strandbad tälta med barn åre bada i ottsjön - ottsjö strandbad tälta med barn åre bada i ottsjön - ottsjö strandbad tälta med barn åre

Vi hade verkligen en så mysig kväll! I och med eldningsförbudet hade vi med oss färdig mat och käkade på stranden, badade, körde SUP i solnedgången och hade det så skönt – och sedan kröp vi ini tältet och spelade kort och käkade godis.

bada i ottsjön - ottsjö strandbad tälta med barn åre bada i ottsjön - ottsjö strandbad tälta med barn åre bada i ottsjön - ottsjö strandbad tälta med barn åre

Sova i tält med barn

Nej – vi sov inte alls särskilt bra. Vi släckte ner för alla vid 23-snåret, och då sov inte ens Meja… så det blev sent, och för min del tog det bra många fler timmar innan jag sov. Det var armar, ben och små andetag överallt och både trångt och ovant. Mysfaktorn vann förstås, men en natt ibland är nog lagom för den här familjen (även om barnen gärna hade fortsatt tältboendet).

bada i ottsjön - ottsjö strandbad tälta med barn åre

Mitt bästa med tältningen var dock morgonen. Då låg Ottsjön, som det blåst en del vid kvällen innan, totalt stilla och spegelblank. Allt var så stilla, vi var helt ensamma och jag tog fram den SUP som jag fått låna av snälla Helene. Körde länge, långt ut på sjön, och det var så magiskt. Fjäll som speglades, en varm morgonsol, en SUP-bräda som långsamt och stabilt gled fram över sjön – och den där räfflade stranden så tydlig under mig, hela vägen från strandkant till sjöns mitt.

bada i ostsjön - sup - ottsjö strandbad tälta med barn åre bada i ostsjön - sup - ottsjö strandbad tälta med barn åre  bada i ottsjön - ottsjö strandbad tälta med barn årebada i ostsjön - sup - ottsjö strandbad tälta med barn åre bada i ostsjön - sup - ottsjö strandbad tälta med barn åre

Jag är helt klart sugen på fler tältupplevelser, och på just detta sätt passar oss väldigt bra – på ett lättillgängligt ställe, ett par hundra meter ifrån en parkering eller så.

Tälta enkelt i Åre

Alternativ att tälta med barn nära Åre som jag fått tips om eller kan tänka mig är bra förutom Ottsjön är Nulltjärn (samma inramning och förutsättningar som ovan, men förmodligen mer folk – när vi var där dagen därpå var det runt 10 tält, här kan ni läsa om en natt vid Nulltjärn hos Lifsresor), uppe på Totthummeln eller kanske vid Ullådalen en kort bit ifrån parkeringen. Jag skulle nog en nästa gång gärna ha ännu mer fjällkänsla, så kanske får vi sikta på någon av de två sistnämnda till nästa år i Åre!

Mer Åre-läsning

Vill du läsa mer om Åre sommartid så hittar du många inlägg under denna länk, och för en lång lista över tips vad man kan göra i Åre sommar med barn så läs här.