saint-anne-guadeloupe (1 av 3)

Sista dagarna på Guadeloupe

Det blev mycket bloggpaus på Guadeloupe, men oj så skönt det varit att koppla bort från precis allt. Det var som sagt inte alls planerat att denna familjeresa skulle bli starten på en längre ledighet för mig – att jag är mellan jobb. Däremot känns det utan tvekan som ett väldigt bra sammanträffande. När jag lämnade jobbet fredag eftermiddag för 10 dagar sedan var det som ett stressat jag och i ett hav av känslor, och när jag nu på måndagskvällen just satt mig på ett plan hem är det som att jag är ett helt annat jag än den som åkte. Jag har en del återhämtning kvar att göra när jag kommer hem och spenderar några veckor med fortsatt semester på egen hand men det har blivit väldigt mycket mer återhämtning den här resan än jag vågat hoppas på. Visserligen har jag inte läst en enda sida i någon bok, för vår familjeuppställning med tre barn på snart 3, 7 och 10 år är fortsatt intensivt, men vi har haft så mycket harmoni. Man vet aldrig det helt när man reser med barn och syskon ska umgås och samsas, men vi har haft så himla fint häng familjen, och verkligen njutit. Det har varit lugnt, väldigt fritt från konflikter och få tillfällen med höjda röster – och både sättet vi reste på denna gång och resmålet har passat oss så bra. Vi har haft mängder av kvalitetstid, en fin mix av lugna dagar vid pool och på resortens lilla strand – och samtidigt gjort enkla utflykter med bil varje dag vilket gett omväxling i stränder och upplevelser. 

Vi började med resortliv ett par dagar, och efter det har vi haft några timmar på resorten varje dag. La Creole Beach hotel & spa i Le Gosier var riktigt bra och hade allt man kanske kan önska sig (och en recension kommer), men egentligen var känslan lite för mycket resort för just min smak. Vi träffade ett par svenska familjer men i övrigt bara fransktalande, och jag tänker lite att svenska charterhotell har några saker som man som den typen av resenär – med svenska preferenser alltså – saknar, men att det också var en del av charmen för oss. Det kändes fortfarande lite annorlunda mot det förväntade och helt bekanta. Likaså uppskattade jag lugnet med noll hets kring de få solstolar som fanns, och att det var mer hänga runt snarare än uppstyrt. Men, det där med hög musik vissa kvällar och mer känsla av stor-bar för kvällshänget snarare än avskalat avslappnad charm är inte min grej, egentligen. Något jag däremot gillade var att hotellet också tilltalar Guadeloupe-bor, så helgerna hade en viss annan känsla än vardagarna. Då kom (de förmodligen rätt posh) lokalborna och bodde, i allt från par via familjer till generationer, och njöt av anläggningen och festade till det med sång och dans. Mysigt! 

Nåväl. Vi fick vår återhämtning, vi fick allt serverat enkelt – och bekvämt och trivsamt. 

Våra utflykter landade allra oftast på någon strand – stränderna på Guadeloupe är fullkomligt magiska. Finast och lugnast är de på Grand-Terre och av vackra Plage de Bois Jolan, stränderna kring Saint Francois, Plage de Soufflour och Saint Anne så valde vi att åka tillbaka till den sistnämnda – mest för att det där också fanns mer. Vid Saint Anne får man en fin strand i kombination med både turister och lokalbor och samtidigt en del marknadsaktivitet och restauranger på stranden. Det saknade vi i Le Gosier, som kändes mer utspritt. Hamnen i Gosier bjöd på fantastiskt mysig inramning och massor av bra restauranger – och lite nattliv kanske, misstänker jag? – och samhället i sig kändes guadeloupiskt äkta, men dessa två låg kanske 6 kilometer ifrån varandra och sedan med de stora hotellen – som vårt – mitt emellan. Lite för utspritt och med mestadelen av livet på hotellet, således. Om jag skulle åka tillbaka till Guadeloupe (vilket jag absolut skulle kunna tänka mig) så hade jag gärna bott strandnära i Saint Anne. 

En dag tog vi oss ut till paradisön Ilet du Gosier just utanför Gosier. Färjan för 5 euro per person ToR är väl värt priset för några timmars häng på den lilla ön som har vacker strand, en liten restaurang och några övergivna hus tillhörande en gammal fyr och där lugnet råder.

Samtidigt, när jag tänker på våra dagar på Guadeloupe är det nog ändå variationen som vulkanön Basse-Terre bjuder på som jag tänker på allra mest som det som gav edge åt Guadeloupe. Vi älskade stränderna Grande Anse och Plage de la Perle – även om vågorna kanske var väl häftiga och rejäl kontrast mot lugna vattnen på Grande Terre – och regnskogen är magisk. Vi gjorde Guadeloupe Zoo som var fantastiskt fint (och kräver ett eget inlägg), vandring och vattenfallsbad, och lunchstopp i gulliga fiskebyn Deshaies. 

guadeloupe
Grand Anse
Plage de la Perle
Guadeloupe zoo
Deshaies

Ja, ungefär så gick dagarna. Vi hade 10 dagar på ön, men Guadeloupe är en destination man kan stanna länge på. Vagabondfamiljen, som starkt inspirerade oss till detta val av resmål, var där i närmare två månader, hyrde hus på ön och ägnade sig massor åt sin favorit surfning. Jag hade lätt kunnat stanna längre, men då bytt boende såklart. 10 dagar på samma ställe är klart utanför min bekvämlighetszon – men resten av familjen är tacksam att min upplevelse- och reslust inte fick ta överhanden. Mina påfyllda energinivåer tackar också för det.