Klä sig varmt - hålla värmen

Klä sig varmt – mina vinterfavoriter för att hålla värmen

Inlägg i samarbete med Addnature.

Jag vet inte hur många gånger jag tänkt att de som inte gillar vinter förmodligen inte kan uppskatta den för att de går omkring och fryser. Om man klär sig varmt och helt kan hålla värmen ute även när det är riktigt kallt, så kan man njuta av i princip vilket väder som helst – och fokusera betydligt mer på att njuta av en fluffigt vit vintervärld istället för en kroppsdel som är kall och förstör hela upplevelsen. För det är ju just så – att på vintern kan det vara så lite som en tå som ställer till det och man är egentligen aldrig varmare än sin kallaste kroppsdel. Att det är lager på lager-principen som gäller har väl de flesta koll på vid det här laget, men jag tänkte visa upp några av mina absoluta favoriter och berätta lite om vad jag tycker att är viktigt för att hålla värmen i kyligt väder.

Lager ett, närmast kroppen – ett skönt och varmt underställ

För att hålla värmen när det är kallt är det första lagret viktigt. De flesta underställ på marknaden idag är bra och man kan lätt hitta även billigare plagg som funkar för ändamålet. Jag varvar mellan syntetunderställ som jag själv tycker att att är skönast och merinoull som funktionsmässigt är överlägset då det håller värmen allra bäst, transporterar bort fukt extra effektivt och håller sig fräscht längre. Jag har dock känslig hy och tycker ofta att syntetmaterial är snäppet mjukare och skönare. Mitt absoluta favoritunderställ kommer ifrån Eivy – du kan läsa mer om det i ett inlägg om jakten på det perfekta understället.

Lager två, mellanlager för att hålla värmen

Lager två upptill – från fleece till dun

Det är i lager två the magic – det som verkligen ska hålla värmen alltså – händer. Detta lager ska transportera fukten utåt men hålla värmen inåt, och faktum är att det är luften som materialet innehåller som står för isoleringen. Vissa vill ha dubbla mellanlager om det är kallt, men det funkar inte för mig. Jag upplever snarare att en tajtare känsla – som det blir med fler lager – gör att det blir kallare. Lagom tjockt, lagom luftigt jobbar jag efter och alltid bara ett mellanlager. Är det runt nollan eller någon minusgrad har jag min absoluta favorit Houdini Power Houdi. Jag bor i denna tröja ungefär året om, och att den är dyr är väldigt sekundärt med tanke på hur mycket jag använder den. Min är närmare fyra år nu, och ser likadan ut som när den var ny. Är konstant sugen på nya färger… men “tyvärr” är tröjan för välbehållen för att motivera köp bara för sug. Ett tag till.

Är det något kallare gillar jag en ulltröja från Norröna med världens gosigaste krage (nedan). Den är dock inte lika funktionell mot svett även om den har hyfsade fukttransportegenskaper, så då gäller det att inte ha klätt sig för varmt. Detsamma gäller dun, som är vad jag väljer om det är riktigt kallt. En tunn dunjacka som lager två är klart varmast, och ett så bra plagg då den också är användbar i sig själv året runt. Däremot tappar dun (eller motsvarande i syntet) snabbt värmen om den blir blöt, så överklä dig inte… Våga lita på funktionsklädernas funktion!

Resonemanget ovan bygger dock på att det är mer aktivt utehäng som gäller – skidor, promenad, pulkaåkning osv. Är jag helt stillasittande behöver jag ibland komplettera.

Lager två nedtill – håll rumpan varm

Samma princip gäller på underkroppen, och jag jobbar med förstärkningsshorts. Jag har i flera år älskat ett par mamelucker från Röjk (ovan vänster nedan) – helt ljuvliga! – men i år kompletterade jag med ett par Houdini Moonwalk Shorties (ovan höger nedan) som har isolering i primaloft och grymt skön stretch. Det var väl kanske rena “villhöver”-argument som låg bakom köpet, för de från Röjk (Eskimo quads) var egentligen perfekta… men åh. Jag älskar mina nya termoshorts från Houdini så innerligt! Båda är bra köp, med andra ord. Detta håller mig varm – men mitt nästa köp är nog ett par 3/4-byxor i tunn fleece. För de riktigt kalla dagarna – även om jag såhär inte fryser om rumpan ens i minus 15.

Ytterligare lager – mer förstärkningsplagg för att hålla värmen?

Jag sa ovan att jag inte vill ha fler lager, för att jag upplever det som kallare då. Rätt typ av plagg som första och mellanlager och jag håller mig varm, helt enkelt. Men, om det är riktigt jäkla svinkallt, då kan jag komplettera – men då hellre med ett till underställ eller ett funktionslinne under underställströjan än fler lager 2. De gånger jag tar både Houdini-houdi och tunn dunjacka blir jag snabbt överhettad, svettas och får nästan släpp-ut-mig-panik. Ibland är jag sugen att köpa en dunväst… men än har jag klarat mig utan. Ska man däremot ha ett lugnare tempo, kanske sitta ute och äta eller så, så får ett förstärkningsplagg hänga med i ryggsäcken.

En ny bubblare jag fångat upp är lång dunväst – en väst som går ner över rumpan och med jacka utanpå ser ut som en kjol. Det ser himla gosigt ut, tips!

Ett bonustips? Det finns små värmepåsar, till exempel på XXL, som aktiveras av att man skakar på dem och då håller värmen i 10 timmar. Perfekta att stoppa i skorna eller vantarna för en extra boost.

