Siggesta gård hinderbana Skogshinderbana

Siggesta gård hinderbana, äventyrsgolf och mer – ett mecka för barn

Ute på Värmdö, ungefär 3,5 mil och 40 minuter med bil från Stockholm innerstad, ligger Siggesta gård. Det är ett populärt utflyktsmål, och det finns verkligen något för alla. När barnen var små var Siggesta ett av ställena vi återkom till med jämna mellanrum, mycket för att vi vuxna gillade inramningen och de lantliga caféerna och restaurangerna med hög kvalitet, och nu med äldre barn (också) var det inte minst Siggesta gård hinderbana som lockade – en skogshinderbana med lika utmanande som roliga hinder.

Aktiviteter på Siggesta gård (för barn)

Siggesta gård är oerhört barnvänligt och det finns lekplats, skogshinderbana, trollstig, fresbeegolf/discgolf, äventyrsgolf, djur som alpackor, höns, getter och hästar, fotbollsgolf och… ännu mer.

Vissa aktiviteter kostar och priset är då för barn 65:- per aktivitet (fotbollsgolf, discgolv, skogshinderbana, äventyrsgolf), och för 130:- får man nyttja alla aktiviteter fritt. För de vuxna kostar det några tjugor ytterligare.

Vacker inramning för ett fotbollsgolf-hål

Siggesta gård hinderbana

Skogshinderbanan på Siggesta gård är en slinga på några hundra meter i en fin skogsdunge, fylld av roliga aktiviteter av varierande svårighetsgrad. Meja (som är snart 3) vill göra allt som syskonen gör och anser sig kunna det mesta så hon hade lika roligt hon som Max (snart 8) och Stella (10), men hade lika väl kunnat ha kul enbart i skogen och i kojor och små älgar att klättra på som finns bredvid banan. Riktlinje är nog annars att man bör vara från 5 år och uppåt för att få ut mesta möjliga av banan.

  

Äventyrsgolf

Siggesta gårds äventyrsgolf heter “Värmdö runt” och varje hål är en miniatyr av något föremål eller någon byggnad från Värmdö. På varje hål finns flera olika vägar att välja på, röd eller grön, vilket gör att barn lätt kan spela med eller mot vuxna.

Siggesta gård äventyrsgolf Siggesta gård äventyrsgolf

Trollstigen på Siggesta gård

För de yngre finns den populära “Träsktrollsstigen”. Längs en liten slinga finns ett gäng troll utplacerade, utsmyckningar i träd och annat. Det räcker bra bara att gå stigen, men vill man ha ännu mer sagovärldskänsla så kan man läsa den tillhörande boken Sagan om träsktrollen (45:-) medan du går stigen.

Eken ni ser i bakgrunden är ett naturminne – runt 700 år gammal med en omkrets på närmare 900 centimeter!

trollstigen siggesta gård träsktrollens stig
För den som ska sluta med nappar finns lämpligt nog troll som samlar på sådana – här är Mofflans nappträd

Restaurang och café på Siggesta gård

Restaurangen på Siggesta gård är lika mysig som bra, och på helgerna har man en rejäl brunch för (i skrivande stund) runt 300:- för vuxna och 90:- för barn under 10. Inte allt för olikt det julbord vi åt i Siggesta för ett par år sedan – här kan ni läsa om när vi var på julbord på Siggesta gård. Och apropå jul så kan du läsa om julmarknad på Siggesta gård här.

Miljön är rakt igenom härlig med lantlig charm. Det finns även några hotellrum på Siggesta.

Enklare mat och fika hittar man i Orangeriet. Lite synd kan jag tycka att gapet är så stort – i orangeriet fanns idag soppbuffé för 130:- (grymt god svampsoppa) eller korv med bröd för 25:-. Jag hade uppskattat en lagad lunch i normalpris, och i delin som sägs ha mellanrätter såg vi idag bara smörgåsar.

Övrigt på Siggesta gård

Det finns massor av annat att göra på Siggesta gård, och vi kommer tillbaka. Närmast blir Max, som idag var hyggligt arg över att inte få spela fotbollsgolf (passade mindre bra med Meja och Stella var inte sugen) och kommer få ge det i present till två kompisar som snart ska ha kalas. Meja hade säkerligen gärna sett mer djur eller kört ponnyridning, men fick en dos djur igår i Nyckelviken så vi tyckte det räckte. Populär är också bakluckeloppis som går regelbundet om somrarna, men själv är jag tveklöst mer intresserad av delikatessbutiken. Minus? Man kan åka till Siggesta och göra det billigt om man anstränger sig – men troligast är att det inte direkt känns som en billig aktivitet om det ska ätas/fikas och göras en del aktiviteter.

Bonus? Totalt ljuvlig miljö!

För aktuell info och kalendarium – se Siggesta gård hemsida.

Följ mig!