Skidorter i Österrike – för barnfamiljen, kompisgänget och paret

Få länder i Alperna bjuder på ett så stort utbud av skiddestinationer som Österrike, och här finns något för alla smaker. Alla skidorter i Österrike passar i princip alla typ av sällskap så nedan guide får tas med en nypa salt – givetvis kan alla skidställen appliceras på olika typer av sällskap. Även de största orterna med den grymmaste offpisten har stora barnområden och på många ställen finns svenska skidskolor, och små pärlor kan tilltala inte bara ett lugnare par utan även kompisgänget just för att de där kan få en unik känsla och aldrig vara allt för utspridda. Men, ska man försöka kategorisera några olika Österrikes skidorter som mer eller mindre passande olika kategorier av resenärer – barnvänligt för barnfamiljen, intensivt med stort utbud för kompisgänget, mysigt för paret – så skulle ett sätt kunna vara såhär. 

Kompisgänget – Vart i Österrike ska de åka?

Ett gäng kompisar på resa till Alperna vill ha stort utbud så att åkningen passar alla. Kanske lockar det att hyra en guide och tillsammans utforska inte bara härliga pister utan också de mer hemliga offpistområdena? Utöver det vill kompisgänget förstås ha en after ski med riktigt bra drag, gott om barer och bra restauranger.

Skidorter i Österrike
skidorter i österrike

Kanske finns också i sällskapet någon som inte är fullt lika intresserad av skidåkning? Då är förstås spa bra men inte minst är det härligt om det finns utbud i byn som shopping och vinbarer. 

St Antons mysiga gator – här finns utbud men samtidigt själ.

St Anton – Allra bäst i Österrike?

Min klara etta och rekommendation i den här kategorin är St Anton, som jag själv besökte i december 2018 och konsterade att här finns allt. I St Anton hittar du fantastiska pister och systemet är sammanbundet med flera andra genom en ny kabin, och åkningen innefattar numera mäktiga 305 kilometer pist. Men, inte för att man egentligen behöver åka i pist, alls, om man har snö och väder på sin sida. Minst lika känt som för sina pister är St Anton för sin fantastiska – och lättillgängliga – offpist.

skidorter i österrike

Jag sticker ut hakan lite och spekulerar i om inte St Anton kan vara Österrikes bästa skidort? Här hittar du en guide till härliga ”Stanton”.

skidorter i österrike

Ischgl  – med lika stort nattliv som skidområde

Vissa rykten säger att Ischgl har världens bäst after-ski, och nattlivet avslutas snarare på morgonen än natten. Utöver det gästas byn ofta av riktigt välkända artister som säkrar underhållningsvärdet ytterligare. Men, det är inte bara det festliga utbudet som är grymt i Ischgl, utan skidområdet är ett av alpernas största. Bergen är stora och åkningen håller världsklass. Känslan i byn är klassiskt tirolsk – spetsat med lyx.

Läs mer: Här kan du läsa om den charmiga alpbyn Iscghl som blivit glamouröst skidmecka hos Fantasiresor, och Ischgl och dess lyx och party som Sofi sammanfattar det på Skidresor.com.

Zell am See – varierad åkning och lagom trevlig after ski

Zell am See har, som namnet antyder, ett riktigt vackert läge precis vid en sjö – Zeller see. Det är pittoreskt samtidigt som det finns stort utbud, och här finns riktigt bra after ski och massor av restauranger. Skidåkningen är varierad och startar tidigt på säsongen. Det finns flera olika skidområden och på glaciären Kaprun-Kitzsteinhorn är det öppet för skidåkning nästan året runt och offpisten är grym – medan andra områden bjuder på mer vänlig piståkning.

När jag var i Zell am see med ett gäng kompisar för sex år sedan, på tiden då kamera såväl som utrustning höll en helt annan kvalitet (hej trötta inlägg från Kaprun med puder och Zell am see med manchester), var jag precis hur nöjd som helst och njöt av oändliga backar och mäktiga berg.

Utmanare i kategorin: Kitzbühel och Sölden. Sölden ligger i Ötztal, och är känt för många pistkilometer, glaciäråkning och en intensiv partyby. Läs mer om Sölden här hos Jennifer.

Paret – Österrikiska skidorter för det lugna paret

Paret på skidresa vill ha härliga pister där stora system kan utforskas utifrån den nivå man befinner sig på – kanske inte helt samma för båda? Sköna manchesterbackar, gott om uteserveringar förhoppningsvis badande i sol och möjlighet till härliga spaupplevelser och vackra naturområden gör en härlig, aktiv semester ännu härligare och passar paret på skidresa perfekt. 