Yttre lager – skalkläder för att hålla borta vind och fukt

Och så ytterst då. Då gäller det att hålla vind och fukt ute. Allra bäst är kläder med Gore Tex-membran, men de flesta märkena har någon form av funktionsmembran och funkar tillräckligt bra. Mitt skidställ från Peak Performance är skalvarianten, med Gore tex-byxor men något annat membran i jackan och funkar grymt.
Jag gillar jacka som går ner lite längre – det blir mycket varmare upplever jag. Till “vanligt” har jag en underbart varm vinterjacka från Norröna som är två lager i ett; tunn dunjacka och en yttre skaljacka med Gore tex. Dunjackan inuti går att ha för sig själv eller sätta fast i skaljackan, så är det kallt är det ofta dunjackan jag använder även under skidjackan. Lång och skön – och så slipper jag släpa fler i packningen. Annars är min favoritdunjacka varianten Frost från Peak Performance. Där har jag just bytt en som blivit 10 år till en ny, och Stella ärvde gladeligen min gamla. Liknande dunjackor finns hos de flesta märkena inklusive billigare kedjor.

Fötterna – håll fötterna varma i vinterkylan

Glöm inte fötterna! Fryser man om fötterna spelar det sällan stor roll vad man har på sig på kroppen, för då fryser man oavsett. Ett par rejäla vinterkängor är en investering för många år – det är inte alls omöjligt att du har kvar dina sådana i minst tio år. Jag älskar mina från Sorel, vilka nog har 7-8 år på nacken. Till vardags hemma i Stockholm håller jag mig varm med ett par Clarks curlingkängor.

Även strumpvalet spelar roll för värmen. Mina skidfavoriter kommer från Röjk och heter “mid-weight”. De åker jag i när det är många minusgrader utan att frysa – men började direkt frysa en gång förra året då det var varmare ute men jag hade fått på mig ett annat par skidstrumpor. Efter det kompromissar jag aldrig med rätt strumpor!

Huvud och händer

Mina favoritvantar är modellen Heli Ski från Hestra. Även här kompletterar jag ibland med en innerhandske, sk “liners”, men med samma motivering som kring kroppens andralager så upplever jag det minst lika varmt utan…
Jag köpte ett par nya Heli ski i vintras (18/19). Då gick de jag hade i graven – med 16 år (!) på nacken.

På huvudet varierar jag. Jag har en skön hjälm (Smith, närmare 10 år?) och behöver aldrig ha någon mössa eller så under vilket jag tycker att är så skönt (så prova och köp en skön hjälm – viktigt!), men däremot kompletterar jag med en buff för halsen om det är riktigt kallt. Jag kör Power Hat från Houdini. Brillorna är Oakley Flight Deck XM. Jag har två olika linser, båda prisma, för olika ljus. Skulle jag välja bara ett par skulle jag hellre ha de ljusrosa som är bäst när det är mörkare. Tyvärr är det oftare läget när jag åker skidor snarare än att det är för soligt och ljust…

Låter det dyrt?

Ja, jag kan förstå det. Men, det är verkligen min erfarenhet att man har kvar bra grejer år efter år. Skulle jag tipsa så skulle jag säga att det finns bra lager 1/underställ till bra priser, och även i lager två finns stort utbud från oändligt antal märken. Man får inte glömma att jag personligen har uteaktiviteter på vintern som ett av mina allra största intressen, och det är få kläder jag kostar på så mycket som jag gör på just dessa.
Däremot skulle jag säkra funktionen i skalplaggen, inte minst jackan, koncentrera mig på modellen (lite längre?!) och inte kompromissa med händer och fötter. Håll även utkik second hand eller på hyrtjänster, om du inte vill göra fulla investeringar. Vet du inte var du ska börja – så börja med den kroppsdel du oftast fryser om eller upplever är din akilleshäl.

Men framför allt – våga lita på att du kommer att ha grejerna länge, och att bra vinterkläder får dig att lättare kunna njuta av den underbara årstiden vintern. Det är värt att satsa på!

  1. Hej! Tack för massa bra tips! Ska verkligen investera nu detta året i ett par förstärkningsshorts och riktigt ordentliga vantar 🙂 Jag undrar vilken Oakley-modell du har på dina skidglasögon? Läste dina gamla inlägg om uppgraderingen från dina gamla Oakley och att du tyckte att din mans Oakleys var för mörka! Trivs du med den modellen du har och med glaset? Jag skulle behöva nya, för mina som jag spontanköpte för 200 kr på en marknad för två år sen suger verkligen, jag ser ingenting! Så jag åker skidor med dem på pannan istället.. 🙂 Har du linser som du byter mellan? Så svårt att veta vilka färger man ska ha 🙂 Kram och tack för en bra blogg!

    1. Ett par bra brillor är SÅ mycket värt! Mina är Oakley flight deck, de lite mindre (finns två storlekar). Har ett par glas som funkar från mulet till sol. Det finns ett ganska bra diagram att kolla på. Om det är supermörkt är de ändå lite mörka, så jag har ett par extra glas för mörka morgnar 8 i 8-an eller riktigt busväder.
      Kul att du gillar inlägget och bloggen, tack snälla för kommentar!

      1. Tack själv för svar! Ska dra till XXL i helgen och spana in Flight Deck samt andra skidglasögon från Oakley. Satsar på att få en skönare skidåkning i vinter. Ser så mkt fram emot det! TACK! Kram!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
nalleklippan åre
Den (på riktigt) enkla picknickmaten