nalleklippan åre

Den (på riktigt) enkla picknickmaten

Det fanns en tid då semesterluncherna kändes som världens ungefär högsta trappa att forcera, just för att frukosten knappt känns avdukad innan det är dags att börja tänka på nästa mål. Nu, såhär efter fem veckors ledighet med barnen kan jag konstatera att vi kunnat släppa det lite. Även lördagsluncherna hemma upplever jag konstant som jobbiga av samma anledning och för att många helgluncher blir att bestå av sådant som jag väldigt sällan vill äta. Korv med bröd, osv. Jag tar ofta en omelett eller smörgås med makrill då. Men somrarna, med längre lov och konstiga tider – vi är (alla) vakna länge på kvällen och sover (alla) länge på morgnarna – då blir det fler dagar än en ynka lördag och allmänt jobbigare, men ändå har jag inte helt upplevt det så. Kan det vara så att barnen nu är äldre så att behovet av mat i rätt tid hela tiden är betydligt mindre? Förutom att vi har Meja, förstås. Men det är som det mesta med barn tre – att ambitionen är lägre. (Ungefär såhär; Skillnaden på barn 1 och 2 vs barn 3) Och hon kan förstås äta själv vid annan tid. Lite överbliven pasta och en burk majs, eller nåt.

Under vår vecka i Åre har vi varit helt otroligt duktiga på att ha picknickluncher. Och så bra det känts! Åre är annars ett ställe där väldigt mycket pengar kan rulla på mat – för det finns alltid caféer och restauranger som lockar. Vi försöker hålla ner antalet uteluncher för att det inte ska dra iväg hur mycket som helst. Är ju ändå 5 i familjen… och föredrar att äta ute kvällstid.

Så, picknick då. Tips kring dom brukar också vara rätt avancerade, hur lätta de än ska vara. Det är förberedelser och tillagning och fix och trix och…. där tappar man mig. Vi jobbar mer åt andra hållet. Svänger förbi Ica, handlar, klart. Är rätt imponerad av hur bra vi fått ihop det, faktiskt.

Denna familj lär aldrig bli med frystorkat och stormkök.

Åt barnen – snabbt och enkelt utan prestige

Våra barn gillar färdiggjorda plättar. Ett par paket ”Icas hemmagjorda” känns i mina ögon inte kul, men vem är jag att välja? De gillar, så det köper vi. En kläm-sylt på det och vi är klara (åt dem). Korv med bröd går också hem. Koka eventuellt upp hemma eller lägg hett vatten i en mattermos och låt korven mogna där under den tid det tar att ta sig till picknick-stället. Eller så har vi kokat på lite pasta hemma, kryddat med lite pesto och någon grönsak och så i sista minuten köpt något att spetsa med, typ mozzarella och parma eller så. Enkelt på riktigt!

Komplettera med det bra!

Men nej, korv med bröd eller plättar är ingen fantastisk lunch – men det går att komplettera istället för att lägga ambitionen i själva maten. Denna vecka har vi storkonsumerat keso-mellanmål (de med nötter på), färdig smoothie och färdigskalade minimorötter. I kombination med lunchen, alltså. Det ger ett resultat närmare hela kostcirkeln.

Smarta grejer – mattermos och spork

För åt vuxna är mitt bästa tips färdig soppa, alltså typ gulaschsoppa på burk eller grytor/soppor färdiga från kyldisken. Värmes någon minut i micron och så ner i en mattermos. Smidigt värre!
Vill jag ha mer proteinrikt mål kan jag ibland köpa grillad kyckling. En spork – alltså kombinerad gaffel, kniv och sked i ett funkar grymt bra och kniven är riktigt stark så det funkar att skära det mesta.

Har du några snabba picknicktips i kategorin ”sväng förbi affären på vägen”?