Bad Gastein – maxat mys med spabad och stora skidsystem

Bad Gastein är mysigt personifierat även om byn i sig är lite mer uppbyggd än helt Österrike-klassisk, men kompromissar ändå inte med skidåkningen – inte minst nu, då nyligen en ny gondol byggts som ger tillgång till flera nya områden och pister. För att få full flora åkningsmässigt så gäller i Gasteinområdet att ta sig mellan områden – vilket är lätt gjort med olika sorters transport. Generellt passar åkningen i Bad Gastein inte den absoluta nybörjaren, men däremot finns riktigt härliga långa pister med röd känsla utspritt på de sammanbundna orterna, kompletterat med charmiga backrestauranger. Här har jag skrivit mer om skidåkning i Bad Gastein och Gasteindalen, och du hittar alla inlägg från Bad Gastein under den här länken. Paret lär speciellt uppskatta alla fina spabad – Bad Gastein är en känd kurort – och bor romantiskt gör man förstås på Salzburger Hof. Om jag och Henke hade det romantiskt när vi var i Bad Gastein förra året? Svar: Ja.

Zillertal – Tyrolens trevligaste dal?

Zilltertal har jag fått upp ögonen för först nyligen, och båda mina resebloggkollegor Jennifer och Sofia/Fantasiresor har varit där och pratar sig varma om både åkning och genuitet. Här hittar man det det verkliga Tyrolen – med charm före drag, små gator genom dalen istället för barer och butiker och du blandas mer med lokalbefolkning än skibums. Charmen är stor och bergen höga, och de 3000 meter höga topparna inkluderar en glaciär som ger åkning stora delar av året – den kombinationen känns klockren. Dessutom finns i Zillertal mat i toppklass och gott om spa-n, inte minst i den största byn Zell am Ziller. Skidåkningen är utspridd i ett flertal byar längs en lång dalgång i Tyrolen, men det är lätt att ta sig mellan de olika områdena med sina respektive liftsystem, som till exempel Mayrhofen och Hochzillertal. Apropå transport – till Zillertal kommer man lika smidigt som vackert med tåg från München 17 mil bort – tips! Annars ligger Innsbruck riktigt nära, bara 5 mil ifrån Zillertal.

Läs mer: om Zilltertal hos Jennifer Sandström här och om tyngden på dalskidan hos Sofia här – de har båda skrivit helt ljuvliga artiklar om denna pärla, som de båda älskade.

Alperna i Österrike med barn

Obergurgl / Hochgurgl – en lugn pärla med överraskande pistkvalitet

För den som vill åka till Österrike med barn är Obergurgl / Hochgurgl ett hett tips. Byn ligger på hela 1800 meters höjd och ramas in av enorma, omgivande berg – inramningen är mäktig, och skidåkningen riktigt bra. Att det är närmaste sortens ski in-ski out från ungefär alla boenden i båda byarna – Obergurgl och Hochgurgl är två byar som sammanbinds av en modern gondol – är en härlig och välkommen bonus för en alpresa med barn. Lägg till löjligt moderna liftar med värme, pister i alla nivåer och minimala liftköer och vi talar om en riktig hit och totalt barnvänligt. Livet i byn är lugnt och bjuder på lågmält lyxig känsla, och med barn uppskattas garanterat den lugnt mysiga känslan.

skidorter i österrike

Jag har varit i Obergurgl / Hochgurgl två gånger, och skulle lätt kunna tänka mig någon av byarna för premiär i Österrike med barn – det känns som en perfekt destination för en barnfamilj, utan att för den delen enbart vara just för familjer och enbart det. Det är den småskaliga charmen och närheten som gör Obergurgl extra barnvänligt.

Här hittar du alla mina inlägg från Obergurgl / Hochgurgl, och min nyaste guide till pärlan Obergurgl är denna.

Ett utmanare för en skidresa till Österrike med barn kan vara Wagrain, som Liniz varit väldigt nöjd med.

Jämförelse av några skidorter i Österrike

För att göra en lite tydligare jämförelse mellan utbudet rent prismässigt i de olika områdena jag nämner, så har jag gjort en sammanställning här. Ihop med en benchmark mot Åre, för perspektivets skull.

skidorter i österrike jämförelse

Har du varit i någon skidort i Österrike? Berätta gärna mer!