Åre sommar Ullådalen

Från Dalarna till Åre

Vi hade en plan för semestern, som inkluderade att efter Dalarna åka till Åre – med ett gäng dagar i Norge på vägen. Jag hade till och med satt vår rutt – en riktigt bra sådan, som jag tänker att ska få bli ett inlägg till er senare som inspiration. Och, som minne till mig till ett annat år… när det passar bättre. Det föll helt enkelt i år. Vi ville vara spontana men just när det närmade sig tyckte jag att jag hittade alldeles för få ‘hytter’ som kändes trevliga till rimlig peng och att backup-en med högfjällshotell och liknande verkade ungefär helt utsålt. Kämpigt. Och det då när vi vet att vi redan skulle få kämpa med det mesta andra – dagtid, utöver boendet. Vilja se och göra mer än vad som skulle vara möjligt med barnens åldrar och intressen, och ja. Lite så. Inte värt. Jag började drömma om och känna att tält skulle kunna vara ett alternativ, men det är Henke precis 0% sugen på. Well. Vi är nog lite mer bekväma, faktiskt… även om jag kan romantisera lite kring enkelhet (?) och uteliv.

Vår första tanke för Norge när den poppade upp för länge sedan var roadtrip med husbil, men det föll på att vi sedan skulle vara kvar i Åre (dvs svårt att hyra i Dalarna och lämna tillbaka där). Nu tänker jag att inget skulle kunna vara mer rätt än det. Till nästa år ska jag göra min research bättre där, redan i förväg. Tänk om det skulle kunna finnas en privat bil att hyra på något sätt, och så kanske komma överens med någon som vill göra det omvända och kan ta över den i Jämtland? Det borde väl gå, med lite god vilja? Tipsa gärna!

Ja.. jag har själv blivit inspirerad av alla våra poddsnack om husbil och vanlife i samband med att vi med Att resa-podden samarbetar med mässan Elmia husvagn och husbil. Jag tycker att jag ser mobila hem precis överallt och blir så sugen.

Men nope. Inte i år. Och så stod vår lägenhet i Åre ledig efter att ha varit uthyrd ganska mycket denna sommar, så vi åkte dit direkt istället. Kanske blir det en sväng till iallafall Trondheim här framöver. Eller inte. Att landa i Åre är bara ljuvligt och kärlek och varför ska vi lämna det här? Ungefär så.

Vi hade underbara dagar i Dalarna, och hela jag är uppfylld av den bästa känslan som sommar i Sverige kan ge. Och så åkte vi igår sent på eftermiddagen och rullade in till ett tropiskt varmt Åre vid 22-snåret. Idag har byn bjudit på 32 grader – insane – och vi har haft en lugn men samtidigt späckad dag av sådant där som är så härligt i Åre.

1 – Fjällvidder i Ullådalen

Vi började med att sova länge och sedan chilla ännu mer (en positiv grej med sommar-Åre, som bjuder på mindre morgonhets), och sedan tog vi bilen till Ullådalen och parkeringen vid Ullådalsstugan. Så kommer man upp rätt högt på berget, och får kalfjället lättillgängligt. Vi gick genom Ullådalsbackarna upp och slog oss ner på en sten för att käka picknick. Hemma hade vi kokat pasta och blandat med konservmajs och kryddor, och så drog vi förbi Ica på vägen och kompletterade med mozzarella och parmaskinka. Perfekt pastasallad! Picknick i fjällien behöver inte vara svårare än så. Så det åt vi där, med underbara fjällvyer som kuliss.

2. Bad i Ullån

Nere igen var vi svettiga, och barnen kanske lite mer “nöjda” (läs: övermätta) än oss, så det passade väldigt bra att gå direkt till Ullåns härliga vattendrag och njuta av kyligt men ändå varmt (säkert över 20!) vatten och brusande underhållning.

3. Bad vid Åre marina

Men sedan, av någon anledning som en sekund kändes lite oklar, åkte vi ändå vidare. Jag insåg först när vi packat ihop oss att jag gärna hade stannat och torkat och chillat på klipporna vid Ullån. Ta det lugnt på semestern? Ska vi nog lära oss, någon gång. Så då blev det ett annat bad och det som hägrade var ett kul hopptorn. Åre marina kallas ibland den strandremsa och framför allt långa brygga med hopptorn som ligger just nedanför Coop/Systembolaget/Åre bageri. Max, den lille klipphopparen, var inte så lite sugen. Så, där avslutades eftermiddagen med lite medköpt fika i ryggsäcken.

4. Åre by, Werséns och balkongen på Årevägen

Och så käkade vi på Werséns som var inte som utomhus 30 utan snarare 100 grader varmt inne, Meja gick in i väggen av det hela och så landade vi på en ljummen balkong.

Följ mig!

Mer läsning...
Mina bästa storstäder i Asien