nacka nackareservatet hellas yoga

Proaktiv vård, Medisera och hälsostatusen

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Medisera.

Jag är en av de som ställer mig i hyllningskören framför utvecklingen inom sjukvården, med bland annat mer lättillgängliga läkare online – något vi nyttjade senast på Guadeloupe när Max fick massor av märkliga prickar på benen. Det är sådan trygghet med läkare närmare till hands inte minst på resor, och jag tror verkligen på detta på sikt – men att det kanske finns vissa områden där hela vårdområdet behöver hänga med. Det krävs en omställning, och man är inte där ännu. All respekt för omfattningen dock, såklart – men vilken enorm potential det finns!
Likadant tänker jag kring proaktiv vård. Jag har länge funderat på hur svårt det egentligen kan vara att identifiera vissa sjukdomar tidigare än de uppstår, och lyssnade nyfiket på Isabella Löwengrips resonemang kring detta i Framgångspodden nyligen. Jag tror att proaktiv vård är framtiden! Själv är jag också nästan en slav under min smartwatch, och älskar informationen den ger mig kring min aktivitetsnivå, puls, sömn mm – och i framtiden lär vi se mer mätningar för folk med olika typer av diagnoser. När jag stötte på Medisera genom andra bloggar blev jag således nyfiken, och kontaktade dem själv för ett samarbete. De sysslar med hälsokontroller genom blodprov, och gör analyser om normala eller avvikande blodvärden (mineraler, vitaminer mm) jämfört med referensvärden. Resultatet ser man själv lätt genom provsvar i “Min journal” via bank-ID, ihop med digitala läkarkommentarer. Har man större avvikelser kontaktas man av en legitimerad läkare via telefon. Jag var så nyfiken på mina värden, inte minst nu med en period av nästan-utmattning i bagaget – och när vi var på Guadeloupe dök mina resultat ned i mailkorgen.

Såhär går man tillväga för att göra Mediseras hälsokontroll via blodprov;

  1. Beställ hälsokontroll via hemsidan. Det finns Stor, Mellan och Bas. Jag gjorde Hälsokontroll Stor, vilken kostar 1390 kronor och innefattar 34 analyser.
  2. Direkt då hälsokontrollen köpts får man en digital remiss till labb för provtagning. Man kan själv välja vart man vill gå, och jag tog min närmaste – Karolinskas labb på Nacka forum.
  3. En morgon gick jag till labbet vid Nacka forum och lämnade på fastande mage 6 rör blod för att skicka på analys. Remissen fanns på mitt personnummer så det enda jag hade med mig var körkortet.
  4. Efter en vecka dök provsvaret upp i min mailkorg, så jag kunde logga in med BankId och se alla resultat och läkaruttalande.

Får man konstaterat vitaminbrist kan man börja äta tillskott, och har man avvikande värden på till exempel njurfunktion, levervärden eller glukosnivåer behövs kanske fortsatt utredning. Jag hade allt inom referensvärden, vilket jag blev superglad för. Så skönt att ha det svart på vitt, och jag kommer lätt att göra om sådant här test med några års mellanrum eller så. Jag vill verkligen äga min hälsa i den utsträckning jag kan styra över den, och fortsätta göra sådant jag mår bra av. Tröttheten jag känner, eller iallafall har känt innan semestern, är nog väldigt relaterad jobbsituation och jag kan nu göra det jag kan för att komma upp i full energi igen. Sova och vila, träna och vara ute i naturen. Så får det bli!

Foto: Lina Skandevall

 

Följ mig!

Mer läsning...
nacka nackareservatet hellas mtb mountainbike
Grundad i Nackareservatet